Keskustelut Metsänomistus Eikös kovat perintöverot ym. yleensä saa puut liikkeelle?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 50)
  • Eikös kovat perintöverot ym. yleensä saa puut liikkeelle?

    Kun edellisessä ketjussa aloittaja vaatii vanhoilta metsät pois,että puu lähtisi liikkeelle ,niin ajattelin verotuksen myös saavan puut liikeelle.Kun metsä on nykyisinkin hyvin haluttua,niin se on sen merkki,ettei se yleensä omistajaansa köyhdytä,kuten esim.syrjäkylän vanhat talouskeskukset.

    Eikös ennen Neuvostoliitossa ollut Stalinin aikaan kulakkivero,jolla maanomistajat saatiin lopulta kolhoosiin liittymään ns. vapaehtoisesti.Veronkorotuksia en kannata,mutta maalaisjärjellä esim.kovempi perintövero saa varmemmin puun liikkeelle,kuin sukupolvenvaihdos matalalla veroseuraamuksella. Perinnön jaossa ei enää tiloja pirstota jakamalla,kun laitetaan semmoinen veroporkana,jos tila jää kokonaiseksi pieni vero.Myös perikuntien verokohtelua pitäisi jotenkin mulkata,jotta loppuisi jopa perikuntiperikunnat loppuisi lisääntyminen ,usein myös omistuksessa epäselvyyttä.

  • Reima Ranta

    En muistanut laittaa lähdettä, mistä lukuja kopioin ja voihan olla, että tulkintanikin on ollut vajavainen.

    Näin lukee Metsäteollisuus ry:n sivuilla:

    ”Vuonna 2014 puun korjuumäärä oli noin 56 milj. kuutiota, josta yksityismetsien osuus oli 45 milj. kuutiota. Vuotuiset kestävät hakkuumahdollisuudet ovat noin 80 milj. kuutiota. Metsien vuosittainen kasvu on yli 105 milj. kuutiota.”

    56 x 1,5 = 84 eli näistä luvuista tulisi n. 43%.

    Joku varmaankin keksii tarkempaa tietoa, enkä toki väitä AJ:n tietoa vääräksi. Hain lähinnä suuruusluokkaa.

    Kun kuitupuun käyttö näyttäisi jatkossa lisääntyvän, niin siitä kaiketi seuraa ainakin jossain määrin tukkipuun lisääntyvä tulo markkinoille.

    Mitä siitä puolestaan seuraa on metsänomistajan näkökulmasta mielenkiintoinen kysymys. Laskeeko se tukkipuun hintaa?

    Muuttuuko katkonta entistäkin epäedullisemmaksi?

    Kuitupuun merkitys on nytkin metsänomistajalle epäoleellinen. Käykö niin, että kuitupuun lisääntyvän käytön vaikutus on metsänomistajalle negatiivinen.

    Visakallo

    En olisi kovin huolissani siitä, että Suomen metsät kasvavat enemmän kuin niitä hakataan.
    Eihän meillä keskimääräinen hehtaarikohtainen mottimäärä ole kovinkaan iso, vain noin puolet siitä mitä esim. Saksassa ja Itävallassa.
    Eikö se olisi kaikkien etu, jos tukki- ja kuitupuut olisivat hieman järeämpiä kuin tällä hetkellä?
    Kun kaikki metsät eivät edes tule hakkuiden piiriin, ei normaalisti hyödynnettävissä olevissa talousmetsissä kasvu edes paljoa ylitä nykyisiä hakkuumääriä.

    Gla

    Samaa mieltä. Korjuukustannusten aleneminen on hyvä asia. Kun leimikot on hoidettuja, etenkin nuorten metsien kohdalla runkojen järeys automaattisesti kasvaa. Poikkeuksena ehkä jotkin tiheässä kasvatetut energiapuumetsät. Itse kuitenkin katson asiaa vielä kauempaa.

