Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • Puuki

    Samoin aion ottaa vastaan kemeratuet siihen asti , kun niillä ohjaillaan puunkasvatusta ja -kantohintoja.  Kun kemerahoilla on tuettu ja tuetaan pääosin vain metsäteollisuuden puunhankintaa, niin mitä järkeä yksityisten on olla ottamatta pientä kompensaatiotukea vastaan ?   Ei MT tai valtio ole mo:en antaman lisätuen tarpeessa, vaan yleensä päin vastoin.   Metsäteollisuus saa entistä halvempaa kotimaista puuta ja valtio lisää verotuloja.  Kun budjetoituja k-tukirahoja jää käyttämättä ( esim . varhaishoidon vähentyminen) , niin tulevaisuudessa tukimäärät helposti kutistuu. Samalla käyttöpuun määrä-ja laatu heikkenee.   No siitä ei toistaiseksi ole juuri muuta haittaa ”isommassa kuvassa”ollut kuin tukkipuun laadun heikkenemistä ( jos suorittavan kohtaloa ei oteta lukuun) mutta voi tulla myöhemmin enemmän kansantaloudellista haittaa.

    kim1

    Jätkä:Jeessi on kuitenkin sen luokanvisiönääri,ettei nyt kannattaisi joka käänteessä arvostella häntä…,voi olla että ensi vuosisadallakin noudatetaan ns.harjavallan oppia  metsänhoidossa ken tietää…älä ole noin katkera jeessille..,hänen itseoppinaisuudesta…

    Jätkä

    Jeessi ei vielä ole oppinut mitään metsäalasta. Ei edes Raivaussahan oikeaa – tehokata käyttöä, jonka normaaliaajatuskapasiteetilla varustettu oppii aivan varmasti muutamassa tunnissa, kub hänellä on hyvä opettaja.

    Vanha totuus on, että pyörää ei kannata keksiä uudestaan, eikä myöskään ruutia. Ne on keksitty jo satoja vuosia sitten. Jos vaikka männyntaimien istutuksesta puhutaan, niin eipä niitä edes Erkki Lähde yrittänyt verhopuuston alla kasvattaa.

    Jos vähänkään käsittää esim männyn siemenpuilla uudistamisesta, niin saattaa hoksata syyn, miksi siemenpuut pitää poistaa jo silloin, kun sirkkataimia on muokkausjäljissä riittävästi.

    Jos ja kun ei sen vartaa säkenöi, niin kannattaisi satsata muutama Euro vaikka vanhempaankin Tapion taskukirjaan ja lukea se läpi – Jeessin tapauksessa kymmenen kertaa läpi, niin asia saattaa selvitä.

    Visakallo Visakallo

    Jessen tekemisistä syntyy vahinkoa vain hänelle itselleen, joten kovin merkittävästä asiasta ei ole kysymys. Paljon suurempaa vahinkoa metsiin tulee nykypoliitikkojen ja -dosenttien toimesta täällä Suomessa ja EU:ssa. Nyt kun meillä on käytettävissä yli sadan vuoden kattava tietämys ja kokemus metsänhoidosta, niin mitä tekevät nämä uljaat poliitikot ja dosentit? Kaikki koettu tieto laitetaan tuosta vain romukoppaan ja otetaan uskomustieto tilalle! Tätä voisi verrata terveydenhoitoon, jossa kaikki perinteinen lääketiede hylättäisiin ja siirryttäisiin takaisin poppamiesten aikaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Visakallokin antaa varhaisessa vaiheessa korjuuketjun tulla pilaaman taimikot.

    Jätkä

    Kunhan energiapuusta maksetaan kantohintaa saman verran kuin kuitupuusta, ei energiapuuharvennuksia tarvitse tehdä. Ne ovat Jeessin tyyliin avohakkuita ja Lehtipuuta ja vesasyntyisiä.

    Sitä kantohinnan muodostumista odotellessa…

    Visakallo Visakallo

    Tein Tolopainen jälleen kaupat sellaisten männiköiden 2-harvennuksesta, joissa on tehty koneellinen energiapuuharvennus vuosina 2008-2009 . Eipä ne nyt kovin pilatuilta näytä, lähinnä päinvastoin.

    Jätkä

    Siis ensiharvennus oli tehty 2008-2009 ? Ensiharvennus, joka kaikki meni energiapuuksi?

    Käytännössähän on ihan sama, minkälaiseksi tuotteeksi puut menevät, kunhan rahnaa tulee niin paljon, että jotain jääkin.

    Hyvät konekuskithan sen tekevät, – hyvän jäljen. Huonoista värkeistä ei tosin saa hyvää metsää hyväkään kuski, varsinkaan jos ei ole haluja tehdä.

    Puuki

    N. 15 rahaa – verot jää motille, kun e-puuta kasataan  pitkäksi menneessä taimikossa min 35 mottia /ha.  Siihen pitää olla edes tyydyttävästi hoidettu taimikko  eikä ihan mikävaan risukko jotta korjuu onnistuisi hyvin eikä menisi samalla piloille tulevaisuuden metsä.   Toinen ve olisi hoitaa taimikko esim. 1300-1500kpl/ha tiheyteen jo norm. th:n aikaan.  Siitä pääsisi ensiharvennukselle sitten tavallista aikasemmin tai saanto ja tuotto  olisi parempi puiden nopeamman järeytymisen takia kasvupaikan  ja puulajille sopivan  eh:n normiaikoihin.

    Visakallo Visakallo

    Maksan huomattavan palkkion/ha Tolopaiselle tai muillekin, jos löytävät metsistäni koneellisen puunkorjuun pilaamaa metsää tai keppimetsää, joka olisi syntynyt raivaamattomuuden tai puutteellisen raivauksen takia. Metsissäni on käytetty moottorisahaa puunkorjuuseen viimeksi 80-luvun alussa, eli lähes 40 vuotta sitten. Kaikki harvennushakkuut ensiharvennuksia myöten on siitä lähtien tehty motolla. Ensimmäinen koneellinen energiapuuhakkuu tehtiin 2005. Metsät on pidetty koko ajan mahdollisimman hyvässä kasvukunnossa, ja nyt ollaan tilanteessa, että lähes kaikki metsät ovat syntyneet omana elinaikanani eli vuodesta 1957 lähtien. Niitä metsiä, joita olen ollut itse uudistamassa, on harvennettu kaksi tai kolme kertaa ja päätehakkuuseen on tulossa kuusikoita ja koivikoita muutama kymmenen hehtaaria. Mottimäärä/ ha on nyt 30% suurempi kuin tullessani metsänomistajaksi. Metsäpinta-alaa olen kasvattanut omistusaikanani maltillisesti.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 439)