Keskustelut Metsänomistus Eksymiset ja pienet pyörähdykset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)
  • Eksymiset ja pienet pyörähdykset

    Nyt on taas metsä sen näköistä että helposti eksähtää puolitutussakin maastossa. Kun on puissa lumi, eikä auringosta tietoakaan, tuuli pyörähtää välillä erisuuntaan tai on ihan tyyntä, saattaa kulkea äkkiä ympyrän. Kompassi auttaisi, kukapa sitä sellaista lenkille ottaisi.

    Omakohtaista kokemusta on noista pienistä eksähtämisistä ihan tutuissakin paikoissa, eli kymmenen minuuttia kulkemista tietämättä mihinkä tulee. Pari kertaa olen tehnyt täyden ympyrän, joista toinen varsin nolo tapaus lähes 30 vuoden takaa metsäkoulussa. Meidän ryhmässä oli varmaan 5 kaveria ja piti joku alue arvioida pelkän kuviokartan kanssa. Ensimmäisen kuvion jälkeen luminen metsä harhautti ja varmaan kilometri kuljettiin vähän kuin odottamalla selkeää kuvionrajaa ja ennen sitä palattiin omille jäljille. Saihan siitä virnuilua osakseen, kilpasuunnistaja kun olin.

    Kerran taas vedin leimikon rajaa kairassa sata metriä naapurin puolelle, ennenkö hokasin että joki kohisee aivan vieressä. Ihan pimeä päivä ja ajatukset täysin puissa uudella palstalla, noista tulee vielä tukkia jne. Korjasin tietysti virheen ja jatkoin leimikon tekoa rajalinjan merkkauksesta, kompassikin oli mukana.

    Varsinaista eksymistä ei ole sattunut, noita pyörähdyksiä ja tunne että en tiedä missä olen on tullut ennenkin ja väittäisin että ihmisellä ei ole suuntavaistoa. Jos ihmisellä olisi suuntavaisto tarkoittaisi se sitä että outoon maastoon pudotettu osaisi kulkea heti kotia kohti, näinhän ei ole.

  • hemputtaja

    Onhan tuota tullut kokeiltua jonkun kerran. Aina yhtä hauskaa.

    Paras taisi tapahtua ihan nuorena kollina. Työmaalta oli metsätielle vastarinteessä matkaa vain 200 -300 m ja päivä perusteellisen syysharmaa. Olin myös eka kerran paikalla.

    Tielle mennessä aloin syödä mustikoita siitä rinteestä kun olivat niin hyvin hollilla ja äkkiä huomasin, että missäs helvetissä oikein olen. Otti muuten lujille, että löysin lähtöpaikkani ja täys ovaali tuli heitettyä ja vasemmalle oli kiertynyt.

    Siitä pitäen olen kunnioittanut mustikoita, Niiden syöminen voi olla vaarallista, ellei pidä varaansa.

    Metsuri motokuski

    Olen kyllä päässyt aika paljonkin parempaan tarkkuteen kuin koiramies kertoi. Olen kesäisin raivuuhommissa useinkin etsinyt rajalinjat ja pyykit puhelimen koira-gps:n avulla. Siinä olen kyllä päässyt ihan muutaman metrin tarkkuuteen. Olen joskus etsinyt pyykin ihan potkimalla maata kun koira gps on näyttänyt paikan.

    Sehän ei ilmeisesti paikanna tukiaseman perusteella, josta koiramies mainitsi vaan ihan oikein gps-sateliitin kautta. Kannattaa hommata tuollainen sovellus jos paljon liikku metsissä varsinkin työhommissa. Niitä on myös myynnissä sellaisia sovelluksia jossa ei ole kuin kännykkäsovellus ilman koirapantaa. Hintakin on ihan toista luokkaa kuin pannan kanssa.

    Portimo

    Koiragps on huippuvehje. En tiedä miten pärjäisin ilman sitä. Hetkessä saat kännykän näyttöön karttapohjan tai ilmakuvan, jossa sijaintisi näkyy. Pienellä korvauksella saa myös rajakartat.

    Gps:n tarkkuus on metrin tai parin luokkaa mutta pyykithän eivät välltämättä ole ihan kartan osoittamassa paikassa.

    Tolopainen

    B-bark on ilmainen maastokarttaohjelma älypuhelimiin. Ilmaisversio toimii koko Suomessa. Kun ostaa ohjelmaan lisenssin näkee myös tilarajat, olen käyttänyt tuota ilmaisversiota, kun metsäpalstojen rajalinjat on tietenkin perattu auki.
    Jos omista i phonen puhelimen ja tabletin, voi puhelimen liikkeitä seurata tabletin kartastosta ja antaa tarvittaessa liikkumisohjeita.

