Keskustelut Puukauppa Ei hyvältä näytä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
  • Ei hyvältä näytä

    Oon ny hieronu puukauppoja. Toki kierros on kesken mutta aika surkeeelta näyttää. havukuitupuun osalta voidaan puhua jo romahduksesta. Viimevuoteen verrattuna havukuidun hinta on pudonnut yli kymmenen prosenttia, eli 3-4 euroa kuutio! Eikö voi sanoa että romahdus. Tämä siis hankintapuusta.Tukkiniin. Hankintahakkaaja ajetaan taas ulos metsästä. Pystökaupan ja hankintahinnan ero näyttää asettuvan neljän euron tasolle….elikkä ei kannattas hankinta. Mäntytukkia ei haluta ostaa ollenkaan, kuuselle jonkulainen kysyntä vielä pystyleimikoihin.
    Metsälehti ja muutkin julkaisut kirjoittavat vilkkaasta puukaupasta. Sahatkin tekevät kuulemma kohtuullista tulosta joskin alhaisin hinnoin.
    Uskompa puukaupan hiljenevän ihan minimiin näillä ehdoin.
    Ostomiesten kanssa on turha keskustella koska minkäänlaisia liukumia ei kuulemma sallita vaikka ois kuinka pitkät perinteet ja hyvä yhteistyö takavuosilta
    .Näin ainakin napapiirillä.

  • Visakallo Visakallo

    Onkos sitä puuta sitten ihan pakko hankintana myydä, jos pystyyn saa saman tai jopa paremman hinnan?
    Kyllähän tekevälle aina muutakin työtä löytyy ja pääsee paremmin ja helpommin palkoillekin.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän se totta on että puukauppa on kohtuullisen vilkasta, kun katsoo metsäteollisuuden puun ostoja, niin kyllä se kumulatiivinen käyrä ihan sopivasti kehittyy.
    Se että hinnat tippuvat ja jossain ei kaikki laadut edes kelpaa, todistaa vain hillittömästä puun ylitarjonnasta. Se korjaantuu vain jos puulle saadaan lisää käyttöä. Lisäkäyttöä pitäisi löytyä kaikilla rintamilla, eli tukki, kuitu ja energiapuu.
    Hinnan nousu odotukset ovat haihattelua, kunhan saataisiin kaikki tarjottu puu kaupaksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    wanhajätkä

    Onkos sitä puuta sitten ihan pakko hankintana myydä, jos pystyyn saa saman tai jopa paremman hinnan?
    Kyllähän tekevälle aina muutakin työtä löytyy ja pääsee paremmin ja helpommin palkoillekin.

    Jaa, että joku on tyytyväinenkin.Oletko yriitänyt myydä kakkoskehitysluokan metsiä pystykaupalla. Eipä oo tarjoajia. Silläpä tuherran omilla vehkeillä hankintaa. Kas kun nuo mettät vaativat hoitoa ajallaan.
    Kaippa sulla ne ikihongat siellä humisee.
    Ymmärrän että teollisuus tarvitsee puuta tasaiseti. Niin mekin menekkiä. Mutta hinnan heilahtelut tuossa luokassa on enemmän politiikkaa kun kysyntä/tarjonta.
    Kyllä minä taidan siirtyä Vaaran Laurin ajatusten taakse ihan koknaan..

    Visakallo Visakallo

    Tilanne on varmasti hyvinkin erilainen eri puolilla Suomea, enkä tiedä missäpäin wanhajätkän metsät sijaitsee.
    Täälläpäin on kyllä puun kysyntä ollut kohtuullisenn hyvää, ja jopa talviharvennuksesta tuli useampi tarjous ihan kelvolliseen hintaan, eikä kysymyksessä ollut mikään iso leimikko.
    Esim. Stora Enson lehti kertoo nyt, että heillä olisi nyt enemmänkin tarvetta mäntykuidusta.

    jees h-valta

    Minultakin lähti alle viikossa ensin tukit ja sitten kuitu eli menekkiä on Satakunnassakin.

    Jätkä

    Pohjois-suomessa on teollisuus ajettu siihen malliin, että siellä puuta käyttävät laitokset ovat sietämättömän pitkän autokuljetusmatkan takana.