    Tällä hetkellä maailmassa käytetään valtava määrä uusiutumattomia raaka-aineita. Lapsikin tajuaa (vaikka monilla aikuisilla onkin vaikeuksia), ettei niin voi loputtomiin jatkaa. Kun kartoitamme mahdollisuuksia uusiutumattomien raaka-aineiden korvaamiseen, puu on selkeä ykkösvaihtoehto. Tätä taustaa vasten olemme kaukana ylituotantotilanteesta. Nykyään maailma osaa muuttua ällistyttävän nopeasti ja siksi veikkaan puun käyttökohteiden lisääntyvän nopeasti. Seuraavien parin vuosikymmenen aikana se näkyy myös puun kysynnässä. Kaksi pientä esimerkkiä (tekstiiliteollisuus ja polttoaineet) mahdollisuuksista olemme saaneet lukea uusimmasta ja toiseksi uusimmasta Metsälehdestä. Yksi edellytys tälle kehitykselle toki on, että kilpailukykyistä tarjontaa on riittävästi. Onhan puu materiaalina usein haastajan roolissa ja tällä hetkellä se tarvitsee yhteiskunnan tukea. Koska luontoarvoistakin on pakko huolehtia, suojeluun tarvitaan merkittävä määrä pinta-alaa. Sekin lisää painetta talousmetsien tuotannon tehostamiseen.

    Gla

    RR: ”Kuitupuun merkitys on nytkin metsänomistajalle epäoleellinen.”

    Niputetaan tuohon hinnaltaan samaa suuruusluokkaa oleva energiapuu. Olen täysin eri mieltä sitä, että noiden merkitys on epäoleellinen. Nuo nopeuttavat kassavirran käynnistymistä ja vaikka eurojen määrä onkin pieni, tarkastelun sitominen aikaan muuttaa tilannetta selvästi. Kiertoajalla osuus tuloista on kymmenien prosenttien suuruusluokkaa, mikä ei mielestäni ole epäoleellista. Tuollaista osuutta on vaikea muulla toiminnalla paikata.

    Näin ainakin etelässä, pohjoisen tilanteeseen en ota kantaa.

    Reima Ranta

    Ennustaminen on vaikeata – varsinkin tulevaisuuden. Ehkä joudun olemaan enemmän inhorealisti kuin toiveajattelija. Metsiin sisältyy hankalia muuttujia.

    Metsät, hapentuottajat, vähenevät tältä pallolta kovaa vauhtia. Kauanko näin voi jatkua – koska avohakkuut kielletään? ”Niin se ei mene, että ensin käytetään fossiiliset ja sitten hakataan metsät.”

    Se sinun eteläsikin Gla on pohjoinen. Puumassan tuottamisessa kilpailukykymme on väistämättä heikko. Energiapuulla on korkeintaan paikallista merkitystä jos sitäkään ilman tukea.

    On tietysti totta, että kuitupuu saadaan nopeammin, joka on sen etu. ” Kymmenien” prosenttien vaikutus kuulostaa enemmän toiveajattelulta. Korko on tietysti tässäkin laskelmassa ratkaiseva tekijä. Matala korko vähentää hyötyä kuitupuun hyväksi ja korkea korko puolestaan johtaa jatkuvaan kasvatukseen.

    Oma näkemykseni on, että näillä realiteeteilla, kaikki huomio kannattaa keskittää tukkipuun tuottamiseen. Olen huolissani ensiharvennusten työn laadusta tässä suhteessa ja työ suorittajien asenteistakin. Vikaisten runkojen jättäminen on iso vahinko metsänomistajalle. Helposti tuhotaan koko kuitupuusta saatava hyöty.

    Reima Ranta

    Se kuinka järeäksi puu kannattaa kasvattaa on riippuvainen korosta. Mitä pienempi korko, sen järeämmäksi kannattaa kasvattaa.

    Tällä korkokannalla on helppo yhtyä näkemykseesi Puun takaa järeyden lisäämisestä.

    Metsuri motokuski

    ”Olen huolissani ensiharvennusten työn laadusta tässä suhteessa ja työ suorittajien asenteistakin. Vikaisten runkojen jättäminen on iso vahinko metsänomistajalle. ”

    Tuo pisti silmän noista edellä olevista kirjoituksista vaikka se ei nyt ollutkaan viestien pääsanoma. Olen samaa mieltä että aina voi korjuun laatua parantaa, mutta pitäisi aina muistaa lähtökohta mistä lähdetään liikkeelle.

