Hyvää tuossa on ehdottomasti että isännällä on aikaa ja resursseja energiapuun tekoon. Monella etäomistajalla ja muualla työssäkäyvänä tuohon energiapuun kasaukseen ei ole aikaa ja mahdollisuutta.
Silloin ehdottomasti kannataa tehdä taimikonhoidot perinteisellä menetelmällä. Tietysti voidaan miettiä minkälaiselle tuntipalkalle tuossa päästään, mutta sen laskeminen ei kai ole pääasia eikä tarkoituskaan. Mielenkiintoista olisi myös tietää kuinkapaljon tuossa vaiheessa tehdyt ajourat vähentävät alueen puunkasvua ja vähentävätkö ne niin paljon ensiharvennuksen tuloa että energiapuuharvennukselta saatava tulo poistuu sitä kautta.
Olisikohan kasvattanut tuolla tavoin metsänsä jos (pienpuu)kemeraa ei olisi? 430e tuki vaikuttaa kannattavuuteen kuitenkin aika paljon. Pitkään olen ollut sitä mieltä, että kemera ei kannusta hyvään metsänhoitoon. Tämä vain vahvisti näkemystä.
Ihan varmasti kemera on suurin houkutin ollut tuolle työlle. Noiden kilowattiteho on niin surkea että niistä saavalla tulolla ei olisi ollut minkäänlaista kannattavuutta. Siitä huolimatta en tuomitse kemeraa. Monelle se on hyvä houkutin metsänhoitoon, jotka muuten jäisivät tekemättä.
Uudistuskuluja olisi saanut vähennettyä vähentämällä istutettavien taimien määrää 400-500 kpl/ha. Siitä saatavalla säästöllä olisi tehty varhaishoito ja th kemeratuen avustamana. Luontaisia parhaita koivuja lisäksi taimikkoon.
Tuossa pienemmässä taimikossa varsinkin olisi ollut parempi tapa rahallisestikin. N. 5-10 vuoden kasvuviive kuusikossa tekee jotain tuloksen kannalta jo eh-vaiheessakin. Kokorunkokorjuu ja ajourat vähentää kasvua nekin .
65 mottia puuta /ha on kyllä melkoinen energiamäärä niissäkin. N. 1,9 MWh/kiinto. Jos kWh:n hinta olisi 2 s, niin yli 2400 €;n edestä energiaa.
Ei ole kannattavaa noin tehdä, Kemeraan riittää 35 kiintoa kuitupuuta ha, eli ei se mitään kunnollista metsänhoitoa estä. Yksi raivaus olisi pitänyt tehdä omaan piikkiin.
Istutuskuusikko on kuitenkin ”rutkasti” myöhässä kehityksestä, eikä sen kuromisessa auta muu kuin aika ja sitä 10 -20 vuotta. Eikun laskukone käyntiin, paljonko olisi puuta ja mitä laatua (kuitua / tukkia)?
Kummasti niitä hoitamattomia metsiä näkyy teiten varsilla. Mitä metsien sisältä löytyy. Kannattaa vilkasta kyseisen firman tilitietoja(ovat jukisi) paljon on risua lyöty läjään kyseiseen rahamäärään.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään