Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • Visakallo

    Suorittava ei tunnu edes haluavan ymmärtää selkeästi kirjoitettua suomenkieltä. Olenkos minä jossain sanonut hakeneeni kemeraa kylvömänniköiden varhaisperkaukseen? Sehän olisi täysin järjetöntä hirvien talvehtimisalueilla! Jos olen varhaisperkaukseen kemeraa hakenut, ne ovat olleet kuusentaimikoita.

    Puuki

    Hyvä jälki ja lopputulos, kun koneketju on e-puunkorjuuseen sopiva ja kohde myös.  Korjuu-urien käyttö ja metsäkuljetus vain joka toiselta uralta antaa parhaan lopputuloksen jäävän metsän kannalta.    Keski-Suomen tarkastuksen  eh-kohteet oli tehty vääränkokoisella kalustolla ja siitä johtuu epäonnistumiset jäävän puuston suhteen.

    suorittava porras

    Kyllä tuo kalustoasia on tyrmätty jo monelta taholta. Hakkuukoneen tulee olla kooltaan ja ominaisuuksiltaan sellainen ,että sillä pystytään toimimaan vaivatta ajouralta käsin ja käsittelemään tarvittaessa ne kaksijaksoisen metsän ylispuutkin harvennuksen yhteydessä. Kun noudatetaan yleisiä metsänhoidon suosituksia metsän kasvattamisessa , ei tarvitse edes haaveilla pienistä koneista ,joita ei ole yksinkertaisesti saatavissa kaikille niille enskoille ,joille niitä odotetaan. Rästit senkun kasvavat.

    Viimeisessä makasiinissa on lähes täydelliset askelmerkit siihen ,miten metsät tulisi uudistaa ja millä aikataululla taimikoita hoitaa. Kannattaa lukea, että ei tarvitse kiistellä enää joutavista ja voidaan käyttää nykyoloduhteisiin kattavasti sopivaa kalustoa silloin ,kun hakkuu on ajankohtainen. Ohjeet ovat myös hyvät siinä suhteessa ,että niissä kerrotaan kustannustehokkain tapa toimia. Energiapuuhakkuu hoitotoimenpiteenä on monesti kaukana siitä .

    Puuki

    Nykyään lasketaan myös mo:n metsänkasvatusmenetelmien kannattavuutta. Ennen oli toisin.  Siksi esim. nopeutettu metsänkasvatus ja e-puuhakkuu tarvittaessa on suositeltavia menetelmiä.

    suorittava porras

    Varhaisperkaus ei ole järjetöntä kylvömänniköissäkään. Liian tiheä taimikko kituu samalla tavalla ,kun lehtipuiden varjostamakin ja maistuu hirville. Elinvoimainen ja hyvässä kasvukunnossa oleva taimi tuottaa tehokkaasti maistuvuutta heikentäviä haitta-aineita ja latvus kasvaa nopeasti hirviltä karkuun. Ylitiheys pitkään jatkuessaan ei ole ratkaisu hirviongelmiin. Pikemminkin kasvattaa sitä mahdollisuutta.

    Ja siitä kemerasta kuusentaimikkoon…. Tukea sai vuoteen 2015 asti tutkitusti useampia vuosia myöhemmin ,kun se taimien kehityksen kannalta olisi ollut parasta. Eli jos kemeraehto täyttyi ,oltiin jo myöhässä. Onneksi nykyinen käytäntö ohjaa kehitystä järkevämpään suuntaan. Siitä artikkeli  ”Viljelykuluista säästämisestä” ( Makasiini 2/3023) on hyvä esimerkki. Kiitos siitä Mikolle ja Antille!

     

     

    Visakallo

    Suorittavan vääristely jatkuu aina vain. Mistä tuo kylvömännikön ylitiheys nyt mahtoi tulla? Varhaisperkauksessa kylvömänniköstä poistetaan kaikki lehtipuu ja kylvötuppaita harvennetaan sopivasti. Olisi sulaa hulluutta hirvien talvilaidunalueella vetäistä varhaisperkauksessa suoraan istutustiheyteen. Suorittavalla ei näytä olevan käsitystä, minkälaista talvilaidunalueilla metsänkasvatus on. Kuusentaimikot olen aina varhaisperannut ajoissa niin ennen vuotta 2015 ja sen jälkeen. Jokohan muuten kaikkien näiden vuosien jälkeen suorittava osaisi antaa neuvojaan koivuntaimikoiden kasvatukseen hirvialueilla?

    suorittava porras

    Minulle on jäänyt käsitys ,että kemera on ohjannut vahvasti valintojasi. Mikäli olet tehnyt varhaisperkauksen ilman kemeraa , olen ymmärtänyt viestisi väärin. Taimikonhoitokemera on kuitenkin sijoittunut liian myöhäiseen ajankohtaan taimikon kehityksen kannalta. Kyse on siis ajoituksesta. Jos on ollut oikeutettu kemeratukeen ,on toimenpide ollut myöhässä vuoteen 2015 asti . Voi siis kertoa ,että toimenpiteet on tehty ,mutta myöhässä ,mikäli lakia on noudatettu.

    Mitä hirvien talvehtimisalueisiin tulee ,olen taatusti kierrellyt niitä enemmän ,kun Visa ja nähnyt ,miten tilanne on kehittynyt parissa vuosikymmenessä useilla paikkakunnilla. Monta talvehtimisaluetta on jäänyt vaille asukkaita ja tuhot vähentyneet samassa suhteessa.

    KeMeRat

    Miksi varhaisperkauksessa vedettäisiin kylvömännikkö istutustiheyteen?

    Varhaishoidon kameran saa vaikka runkokukua jäisi 5000.

    Visakallo

    suorittava 7.7.2020: ”Mitenkähän on tyytyväisyyden laita ,kun kemeratuki lähivuosina taloutemme tervehdyttämistoimien yhteydessä lopetetaan?” 

    Kemera loppuu nyt, mutta Metka tulee sen tilalle.

    Visakallo

    KeMeRat voi kysyä sitä asiaa suorittavalta.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 439)