    Koiramies

    Noihin älykännyköihinhän saa asennettua vaikka minkälaisia sovelluksia, joilla voi tutkia missä tuo puhelin viilettää. Joihinkin saa vielä asennuttua seurantasovelluksen vielä senkin jälkeen kun sen on kadottanut.

    Mutta tuommoinen peruskännykkä kuten emännälläkin oli, jossa ei mitään älyä ole, niin sen paikantamiseen tarvitaan nuo tukiasemat (kolmiomittaus?) ja tarkkuus jää vaatimattomaksi. Samoin varmaan käy noilla älyjutuillakin jos etukäteen ei ole asiaa sen kummemmin ajateltu.

    Paras tapaus kävi tuossa taannoin kun eksyksissä ollut porukka löysi lopulta tiensä perille, niin vakavalta naamalta ilmoittivat, että GPS näytti väärin 🙂

    Tolopainen

    Taitaa kuitenkin tuo Apple olla ainut valmistaja, jonka tabletin ja puhelimen voi kytkeä pariksi, jolloin puhelimesta välittyvät realiaikaiset tiedot tablettiin, kuten sijainti tai otetut kuvat.

    A.Jalkanen

    Itse olen pärjäillyt omalla metsätilalla ihan pelkästään iPhonen ja paikannuksen avulla. GoogleMapsin ilmakuvataustalta erottuu hyvin kuviorajat ja tilarajatkin yleensä jos hakkuita on tehty. Lapissa olen joutunut turvautumaan Garminin GPS:ään ja siihen piti vaihtaa kotimainen koordinaatisto (KKJ) ennen kuin alkoi koealat löytyä. Geokätköilyssä taas pitää käyttää eri koordinaatistoa.

    pihkatappi

    Minulla ei ole vielä sim-kortillista älylaitetta. Käyttelen vain täällä laajakaistan kautta vaimon vanhaa työpuhelinta. Laitoin tuon B-bark sovelluksen siihen ja täytyy sanoa että siinä sovelluksella alkaa ominaisuudet olemaan kohdillaan.

    Tolopainen

    Vaimon vehkeitä joutuu lainaamaan, kun haluaa pöheiköissä rassailla Näin se on meilläkin ollut tavarat yhteisiä jo ennen älylaitteita.

    Portimo

    Pomokairassa kerran lintumetillä lähdettiin tekemään pieni päiväreissu. Oli lokakuun loppu, pakkasta 10 astetta ja lunta maassa 15 senttiä. Ajateltiin, että käväistään puolitutussa maastossa aamukymmenestä iltapäivän kahteen. Eväät sen mukaan pari käristemakkaraa ja leipää mieheen.

    Ajettiin kohteelle, metästeltiin ja nuotioitiin. Saatiin joku riekkokin. Käännettiin pikkuhiljaa kurssia niin, että tultaisiin pian autolle. Silloin ei ollut mitää gepsejä. Kuljettiin jämerästi kompassin mukaan mutta tuttuja alueita ei tullut vastaan. Tuntui vaan olevan loputtomasti rämemaita, joissa oli ensin lumi ja sitten routakuori, joka melkein kantoi mutta ei ihan.

    Kuljettiin ja kuljettiin ja maat olivat outoja. Tuli pimeä ja mentiin ja mentiin. Pimeä tuli kolmelta ja kohta oli jo kello kuusi. Mielessä kävi, että melko ankea yö on edessä, kun ei ole edes kirvestä repussa ja kaikki nuotiopuut ovat vähintään kuitupuun kokoisia. Eväät oli äkkiä syöty ja lopussa energiaa saatiin vain repussa olleesta Jekkupullosta.

    Lopulta tultiin kankaaseen, jossa oli tehty harvennushakkuu. Katottiin sieltä ajoura, joka näytti vievän johonkin. Kun sitä seurattiin, tultiin metsäautotiella, josta ei saatu mitään selkoa. Kun sitä seurattiin, alkoi tulla tuttuja paikkoja.

    Minä väsähdin jossain vaiheessa ja urheilijakaverini lähti hakemaan autoa. Nojauduin puuta vasten ja otin pikku kauneusunet. Toki tiedän vanhana sissinä miten se tehdään pakkasessa. Mm. saappaat vedetään vähän ulos.

    Niin sitten lopulta auton valot välähtelivät ja päästiin pienelle kämpällemme. Kello oli jo iltakahdeksan. Heti laitettiin tuli kamiinaan ja saunan uuniin. Keitettiin kahvit ja syötiin jotain. Ennen saunaa oikaistiin hetkeksi pitkälleen. Niin siinä sitten kävi, että sauna jäi käymättä ja herättiin vasta aamuyöllä viluun. Reissusta opittiin, että varustus pitää aina olla kunnossa. Sittemmin on todettu, että alueella on kompassihäiriö.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)