    Kun etelämmässä on pidetty kuljetuksien ”nollarajaa” 150 kilometrin mittaisena ja tehtaiden väliset etäisyydet ovat aina alle 300 kilometriä, tuntuu se aivan varmasti ostohaluissa.

    Lapissa on jopa rautatieverkko niin kehno, ettei siihenkään voi kunnolla turvautua, vaikkakin VR on hinnoitellut kuljetustaksansa niin korkeiksi, että sekään ei tunnu kannattavan.
    Kuitenkin – jos lasti on pakattu rautatievaunuun, niin minusta täysi juna vie sen lähes samoilla kustannuksilla sata – taikka tuhat kilometriä.

    wanhajätkä

    Rovaniemellähän ni minun mettät enimmäkseen on.Matkaa Kemin tehtaille on reilu sata. sahojahan tässä on lähempänäkin.
    Kesäleimikon vajaa tuhatmottia osti vapo. Välitti kuidun Ruotsiin. Kuitu lähti suoraa viikottain heti”kannolta” ja energia lähtee kuhan kuivaa. Hintaan olin kohtuu tyytyväinen, kolmenkympin tuntumassa ja energiaranka vain parieuroa halvempi. Eli eipä se matka ruottiin ainakaan lyhyempi ole.
    Olen onneksi metsäliiton jäsen ja hoitosopimuksessa lukee siinä pikkupräntissä että metsä group sitoutuu ostamaan kaiken tuottamani puun. Hintahan se vaan närästää…-10% on minusta paljo. Onneksi kesällä tein syksyn leimikosta kaupat jota nyt hakkaan. Ennenku hinta putos. Talven hakkuissa täytyyki sitte tyytyä alhaisempiin hintoihin.
    Mulla on oma vanha koneketju joka pyörii ympäri vuoden sen ku saan aikaseksi tehdä. Sitä ne metsän hoitorästit vaatii. En vaan voi käsittää miksi hankintalisä on niin mitätön. En kai ollu paikalla sillon ku älliä jaettiin.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Taitaa Suomi olla sen verran maantieteellisesti isomaa,että puukauppakin käy eri lailla maan eriosissa.Pystyyn olen myynyt ensiharvenuksesta aukkoon syyskesästä ja kaikki on kelvanneet.Kyllähän metsien sijainti asiaan vaikuttaa,esim. Etelä-Savo on lähiseutujen tehtaiden kainalossa,jolloin kysyntää on.

    Pohjois-Suomesta teollisuus osin alasajettu,joten todennäköisesti se myös puukaupassa näkyy.Aikoinaan taisi olla ns.nollaraja,jonka takaa ei kannattanut puuta hankkia,taitaa nyt olla merkkejä tähän suuntaan olla.Matkailijat saavat luonnonmetsijä takamaille ja hiljaiselo seudulla syvenee.

    wanhajätkä

    puhit taas vähän mutta asiaa. Mulla on eteläsävossa, ristiinassa yks läntti. Ihan hyvin siellä on pystykauppasysteemi toiminu. Eihän ois mittää järkeä täältä pohjosesta sinne konneita rahdata…
    Onhan se muutenki metsänhoidollisesti ihan eri maailma siellä

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Näinhän se meni silloin aiemminkin sen nollarajan kanssa. Joskus koreansuhdanteen aikaan taisi nollaraja hävitä Suomesta. Sitten se vaihteli kysynnän ja tarjonnan mukaan
    Nyt kun kysyntää ei ole tullut lisää, mutta tarjonta pikkuhiljaa lisääntyy, niin pakko sen on jossain näkyä.

    Etelä-Savo ja Puuntakusen tanhuat ovat kai juuri niitä alueita, joissa ostotoimintaa olisi silloinkin jos kysynttä puolittuisi.

    Kyllä se kuidun kysyntä tällä Etelä-Pohjanmaallakin on mitä sattuu ollut sen jälkeen kun Mets-Botnia pani Kaskisissa lapun luukulle. Kaikkia ostetaan kyllä, mutta saattaa olla kuukausien pituisia ostokieltoja aina välillä. Täältäkin löytyisi vielä paljon kuitua lisää näilläkin hinnoilla jos ostotoiminta ei olisi osan vuodesta torjuvaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)