Keskustelut Puukauppa Ei hyvältä näytä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 37)
  • Ei hyvältä näytä

    Oon ny hieronu puukauppoja. Toki kierros on kesken mutta aika surkeeelta näyttää. havukuitupuun osalta voidaan puhua jo romahduksesta. Viimevuoteen verrattuna havukuidun hinta on pudonnut yli kymmenen prosenttia, eli 3-4 euroa kuutio! Eikö voi sanoa että romahdus. Tämä siis hankintapuusta.Tukkiniin. Hankintahakkaaja ajetaan taas ulos metsästä. Pystökaupan ja hankintahinnan ero näyttää asettuvan neljän euron tasolle….elikkä ei kannattas hankinta. Mäntytukkia ei haluta ostaa ollenkaan, kuuselle jonkulainen kysyntä vielä pystyleimikoihin.
    Metsälehti ja muutkin julkaisut kirjoittavat vilkkaasta puukaupasta. Sahatkin tekevät kuulemma kohtuullista tulosta joskin alhaisin hinnoin.
    Uskompa puukaupan hiljenevän ihan minimiin näillä ehdoin.
    Ostomiesten kanssa on turha keskustella koska minkäänlaisia liukumia ei kuulemma sallita vaikka ois kuinka pitkät perinteet ja hyvä yhteistyö takavuosilta
    .Näin ainakin napapiirillä.

  • wanhajätkä

    Puukaupan nousu taittui
    Julkaistu 13.9.2016

    Puukauppa taittui viime viikolla laskuun. Luonnonvarakeskuksen mukaan ostomäärä jäi 723 000 kuutioon, mikä on noin 40 000 kuutiota vähemmän kuin edellisviikolla. Ostot nousivat heinäkuun lopulta joka viikko elokuun viimeiselle viikolle saakka.

    Myös hinnat olivat alamäessä. Koko maan keskikantohinnat heikkenivät mäntytukkia ja kuusipikkutukkia lukuun ottamatta. Keskihankintahinnatkin olivat pääosin laskussa.

    Metsänhoitoyhdistysten ylläpitämällä Puumarkkinat.fi-sivustolla oli tänään tiistaina aamupäivällä myynnissä noin 680 puukauppakohdetta, yhteensä 535 000 kuutiota.

    METSÄLEHTI

    Näimpä… tilanne on todella paha. jo nyt, mitä sitten tuleekaan. Jos ootte seuranneet metsälehden hintatilastoja niin lapin osallakin se on melkein valkeaa ollut jo pitkään. Ei kauppoja tilastoitavaksi asti.

    harrastelija

    0 – raja on maantieteellinen tosiasia – ikävä kyllä. 0 – rajan ulkopuolella puun käyttö jää energiapuuksi ja kotitarvepuuksi. Tähän kun lisätään maaseudun autioitumiskehitys, niin jäljelle jää lähes kokonaan metsästys- ja luontoharrastus.

    Markkinatalouden mukainen logistiikka-arvio antaa toimivan tehtaan ympärille puun ostosäteeksi 150 km autokuljetuksille ja 250 km rautatielle.
    Näitä matkoja on jo nyt pyritty jatkamaan ylisuurilla painoilla ja pitemmillä junilla.

    Puun tarpeen lisääntyessä matkoja saatetaan ehkä lisätä, mutta lähtöpaikan puun hintaan se ei varmaankaan vaikuta.

    wanhajätkä

    Nollaraja ei ole maantieteellinen ja ilmastollinen kysymys.Ainoastaan toistaiseksi aivan pohjoisen lakimetsissä se menee.
    Tilanne johtuu metsäteollisuuden viisaudessaan tekemistä pöljyyksistä. Kemijärven sellutehdas esimerkkinä. Hyvää tulosta suht uusilla koneilla toimiva tehdas lopetettiin.
    Nyt sinne on suunnitteilla ja totutumassakin uusi tehdas samalle tontille Keitele groupin sahan kylkeen. Uskomme siihen hankkeeseen.
    Sensijaan kemiin kiinalaisten bio suunnittelema lienee utopiaa. Ainakin se on suuri riski.
    Logistiikasta sen verran että miksikähän sitä kuitua on kannattavaa viedä ruotsiin jopa itälapista. 76 tonnin rekkojen sijasta sinne ajetaan ruotsin säädösten mukaan paljon pienemmillä rekoilla.
    Tottakai lähellä tehdasta olevat puut on haluttuja. Hyvää saa halvalla.

