Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Männikössä tuossa tiheäkasvatuksessa ynnä energiaharvennuksessa voi olla hyvinkin järkeä: hirvien karkootuksen lisäksi se parantaa oksaisuuslaatua ts. ohentaa oksia tyvitukin alueella.

    suorittava porras suorittava porras

    Tämäkin palsta odotteli energiapuuhakkuuta. Työnimike vaihtui rankan ennakkoraivauksen jälkeen normaaliksi ainespuuhakkuuksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Kysyn Annelilta : Mitä hyötyä on kaatuneista ja katkenneista rungoista , vaikka ne olisivat kuinka oksattomia?  Jos puulla ei ole juurta , se ei pysy pystyssä. Jos lisäksi oksia on niukasti , se ei kasva.

    Planter Planter

    Kun kasvatusketjuun kuuluva ja siihen suunniteltu energiapuuharvennus tehdään ammattilaisten toimesta ja ajoissa, niin tulos näyttää tältä:

    Visakallo Visakallo

    Vastaan Annelin puolesta, ettei minulla ole mäntyjä kaatunut, eikä niihin tullut lumituhoja. Kasvussakaan ei ole ollut mitään moittimista.

    jees h-valta

    Aika kornia yleistää muutaman puun kaatumisella koko palstan puusto heikoksi ja heikkojuuriseksi. Mutta onhan tämä ”tapiontappio” kun ruvetaan edes yrittelemään muunlaista kasvatuskuviota läpi. Onhan tuo minullekkin tehnyt aivan selvää rahan tuloa jo ensiharvennusiästä alkaen. Raivauksilta jo huima säästö ja itse työssä aivan normaali puukauppatulo ja Kemera siihen antaa vielä toisen samanlaisen tilin tykö. ja metsä kasvaa nopeammin päätehakkuuasennon metsäksi vielä kaiken huipuksi. Ja puuston laatu olisi todella loistava ellei Satakunnan hel…..linen hirvikanta tuhoaisi kaikkia puulajeja taimikkona.

    suorittava porras suorittava porras

    Ihan vain kainosti kysyn , onko kuvan leimikon korjannut yritys enää pystyssä?

    jees h-valta

    Miten jonkun yrityksen pystyssä olo liittyy energiapuuasiaan? Minulle on aivan sama ainkain onko yritys sitä tai tätä kunhan työnsä hoitaa sovitusti.

    suorittava porras suorittava porras

    Sinullahan on kokemusta…energialeimikko jäi puolitiehen ja korjattiin ainespuuna vuosia myöhemmin?

    Planter Planter

    Metsänomistajan murheena on vahtia, että puut pysyvät pystyssä, kunnes tehdään päätös niiden kaatamisesta. Yritykset, joilla on osaava henkilöstö ja johto, pysyvät myös pystyssä.

    Jos energiapuuharvennus otetaan suunnitellusti (eikä siis paikkaamaan hoitamattomuutta) mukaan osaksi kasvatusketjua, niin kiertoaikainen elävä biomassa lisääntyy ja siten se paljon puhuttu hiilensidonta.

    Tutkimusten mukaan energiapuuharvennuksen ottaminen osaksi metsänkasvatusta on kannattavampaa kuin metsänhoitosuosituksien mukainen metsänkasvatus, mikäli hiilidioksidin hintataso on keskimäärin yli 15 €/CO2 tn  ja Kemera-tuet säilyvät muuttumattomina.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 439)