Keskustelut Metsänomistus Elinkeinoministerin kutsu

Esillä 5 vastausta, 41 - 45 (kaikkiaan 45)
  • Elinkeinoministerin kutsu

    Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kutsuu teollisuuden ja elinkeinoelämän vaikuttajia tammikuun puolivälissä yhteiseen tapaamiseen aiheena suomalaisen teollisuuden tulevaisuus.
    Olikin jo korkea aika kiinnittää huomio realitodellisuuteen kaiken tämän jo vuosia jatkuneen mielikuvahömpän sijaan.
    Mielenkiinnolla odotamme, mitkä ovat metsäteollisuutta ja metsätaloutta koskevat suunnitelmat.

  • Kurki

    Hiluxmetsuri.
    <<<Koetin kuukkeloida tuota Suomen Emu-kurssia, mutta huonoin tuloksin. Sorry. Ehkäpä Kurki tietää asian oikean laidan ja minun käsitys ei ole oikea. Sorry, jos tuli höpötettyä potaskaa täällä.<<0,82) eli Suomen metsäteollisuuden kilpailukyky oli hirmuinen.
    Tuolloin tapahtui ensimmäinen suuri virhe Suomen metsäteollisuudelle, sillä ay-liike ulosmittasi sen minkä kerkisi dollarin vahvitumista eli siellä luultiin, että näilla dollarin arvoilla mennään ikuisesti.
    Euroon liittymisen markkakurssi oli muulle teollisuudelle hyvin edullinen ja metsäteöllisuudelle alkoi olla liian vahva ja tilanne paheni edelleen dollarin heikentyessä, koska metsätuotteet hinnoitellaan dollareissa.
    Mutta dollarin vahvuus ei kestänyt kuin vajaa 3 vuotta ja jo vuonna 2003 dollari oli heikentynyt 40% takasin 1,2 ja sen seurauksena Suomen metsäteollisuus oli tappiokierteessa ja alettiin puhua metsäteollisuudesta auringon laskun alana, jota ei Suomi enää tarvitse, kun meillä on elektoniikkateollisuus ja Nokia.

    Dollari heikenyi vuoteen 2008 mennessä lisää 33% 1,2–>1,6 ja Suomessa palkkoja nostettiin koko ajan Saksaa 3..4% enemmän ja suomalainen metsäteollisuus oli koko ajan kriisissa ja lakkautteli tehtaita ja teki tappiota.

    Kurki

    Laitan tähän vielä tuon palkkakehitysvertailun Saksaan nähden.
    Suomessa palkat nousivat vuodesta 2000…2012 40% ja Saksasa 10%.
    http://www.talouselama.fi/uutiset/nama+eurokappyrat+paljastavat+karun+totuuden+suomen+kilpailukyvysta/a2174421

    Toinen suuri virhe tehtiin vuonna 2008, jolloin maailman talous kävi kovilla kierroksilla ja kalliiksi käynyt suomalainenkin tavara kävi hyvin kaupaksi.
    Se virhe oli, että ay-liike luuli tämän korkeasuhdanteen jatkuvan taas ikuisesti ja palkankortuksilla ulosmitattiin teollisuuden voittoja, joita metsäteollisuudessa ei edes ollut.

    Sitten romahti vuonna 2009 ja mailmanmarkkinahinnat tulivat alas kymmeniä prosentteja ja koko suomalainen teollisuus oli kilpailukyvytön puhumattakaan metsöteollisuudesta.
    Mitään ei ollut opittu näistä kahdesta virheestä vuosina 2000-2003 ja 2008 vaan sama jatkui heti jo vuoden 2010 jälkeen eli palkat nousee taas kilpailamaita enmmän kunnes 2013 tehdään työmarkkinoilla 0-ratkaisu.

    Tässä tämä ikävä kehitys, jonka ay-liikke on aiheuttanyt suomalaisille palkakorotuksilla samaan aikaan kun Saksassa palkat on pidetty näissä valuuttakurssimuutoksissa ja maailmatalouden käänteissä lähes ennallaan.
    Saksan teollisuuden kilpailukyky säilyi ja Suomen meni.