    pihkatappi

    150 kilometriä Kemin sellutehtaalle on mulla pisin ajomatka ja aina on pystyleimikot käyneet kaupaksi ja hakkuukin suoritettu alle puolen vuoden viiveellä. Eikä nuo pystykauppa hinnat olleet mitään ihan surkeita, varsinkin kun muistaa 15 vuotta sitten olleen hintatason. Hankintahinta lienee nyt sitten alhainen, itse asiassa eivät olisi hankintakauppaan suostuneet edes. Suhdanteet vaihtelevat, jos Kemijärvelle tulee pienikin sellutehdas, niin saadaan ainakin tilastoihin hinnat näkyville ja toivottavasti hankintapuullekin ostaja.

    wanhajätkä

    pihkatappi, taitaa meidän läntit olla melko naapureina. jopa samalla kylälläki. tuuppa käymään

    Timppa

    Ajelin pari päivää sitten Inarin pohjoispuolelta Keski-Suomeen. Välillä tuntui, että onko Suomen metsistä 95 % suojeltu sen 5 %:n sijaan. Niin vähän oli edes uudehkoja hakkuita käynnissä olevista puhumattakaan.

    Itseasiassa Lapissa oli jossain hakattu ja puutavara-autojakin näkyi aina Ouluun saakka. Ajelivat puuta Kemiin. Oulusta etelään oli sitten hiljaista. Ei juurikaan hakkuita. Puutavara-autojakaan ei näkynyt koko välillä Jyväskylään. Tien varret sieltä Oulusta etelään Viitasaarelle asti 250 km:n matkalla kasvoivat valtaosin harvennustarpeessa olevia metsiä.

    Kyllä kuitupuun tarjonta kasvaa entisestään ja epäsuhde kysyntään kasvaa edelleen. Esimerkiksi Äänekosken uusi tehdas aiheuttaa vain 10 %:n lisäyksen MG:n puuntarpeeseen. Siinä mielestä turha haaveilla hintojen noususta. Parempi ajatella ”optimistisesti”:
    ”viime vuonna oli paremmat hinnat kuin tänä vuonna ja tänä vuonna paremmat kuin ensivuonna”

    wanhajätkä

    Siinä mielestä turha haaveilla hintojen noususta. Parempi ajatella ”optimistisesti”:
    ”viime vuonna oli paremmat hinnat kuin tänä vuonna ja tänä vuonna paremmat kuin ensivuonna”

    Hyvät havainnot timpalta. Voishan sitä olla pessimisti. Pessimistihän ei koskaan pety….

    Ollaan me optimisteja. Ei kai tässä auta ku tehostaa menetelmiä ja metsänhoitoa että ollaan kilpailukykysiä markkinoilla. On tosissaan siirryttävä suoniityltä siipivikatteella jänkäheinän suovaamisesta eteenpäin. Suo, kuokka ja jussi. Samahan se kävi jo ennen maanviöljelyssä. nyt on siirryttävä ”peltoviljelyyn”.
    Enää ei sielläkään voi odottaa tulosta ilman tehokasta hoitoa ja lannoitusta.
    Uskon että kyllä me vielä pyöritään ku paska rattaassa ku ei jäähä suremaan. Lisää höyryä!

    kuusessa ollaan

    Kyllähän realiteetti on, että pohjoinen Suomi tarvisisi havusellutehtaan. Nyt vaan suhdanteet taitavat juosta karkuun ja Äänekoski päässee siitä nauttimaan, muut voivat myöhästyä junasta.

    Kuinkahan muualla havumetsävyöhykkeellä on reagoitu havusellun kysyntään, onko Pohjois-Amerikassa tehty lisäinvestointeja?

    Apli

    Ei hätää, puun kysyntä ohjautuu sinne mistä sitä kannattaa ostaa, eli lähelle tehtaita, semmosille leimikoille jotka voidaan korjata 365pv vuodesta, en usko hintojen nousuun mutta en myöskään laskuun, lähellä tehtaita puun kysyntä ja hintakin pitää varmasti ja varsinkin jos leimikko on ostajalle houkutteleva, on ennakkoraivattu, hyvän tien lähellä yms yms… Energiapuun kysyntä on suuri pettymys, ja toivon todella että Kuopion, Kemijärven tai Kemin hankkeesta joku edes toteutuu… Kaikki tuskin tulee!

    wanhajätkä

    Kemijärven tehdasta pidän aika varmana. Sijoittajia ei ole julkaistu mutta keitele groupin johto puhu hyvin positiivisesti….oisivakkohan mukana hankkeessa. sahan kylkeenhän se tulisi ja sahan sivutuotteet menisi putkella suoraa sellutehtaaseen.
    mene ja tiijä.
    Kemiin en vielä usko, kuopiosta en tiedä mitään.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 37)