Keskustelut Metsänhoito En istuta enää yhtään kuusta!

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 107)
  • En istuta enää yhtään kuusta!

    Merkitty: 

    Alkuvuoden aikana olen ajellut pitkin Suomea ja Ruotsia ja kun vielä muistaa mitä ilmaston muutoksesta puhutaan (saamme keskiseen Suomeen vähintään Puolan ilmaston nyt istutettavien kuusien elinaikana – jos siis yritetään päätehakkuuseen….), joten kyllä kuuset on nyt istutettu. Mänty ja koivu ovat raivauksessakin suosituimmat puut jätettäväksi – kuuset kumoon!

  • A.Jalkanen

    Kannonnoston suurin ongelma ei ole ehkä niinkään ravinteiden poistuminen metsästä vaan maan hiilivaraston väheneminen. Uusi syntyvä taimikko pärjää pienillä ravinnevaroilla. Korvaavaa ravinnetäydennystä tulee koko ajan sateen, karikkeiden hajoamisen ja mineralisaation kautta. Typpeä saa myös suosimalla avohakkuualueella harmaaleppää, eli ei raivata sitä pois kokonaan varhaishoidossa eikä taimikonhoidossa. Kannonnostoalueelle jätetään ohjeiden mukaan noin kolmannes kannoista, mutta kuusen juurikäävän alueelta poistaisin kaikki kuusen kannot.

    Nuorissa metsissä olisi hyvä suosia energiapuun korjuun menetelmänä karsittua rankaa eikä kokopuukorjuuta, koska nuori metsä tarvitsee paljon ravinteita ollessaan nopean kasvun vaiheessa.

    En poistaisi hirvilupia; jotenkin kannan seurantaa on tehtävä ja lupajärjestelmä sitouttaa metsästäjät tekemään ja kirjaamaan havaintoja. Alueellisten kantatavoitteiden asettamisen korjaaminen eli ARN:n toiminnan muuttaminen olisi kiireisin tehtävä. Ei olisi vaikeaa: käännetään vain sidosryhmien ja riistaneuvostojen jäsenten roolit toisin päin: metsästäjät esittävät ja sidosryhmät päättävät!

     

    Puuki

    Ylimääräset ajelut ajokoneella kesäkelin metsässä saattaa lisätä maaperän tiivistymistä ja pintavesivaluntaa.  Sama ilmiö kuin liian painavalla koneella ajelu pellolla. Vaikka pintapaine olisikin suht. pieni, niin vaikuttaa silti maan tiivistymiseen.   Maaperän kasvuominaisuudet heikkenee.

    Kuusten sijaan pitänee koettaa lisätä männyn viljelyä ja muuta luont. syntyvien taimien avulla uudistamista. Hirvieläimet ei syö helposti ainakaan hieskoivuja ja ne käy hyvin kuitupuuksi ensiharvennuksessa.

    mehtäukko

    On tietysti ”pieni ero” puunkorjuun ja peltoviljelyn tiivistämisissä.

    Pelloilla liikutaan vuosittain moneen kertaan uria täyteen. Kaksirattaiset pelkät rattorit painaa parhaillaan 10 tonnia.

    Puun korjuussa 60-70v aikana parit harvennukset,avo ja muokkaus.Uraväli parikytämetriä…

    Puuki

    Kantojen keruu ja ajo lisää kuitenkin sitä taimivaiheeseen sattuvaa painumaa, jos on semmonen aika ja kohde että ei sopisi ajella tavallista painavimmilla kuormatuilla koneilla  kovin monta kertaa.  Kantojen keruussa pitää ajella siellä täällä palstaa monella koneella. Samoihin aikoihin jos tehdään myös maanmuokkaus , niin voi olla että huonoja vaikutuksia tulee. Riippuu tietysti kohteesta tuleeko vai ei.

