Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • suorittava porras suorittava porras

    Älä nyt Visa väistele. Varhaisperkauksen voi tehdä ,jos haluaa ja ilman kemeraa ,milloin haluaa niin ,että muutama varataimikin jää jäljelle. Liika tiheys heikentää taimien ravinnonsaantia ja elinvoimaisuutta ja lisää hirvituhojen riskiä.

    Se jäi epäselväksi ,teitkö kuusikon varhaisperkauksen ilman tukia? Tuen saaminen ei nimittäin tarkoita  ,että työ olisi tehty riittävän ajoissa. Ajoitus on kuitenkin onnistumisen edellytys mahdollisimman pienellä työpanoksella ja alhaisilla kustannuksilla edellä mainitsemaani artikkeliin viitaten.

     

    Visakallo Visakallo

    Kukahan tässä on nyt oikein väistellyt? Kun olen varhaisperannut männyn kylvötaimikon tarkoituksenmukaisesti, siitä tuleekin suorittavan tekstissä ylitiheä, seuraavassa se ei sitä enää olekaan. Kuusikoiden varhaisperkaukseen olen hakenut kemerat. Aika monelle kohteelle on  saanut kemerat toisenkin kerran. Männiköiden ja koivikoiden kemerat on haettu ensiharvennus/energiapuuharvennuksen yhteydessä. Mikä tässä nyt on suorittavalle jatkuvasti niin epäselvää? Alkaa muistuttaa jo taannoista latvusmassan ja kantojen kuutiointi- ja hinnoittelukeskustelua eräiden sankareiden kanssa. Muistuu myös mieleen viimevuotinen keskustelu poistoilmalämpöpumpun toiminnasta!

    Panu Panu

    Ketola kertoo samassa kolumnissaan istuttavansa 2000 taimea hehtaarille. Minusta tuo ei sovi ollenkaan yhteen e-puuharvennustavoitteen kanssa. Puolet istutustaimista lähtee pienikokoisina e-puuksi.

    Itselläni ei ole toistaiseksi kokemusta yhdestäkään e-puuharvennuksesta mutta valikoisin siihen kylvettyjä tai pääosin luontaisesti uudistettuja kuvioita, joissa ilmaiseksi tai halvalla tullutta puuta riittää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Istutustiheys 2000 voi olla järkevä, jos kuusen kasvupaikka on oikein rehevä, eli tavoitellaan nopeaa pintakasvillisuuden tukahtumista. Männyllä sama, eli rehevämmän pään männyn maan voi istuttaa (vaikka kuusen kanssa sekapuustoksi), keskimääräisen hoitaa konekylvöllä ja karuimmat paikat siemenpuustolla.

    Olen aiemminkin kertonut omasta ainoasta giljotiini-energiahakkuustani. Yritettiin lehtomaiselle kankaalle lehtikuusikkoa, mutta koivikko puski siitä ohi. Tarvittin kaksi tai kolme raivausta ja lisäksi energiakoivun poistoa 100 m3/ha, ennen kuin puilla oli tarpeeksi kasvutilaa.

    pihkatappi pihkatappi

    UPM jättää toisinaan omissa metsissään männyn taimikoissa varhaisperkauksissa kaikki männyt pystyyn, voi olla vaikka 15000 mäntyä/ha, on hirvillekin syötävää ja taimikonhoidossakin vielä valinnanvaraa. Kun tehdään yksityismetsissä, tavoite tiheys on 4000, koska kemera ehdoissa on tuo 5000 taimen maksimi. Tiheällä kasvatuksella pyritään saamaan mahdollisimman laadukas puusto.

    Visakallo Visakallo

    Meilläpäin joutuu ottamaan hirvet huomioon vielä taimikonhoidossakin. Naapuri teki taimikonhoidon viime syksynä. Nyt talven aikana hirvet olivat katkoneet raivatulta alueelta todella suuren määrän mäntyjä. Onneksi raivaaja oli jättänyt sen verran runkolukua, ettei heti mennyt vajaatuottoiseksi. Alue on talvilaidunta, joten vaara on edelleen olemassa. Kovin, kovin erikoisilta kuulostaa täällä puheet hirvien vähäisyydestä, sillä niitä on nyt enemmän kuin moniin vuosiin.

    mehtäukko

    UPM:n meiningistä:joillakuilla muillakin on tyyli tehdä noin vaikka sitten kemeroita ei tulisikaan….

    suorittava porras suorittava porras

    Mitä hyötyä suuresta runkomäärästä ,jos puut eivät kestä tuulta eikä lunta harvennuksen jälkeen?  Juuret jäävät liian heiveröisiksi kovan keskinäisen kilpailun vuoksi. Pienikin tuulen saattelema lumikuorma saa puut kastumaan tai katkeilemaan ,kuin tulitikut.

    Ja kuinkas sitten suu pannaan ,kun sitä giljotiinihärveliä ei saadakaan riittävän ajoissa harvennusta tekemään? Minä tiedän miltä palsta näyttää muutaman vuoden kuluttua , jos hakkuu myöhästyy tai jää tekemättä. Valitettavasti moni ei näytä tietävän.

    Yli 2000 rungon hehtaaritiheys on melkoinen riski selviytymisessä luonnon voimia vastaan. Voi myöskin tulla yllätys puun kantohinnan kohdalla ,kun olemattoman laihat rungot pudottavat hinnan olemattomiin . Energiapuulla ei myöskään ole markkinoita ,jos kohteet ovat kooltaan alle 2 ha. Energiafirmoilla pinta-ala vaatimus on yleisesti jo 5 hehtaarin tuntumassa. Tätä pienemmissä kohteissa on varauduttava harvennuksiin muun hakkuun yhteydessä ja toimittava sen vaihtoehdon edellytyämällä tavalla.

    Monet rästikohteet ovat sytyneet juuri energiapuumarkkinoiden toimimattomuuden takia, joten sitä vaihtoehtoa kannattaa varoa ja kasvattaa puut niissä tiheyksissä ,joissa yksittäiset puut järeytyvät nopeasti ilman kituvaiheita.

    mehtäukko

    Kun lähdetään siitä, että taimikkoharvennus tehdään 4-6 metrin pituusvaiheessa, sen jälkeinen tiheä kasvatus jatkaa kierto- aikaa, lisää muotopuolisuutta,turmelee latvuksia ja lisää tuhoriskiä.

    Tehty työ on eh:n saakka ollut siten kevyttä puustolle ja maastolle,jolloin vauriotkin ovat 0. Siitä päästään sitten korjaamaan täystiheää 80- 100 litraista puustoa laatuharventaen.

    Houkuttaako?

    Visakallo Visakallo

    Suorittava laskettelee tapansa mukaan taas omiaan energiapuuhakkuiden hehtaarimääristä ja heiveröisistä rungoista ja juurista. Kun hirvilauma asettuu talvilaitumelle, ei siinä suorittavan opeista ole mitään apua.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 439)