Keskustelut Tekniikka Ei ole mennyt kaapelointi oikein putkeen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
  • Ei ole mennyt kaapelointi oikein putkeen

    Jätevesiasetus, laajakaista, sähkön maakaapelointi.  Alammeko seuraavaksi valtion patistamana piilottamaan hiiltä maan alle?

    Valtiontalouden tarkastusvirasto julkaisi jälkiseurantaraportin, joka käsitteli valtion tukemaa laajakaistan rakentamista. Laajakaistan arvioidut rakentamiskustannukset ovat yli 350 miljoonaa euroa, josta valtion tuki on noin 70 miljoonaa. Suuren osan hankkeesta toteuttivat laajakaistan rakentamista varten perustetut uudet yritykset, joista useat olivat osuuskuntia. Hankkeiden rahoitukseen osallistuivat sen toteuttajat,  sekä kunnat ja valtio. Kuntien maksettavaksi on langennut takausvastuita tai niistä on muodostunut kuntien talouden suurin riski. Neljä kuntaa on ajautunut tukiohjelman aikana tilanteeseen, jossa kunta joko täyttää kriisikunnan kriteerit tai on nähnyt normaalin toimintansa muutoin mahdottomaksi.  IL

  • suorittava porras suorittava porras

    …1,9 milliä näkyy kunta varaavan verkkoyhtiön mahdollisesti laukeaviin takauksiin.

    Ei ole valokuitua , vaikka kymmeniä (oikeasti) kertoja kävivät tyrkyttämässä.

    jpjulku jpjulku

    Milläs väki luulee, että se data siirretään niiltä tukiasemilta eteenpäin?:) Taitaa Suomessa olla ns. backhaul kokonaan kuitua. Siitä huolimatta viimeisen neljän vuoden aikana mobiiliverkot ovat hidastuneet paikoin jopa neljänneksen. Suomen verkoissa liikkuva data on kymmenkertaistunut kolmessa vuodessa. Operaattorit tekevät koko ajan ankarasti verkonrakentamista, jotta langattomat yhteysnopeudet pysyvät siedettävinä. Samoin taajuuksien osalta tehdään refarmingia; vanhojen 2 ja 3 g verkkojen taajuuksia siirretään 4 g:lle. Suomessa operaattorit ovat tehneet hienoa työtä langattomissa yhteyksissä. Tämä on tietysti osittain vesittänyt kuluttajakuituyhteyksien tarvetta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    5G mokkuloilla? Itse investoin toissa vuonna valokuituun, mutta mietin että ehkä turhaan. Lapset ovat kyllä tyytyväisiä kun netti toimii!

    Aimo Jortikka

    Kyllä 4g mokkula yhteys toimii mulla hyvin. Paljon parempi ja halvempikin kuin aikoinaan vanha  kuparipiuha. Esim netflixin katseluun riittää hyvin ja ongelmitta jo kolmisen vuotta. Eipä noita kuituja enään taideta paljoa rakentaa. 5 g:n sitten pitäisi nopeus kymmenkertaistaa joskus vuosien päästä. Sitten Huawei siirtääkin kaikki tiedot Kiinaan kommunistien käyttöön.

    Planter Planter

    5G-tukiaseman kantama on korkeintaan 100-200m ja siitä signaali lähtee verkkoon päin valokuitua pitkin. Jos asuu 5G:n toiminta-alueella, niin tukiasemia on ihan vieressä ja valokuitu on todennäköisesti muutaman kymmenen metrin päässä. Jos ei ole kuitua lähellä ei tule myöskään 5G:tä.

    Kannattako sitä viimeistä lyhyttä muutaman kymmenen metrin pätkää ottaa ilmateitse, että saa jaetun epävarmemman yhteyden sen sijaan, että ottaisi oman kuidunpään seinään.

    Itsellä on ollut kuitu kymmenen vuotta, siis käytännössä vastaava kuin 5G, koska talossa käytettävät mobiililaitteet kytkeytyvät WiFi:n kautta valokuidun reitittimeen.  Kaivoin ihan lapiolla tonttiliittymän.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Kiinassa on muuten miljonäärejä enemmän kuin Suomessa asukkaita, vaikka maa onkin kommunistinen. Kiinan talousjärjestelmä on huomattavasti tehokkaampi tuomaan vaurautta maahan kuin kapitalismi.

    nuori isäntä

    Vanhemmat ottivat valokuidun n. Kolme vuotta sitten. Tv-kuva ja nettiyhteys tulee sen kautta. Antennikuva oli heikko langattomista yhteyksistä puhumattakaan. Nyt näkyy kuva ja yhteydet toimii. Itse rakensin kaupunkiin pari vuotta sitten ja valokaapeli liittymää ei ollut saatavilla.

    On totta, että toimiakseen 5G tarvitee toimiakseen kattavan kuituverkon. 5G:n kantama on todella lyhyt. Nykyisissä langattomissa verkoissa on se ongelma, että ne ovat aika ajoin tukossa.

     

    Timppa

    Meille Keski-Suomeen aloitti Kuuskaista noiden kuitukaapeleiden rakentamisen.  Kuuskaistahan kaatui kuntien syliin.  Olivat Pohjanmaalta ja hinnoittelivat kannattavuuden sen mukaan.  Eivät menneet kaapelit auraamalla maahan vaan piti kaivaa kovaan kivikkoon.   Paljon oli koneita töissä ja maa-aineksia liikuteltiin suuntaan jos toiseen.  Mutta mutta..

    Paikallistietä kunnostettiin ja ojat avattiin.  N 10 km:n matkalla meni kaapeli poikki n 5 paikasta.  Oli jäänyt vähän liian ylös.  Me oltiin alkupäässä ja onneksi meille tuleva kaapeli oli poikki vain yhdestä kohtaa.  Häntäpäässä saivat odottaa yhteyttä pari viikkoa.  Paikallinen kaivinkonemies sai töitä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tottakai kuitua tarvitaan, minäkin aikanaan työpaikalla niitä tilailin asennettavaksi. Tällä hetkellä vain YKSITYISEN ihmisen ei välttämättä kannata kuitua ottaa taloonsa. Toki se kuituliitäntä on aina varmempi. Enkä sanoisi kuituun investoineitten rahojansa hukanneen. Jos perheessä on useita samanaikaisia netin käyttäjiä, niin kuitu on hyvinkin perusteltu.

    Mobiili liittymän käyttö pöytäkoneessakin on siitä kiva ettei haittaa vaikka osoite vaihtuisi tms.

    Esim meillä taloyhtiössä ei oikein kukaan ole vaatinut kuituliittymää, mutta uusissa asunnoissa se on ihan OK.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Nuakka

    4g mokkula oli meilläkin, stten hoksasin että turha maksaa pätkivästä yhteydestä n.30 kuussa, kun kännykässä on jopa parempi yhteys ja helppo jakaa läppäriin tai tablettiin. Ja nyt, kun vaimo kyllästyi puhelinlaskun hinnannousuun ja vaihtoi liittymänsä kaikkein halvimpaan ja hitaimpaan jolla piti nippanappa pystyä lukemaan sähköpostit ,niin yllätysyllätys, netti toimii ihan yhtä hyvin kuin ennenkin! On tämä merkillistä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)