Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • Jätkä

    Tiedoksi, että kukaan ei vaadi RS-henkilöltä minkäänlaisia suojavarusteita – ei edes kypärää  – vaatetuksesta puhumattakaan, ellei työmaa satu olemaan taajamassa jossain näkyvässä puistossa tms. sekin vaatetus vain peittämään kriittiset elimet näkyvistä.

    Edes äänenvaimentajaa ei tarvitse olla sahassa, kun vaan päästelee menemään.

    Tämä siis silloin, kun esim yksin työskentelee omassa metsässään.

    suorittava porras

    Noilla eväillä ei mennä esim. UPM:n raivuille . Kannattaa päivittää tietonsa ennen laajempaa julistamista. Sekä MG:lla että UPM:lla säännökset tulivat voimaan puolen vuoden sisällä kummassakin. ”Isännän” kypärät ilmestyivät koppiin pari kuukautta sitten.

    Jätkä

    Tiedot on päivitetty, eikä ne siitä muutu. Omassa metsässään yksin saa sahailla vaikka munasillaan – sitä ei mikään laki kiellä. Lisäksi Firmoilla on omat sääntönsä, jotka saavat olla tiukemmat kuin esim laki, mutta eivät löysemmät.

    suorittava porras

    Mutta juttu lähti liikkeelle työsuhteessa olevan konekuskin sahahommista.

     

    Aiheeseen palatakseni ..moni tekee karhunpalveluksen ensiharvennuksia työkseen tekeville ,jos jättää taimikonhoidon väliin. Palstalle on pakko mennä harvennusta tekemään ennen aikojaan latvuston ennenaikaisen supistumisen takia. Puuston korjuu on tuolloin kallis operaatio saatuun hyötyyn nähden. Ennakkoraivaus on kuitenkin tehtävä ja korjuutaksan ylimääräinen korotus astuu voimaan tietyn runkotilavuusrajan tullessa vastaan. Siinä tilanteessa kaikki osapuolet häviävät. Tähän tilaisuuteen ajaudutaan , jos kuvitellaan korvattava taimikonhoito energiapuuhakkun avulla. Ongelmissa ollaan ,kun energiapuulle ei löydykään ostajaa. Ei ole yksi eikä kaksi tapausta ,kun on joutunut hakkaamaan rajusti ennakkoraivattua ,mutta siitä huolimatta alamittaista metsää kuitutavaralajiksi. Energiapuista ei ole ollut hakkuuohjeissa mitään mainintaa. Joiltakin pääsisi itku ,kun näkisivät ,millainen määrä puuainesta suhteessa korjattuun puumäärään jää noissa tapauksissa lahoamaan maastoon.

    jees h-valta

    Ei näytä suorittavalle menevän perille että e-puu kulkee suorastaan huikeasti joissain maakunnissa kuten Satakunnassakin. Ja mitäs väliä sillä jos e-puu kuiduksi muuttuu? Eiköhän hinta vain parane+?

    Apli

    Muutama syy miksi osa metsäkonekuskeista pelkää/karsastaa energiapuuta.. Luulevat että kaikki energiapuuleimikot on raivaamattomia rääseköitä, hakkuukertymät on todella pieniä, pelko että maanomistajat hattuillee jos jää metsät onnettoman näköiseksi korjuu jälkeen, savotoilla ei koneyrittäjä tienaa mitään..  Näille suosittelen lämpimästi käyntiä esim Vapon korjaamissa leimikoissa!

    Visakallo

    Apli on asian ytimessä. Meikäläiselläkin tulee elokuussa hakkuusen ennakkoraivattu männikön 2. harvennus, josta tukit menee sahalle ja kaikki muu karsittuna 3 cm asti energiapuuksi. Tuskin olisi suorittavallakaan siinä mitään moitittavaa!

    A.Jalkanen

    Tämä on selluteollisuuden pahin painajainen: energia ja kuitu kilpailevat!

    suorittava porras

    Painajainen siirtyy muiden uniin ,kun kilpailua vääristävät energiapuutuki loppuu. Nytkään ei kaikkia energiapuuksi tarkoitettuja kohteita osteta. Pienet sivummalla kasvavat palstat jäävät oman onnensa nojaan. Ainoa keino saada tilanne pysymään hallinnassa on taimikonhoito.

    Jätkä

    Suoriutuva:”Mutta juttu lähti liikkeelle työsuhteessa olevan konekuskin sahahommista.”

    Onhan se huikea parannus työturvallisuudessa, että Mopokuskeilla on kypärä päässä ja leukaremmi kireällä, sekä turvajalkineet jalassa ynnä työasu, jossa on hälytysvärit ja pirusti heijastimia.

    Ei sen ole väliä, että ei pysty kantamaan viiden kilon moottorisahaa yksittäisen puun juurelle, puhumattakaan, että jaksaisi sen nypätä käymtiin. Siksi kai on patterikäyttöiset sahat keksitty, mutta sitten on tietenkin esteenä se, että puuttuu ammattitaito puunkaatoon, eikä ole turvakäsineitäkään, jos sellaiset on annettu, niin ne ovat kotona, tai autossa.

    Mopokuskit ovat nyt korottamassa itseään jalustalle – Se voi olla ainoa kohta jossa voi vähän nostaa häntäänsä – palkkaa kyllä olisi enemmän tarpeen korottaminen.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 439)