Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • Puuki

    Minkä tahon keksimä rahastushimmeli tuo työturvallisuuskortin jatkuva uusiminen on ? Ei ajokorttiakaan tarvi uusia muutaman vuoden välein.  Moottorisahan käytönkin kun oppii, niin ei se muutamassa vuodessa unohdu.

    Metsuri motokuski

    Kyllä se on niin että kaikki työnantajat tahtovat vain että ea-kurssi ja työturvallisuuskurssi on vähintäin suoritettu. Ainakin niillä jotka työskentelevät metsäyhtiöillä ja mhy:llä. Vaikka kuinka olis käynyt metsäoppilaitosten opintoja niin sille ei voi mitään että kortit ovat määräaikaisia. Pysyvää lisenssiä ei taida saada vaikka jätkä palaisi opettajaksi kursseille.

    Uskoisin että nämä vaatimukset tulevat sertifioinnin kautta.

    Sitten on vielä erikseen metsäyhtiöillä omat nettikurssit jossa käydään yrityksen asiat ja käytännöt lävitse. Joissakin vaativimmissa tehtävissä kuten leimikon suunnittelijan tehtävissä on myös käytännön harjoittelu. Nämä kurssit on suoritettava joka vuosi.

    Puuki

    Varmaan on sertifiointifirmoilla osaa lisääntyviin kurssituksiin. Siellähän on FSC-porukassa liuta kovapalkkaisia suunnittelijoita ym tirehtöörejä, joiden päätehtävä on piirrellä uusia suojelualuekarttoja toisten metsistä ja tehdä määräajoin maksullisia & pakollisia auditointeja ja tietysti kerätä muistakin keksimistään lähteistä irtorahat pois.

    Tokkopa leimikonsuunnittelija joka vuosi vielä harjoittelee sitä hommaa erikseen, jota pääosin tekee jatkuvasti työkseenkin.

    Metsuri motokuski

    Joo. Ei harjoittelua tarvii mutta tentittävä on.

    Jätkä

    Metsuri Mopokuski:”Joissakin vaativimmissa tehtävissä kuten leimikon suunnittelijan tehtävissä on myös käytännön harjoittelu. Nämä kurssit on suoritettava joka vuosi.”

    -Eipäs nyt liioitella: Leimikonsuunnittelutyössä riittää ihan oma – vapaa pukeutumistyyli, eikä tarvitse olla kypärääkään, jos ei itse halua. EA-kurssi on luonnollinen vaatimus kaikilta, ei pelkästään mopokuskeilta. Yleensä on ollut meilläkin käsky osallistua joka vuosi väh. 5 päivää koulutukseen – jotkut innokkaimmay koulutettavat käyvät jopa kolmekymmentä päivää /v. Silloin työnantaja katsoo jo pitkin nenänvarttaan, koska kurssimaksun lisäksi pitää päivärahat  ja palkka maksaa tyypille, joka ravaa samoilla kursseilla jatkuvasti, eikä siellä näytä päähän menevän muu kuin viina.

    Opettajilla on aikalailla kaikilla EA-kolmonen suoritettuna ja lisäksi joka syksy ovat Punaisen ristin toimesta järjestetyillä oppilaiden EA-kurssilla kakkosopettajina. Kurssi on Punaisen ristin yksinoikeus, joten sieltä pitää aina olla kouluttaja ja siitä maksetaan aika suolainen hinta.

    ”Kertaus on paheiden äiti” – sanotaan ja siinäkin tulee rutiini aika pian.

    MaalaisSeppo

    Itse olin töissä yli 30 v eräällä työturvallisuuden osa-aleella. Yrityksissä tehtävät kehityshankkeet edellyttivät työturvallisuuskortin. Oli siinä koulunpenkillä ihmettelemistä, kun heikommilla eväillä varustettu kouluttaja koulutti paremmin asiaan perehtyneitä. Kortti tuli ja päästiin töihin.

    Kerran erääseen atomivoimalaan piti päästä hommin. Ensin oli tietysti turvallisuuskoulutus ja tentti perään. Yhteen kysymykseen vastasin kouluttajan mukaan väärin. Väitin vastaan, koska kysymyksessä oli mielestäni virhe. Totesivat olevani oikeassa ja korjasivat aineistonsa.

    Metsuri motokuski

    En kai kirjoittanut mistään leimikon suunnittelijan suojavaatetuksesta. Yritin kirjoittaa siitä että eri tasoisia kursseja on niin työnantajan vaatimia sekä työnantajan järjestämiä. Nykyään työnantaja vaatii tiettyjä kursseja mm työsuojelu ja ea-kursseja sekä monia muitakin riippuen työtehtävistä. Nämä em. kurssit ovat määräaikaisia vaikka ne kävis metsäkoulussa jätkän kurssilla.

    Jätkä

    Jossain vaiheessa suurella pieteetillä kuulutettiin täällä, että RS- työssä pitää olla turvavarusteet viimeisen päälle. Pitää olla metsurin turva-asu, jossa heijastimia ympäriinsä jne, kypärä muka piti olla ja metsurin turvahanskat sekä turvakengät.

    Sanonpahan vaan, että kohtuus kouhottamisessakin. Ensimmäiseksi pitää olla ammattitaito, joka näyttää suurimmalta osalta ammattilaisiakin puuttuvan, sitten tarpeellinen turvavarustus – Ei kaikkia mahdollisia. Eli kuulo – ja kasvosuojat.

    Ja tietenkin olisi hyvä olla jonkin asteen EA-varustus ja puhelin. Jonkun pitäisi tietää, jos on metsätöissä, ja jopa suunnilleen missä on. Olen muutaman kerran käynyt hakemassa liian pitkään metsässä olleen pois, mutta mitään hätätilannetta ei ole ollut. Kerran oli haettava parinsadan kilometrin päässä, mutta kyllä se sieltä löytyi.

    suorittava porras

    Tiedoksi ,että tänä päivänä metsässä työskentelevillä on oltava näkyvän vaatetuksen lisäksi  päässään kypärä ja silmillä suojalasit.  Motokuskin laittaa kypärän päähän ja remmin kiinni ,kun lähtee autoltaan koneelle.  Koneesta poistuttaessa samat hommat. Suurin osa vakavista  tapaturmista kohdistuu päähän ja metsätoimihenkilöillä silmävammat ovat yleisiä.

    Isäntäkään ei sitten pyöri hakkuutyömaaalla  ilman kypärää. Metsäkoneiden varusteisiin on lisätty kypärä vierailijoita varten. Koppiin ei nykyohjeilla kenelläkään ulkopuolisella ole asiaa.

    …nämä vajaa kuukausi sitten työturvallisuus kurssilla käsiteltyjä asioita.

    jees h-valta

    Eipä kyllä tullut ketään kypärää päähän länttäämään. Aikaa muutama kk sitten. Mutta eipä kyllä tullut koneiden lähelle niiden työstäessä mentyäkkään.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 439)