    Meitä metsänomistajia on niin erilaisia. Toiset haluavat kasvatta tiheässä ja edellyttävät tasatiheyksistä metsää suositusten mukaisella tiheyksillä. Toisilla on taas laatupuunkasvatus ensisijainen tarkoitus ja silloin korostuu jäävän puuston laatu. Silloin poistetaan reilummin huonolaatuista puuta ja metsän tiheyssuositukset jäävät taka-alalle. Meitä metsässä työskenteleviä koskee eniten Tapion metsänhoidon suositukset ja sillloin menään tiheysajatus edellä. Silloin joudutaan jättämään myös huonolaatuista puuta metsään, koska tiheyssuositukset sen edellyttävät. On myös monesti niin että metsä on valmiiksi täynnä huonolaatuista puuta ja silloinhan priimaa siitä ei saa mitenkään.

    A.Jalkanen

    Se, kannattaako järeyden lisääminen, riippuu tuotepaletista ja kuinka paljon puun ostaja mistäkin jakeesta tulevaisuudessa maksaa. Todennäköisesti laadun parantaminen kannattaa aina ja kaikissa jakeissa, energiapuusta tukkiin saakka.

    Kun luin Metsuri motokuskin järkevät ajatukset jäljempää, halusin lisätä: laadun voi ymmärtää kattavan myös järeyden eli läpimitan jo alkaen energia- ja ensiharvennuksista. Tiedetään, että käsiteltävän puurungon järeys vaikuttaa oleellisesti saantoon ja korjuukuluihin. Siksi laadukas metsikkö on hyvin hoidettu taimikosta alkaen. (Sori, meni vähän sivuraiteelle otsikosta…)

    Reima Ranta

    Se on selvä AJ, että tekijöitä on muitakin kuin korko. Mm. kasvuolosuhteet, mainitsemasi lisäksi. Saksassa kannattaa kasvattaa järeämmäksi kuin Suomessa, Etelä-Suomessa järeämmäksi kuin Lapissa jne.

    Puun suhteellinen kasvu pienenee voimakkaasti puun järeytyessä. Taimikon kasvu on 30 %, nuoren metsän 10%, ja varttuneen tukkimetsän 2% jne. Tästä karkeasti seuraa, että puu kannattaa kaataa, kun sen suhteellinen kasvu alittaa korotason.

    Metsuri motokuskin kannanotto kertoo karua kieltä siitä, kuinka ongelmallisia Tapion suositukset ovat. Metsänomistajan on hankala saada näkemyksiään esiin. Olen joskus joutunut lujasti vääntämään kättä aiheesta. Minulle metsänomistajana on täysin yhdentekevää, kuinka tasaisesti puut ovat sinne jakautuneet. Oleellista on, että siellä kasvaa tukkirunkoja, joiden hinta on moninkertainen, minkä kuvittelisi olevan itsestäänselvyys.

    Kuituvirmojen maali on eri päässä kenttää kuin metsänomistajalla. Hakkuumiehelle on tietysti yksinkertaisempaa ja nopeampaa tasainen puusto kuin tarkka laatuvalinta, joka koneesta katsottuna on osin mahdotontakin. Hakkuun jälkeen oikeellisuuden toteaminen ei ole enää mahdollista.

    Valitse siinä sitten pelaajat joukkueeseen, jotka tietävät missä maali on.

    Eikä negatiivinen arviointi kohdistu niinkään motokuskeihin, vaikka heitäkin on tietysti monenlaisin asentein liikkeellä. Heidän asemansa ei ole helppo.

    Ammatti Raivooja

    Suomen metsien pinta-ala on jotain 19miljoonaa hehtaaria. 5:lle miljoonalla metsähehtaarilta ei ole tehty metsänkäyttöilmoitusta. Vapaa markkinatalous ei sieltä aja puuta markkinoille, kenelläkään ei ole sellaisia rahoja menettämättä kilpailukykyään kokonaan. Pakkokeinot tulevat ennemmin tai myöhemmin, jokainen järkevä ihminen tajuaa, että puu markkinoille ei lisäänny 20 miljoonaa kuutiota vuodessa jos 30% nukkuvilta metsänomistajilta ei saada puuta. Aikaa vain tuhlataan jonninjoutavaan hölötykseen puhumalla, että puuta riittää eikä keksimällä keinoja miten se oikeasti saadaan markkinoille.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 50)