    Peltojen painumista on tutkittu muistaakseni n. 20 tn:n ison maatalouskoneen jäljiltä. Vaikka oli leveätelainen, niin vaikutukset oli silti maaperään haitalliset.

    mehtäukko

    Onhan vuosittain toistuvilla peltojen jyräyksillä aivan eri merkitys kuin satunnaisella metsänviljely tai -kasvatuskorjuutoimenpiteellä. Ja mitä se on esim. potun viljelyssä, kun samaa mylttäystä tehdään kymmeniä vuosia samalla läntillä peräjälkeen?!

    Puuki

    Pottuahan ei kannata sitäkään viljellä samalla pläntillä kovin montaa vuotta peräkkäin. Sitä maata pitää välillä hoitaa ja esim. viherlannoittaa ja sen jälkee kasvattaa mielell.  jotain muuta kasvia kuin pottua jonkun aikaa.  Siihen pottupeltoon tulee muuten kaikenlaista tautia ja haittaa, samalla tavalla esim. kuusen jatkuva kasvatus lisää luonnontuhoja ym. vioituksia.

    Olin aikoinaan nuorena ollessa marjanviljelystä kiinnostunut ja kävin kurssinkin. Siellä selvisi miten paljon pitää laittaa myrkkyjä peltoon, jos aikoo ammatikseen kasvattaa jotain marjoja. Keskimäärin 6 x /kesä olisi pitänyt kylvää myrkyt estämään milloin mitäkin haittaa esim. mansikan kasvatuksessa.  Sen jälkeen aloin kasvattaa marjat pääosin itse ilman myrkkyjä.  On vähän työläämpää mutta lopputuotteissa on eroa pakolla kasvatettuihin. (Se OOT viljelystä).

    Urapainumat metissä vaikuttaa puiden kasvuun pääosin piilossa maan alla .  Kun/jos pintavalunta lisääntyy urien takia, niin samalla yleensä maan sisäinen vesien ja ravinteiden liikkuminen juuristolle vaikeutuu. Ja muutenkin maaperän tärinä ja tiivistyminen  heikentää usein maan mururakennetta vaikka urapainumia ei juuri tulisikaan.

    Tolopainen

    Pellolla ajetaan paripyörillä nykyisin tai mammutti renkailla. Metsäkoneet on kuitenkin paljon painavampia. Lietevaunuista suurimmat 17kuution, ne on kolmiakselisia. Yleensä pelloilla ajetaan vasta kun pinta on kuivunut, mikäli mahdollista. Perunaa ei kovin monta vuotta kannata viljellä samalla lohkolla, jos sitä tekee kaupallisesti.

    A.Jalkanen

    Maan tiivistyminen metsätaloudessa taitaa olla aika tutkimaton alue. Voisi kuitenkin arvella, että avohakkuun jälkeinen maanmuokkaus ja pieneliöstön toiminnan vilkastuminen lämpimässä maassa kuohkeuttavat maaperää eli vähentävät haitallista tiivistymistä. Myös jatkuva kuusen kasvattaminen samalla alueella ilman avohakkuuvaihetta aiheuttaa metsänkasvattajan näkökulmasta haitallisia muutoksia maaperässä, eli kuusen karike happamoittaa maan.

    Apli

    Saapa nähdä yleistyykö kannonnosto taas, nyt se on ollut alaspäin sen nosto ainakin keski-suomessa mutta energian hinnan nousu voisi sitä lisätä, toisaalta polttoaine taas kalliimpaa..

    Puuki

    Onko viellä kellään ku-istutuksia jäljellä ?  Jokin ohje oli , että kuusia voi istuttaa vielä heinäkuun alussa, jos on ehtineet sulaa ennen juhannusta.  Miksiköhän juuri ennen juhannusta pitää olla laatikot viimm. sulana ?  Ehkä kesäkuusten ja -koivujen taimikasvatus pitää tapahtua erilailla .  Männyille ei kesäistutus sovi sitten kuulemma ollenkaan.    Tuo tieto ei ainakaan ole tavoittanut  kaikkia toimijoita.  Mutta entäs jos onkin sateinen heinäkuu, onnistuneeko männyn istutus silloin, enpä osaa sanoa.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 107)