    Lopuksi:
    Suomessa ei voi olla yhteisvaluutassa ollessa omaa palkkapolitiikkaa, sillä Saksan teollisuus määrää euron arvon, joten meillä palkkoja voi nostaa vain Saksan tahtiin huomioiden vielä työntuottavuuden kehitys.

    Kohtalon ivaahan tässä vielä on se, että jos palkkoja olisi korotettu Saksan tahtiin, niin tänä päivänä suomalaisen palkasaajan käteenjäävällä osalla olisi sama ostovoima kuin nytkin ja lisäksi meillä olisi samat tulevaisuuden näkymät teollisuudessa ja koko yhteiskunnassa kuin Saksallakin.

    hemputtaja

    #### —snip—

    Tässä tämä ikävä kehitys, jonka ay-liikke on aiheuttanyt suomalaisille palkakorotuksilla samaan aikaan kun Saksassa palkat on pidetty näissä valuuttakurssimuutoksissa ja maailmatalouden käänteissä lähes ennallaan.
    Saksan teollisuuden kilpailukyky säilyi ja Suomen meni.

    —-snip—

    Sisältöä on muokattu
    Lähetetty: 2 h, 40 min sitten
    Lähettäjä: Kurki ####

    En nyt kyllä pistäisi soppaa pelkästään ay-liikkeen piikkiin. Kutsuisin sitä varsin yksipuoliseksi yleistykseksi. Neuvotteluissa on kaksi osapuolta, joka jo sekin kertoo jotain.

    Kun muistaa kaikki talouselämän ja poliitikkojen toilailut viime vuosilta, on liioittelua syyttää palkkoja ja raaka-aineen hintoja.

    Pelkästään kurjien, tappiollisten laitosten ostelu ja niiden alihintainen myynti, ovat kyllä syöneet aika siivun. Jostain ne rahat on kiskottu.

    Hiluxmetsuri

    Kurki: ”Mitään ei ollut opittu näistä kahdesta virheestä vuosina 2000-2003 ja 2008 vaan sama jatkui heti jo vuoden 2010 jälkeen eli palkat nousee taas kilpailamaita enmmän kunnes 2013 tehdään työmarkkinoilla 0-ratkaisu.”

    Minä toivoisin, että olisi tehty julkisten menojen kasvun nollaratkaisu. Se olisi taannut meille HUOMATTAVASTI paremman tilanteen.

    Miksikö?

    No ihan vaan siksi, että kustannuskilpailukyvyttömyyttä aiheuttava veroasteen nousu olisi jäänyt pienemmäksi. Mietitkö muuten koskaan, että myydessäsi puuta, myyt samalla Valtion puolesta neljäsosan puistasi? Tuo kaveri se ottaa tilistäsi vartin kysymättä mitään…

    Kurki

    Hiluxmestari.
    <<<Minä toivoisin, että olisi tehty julkisten menojen kasvun nollaratkaisu. Se olisi taannut meille HUOMATTAVASTI paremman tilanteen.<<<

    Samaa mieltä, että jukisen sektorin palkankorotukset ovat olleet täysin perusteettomat, mitään uutta jaettavaa Suomen talouteen ei ole tullut sitten vuoden 2008 eli viiteen vuoteen. Nyt nuo palkankorotukset tästä eteenpäin ovat luokkaa 7 miljardia vuodessa lisämenoja kansalaisille.
    Eivätkä ne edes ole tulleet kansalaisten maksettavaksi vielä, kun velkaa otetaan niiden maksuun.
    Jos tuo 7 miljardia kerättäisiin ALVilla, sitä pitäisi nostaa 24 prosentista 10 prosentilla 34%.
    Tämän hetkinen suomalainen elintaso, kun alijäämät kunta- ja valtiobudjeteissa on jotan 13 miljardia euroa, on 20% liian korkea, jota ylläpidetään velkaantumalla.

Esillä 5 vastausta, 41 - 45 (kaikkiaan 45)