Keskustelut Metsänhoito Ehkä Konnevedellä….

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Ehkä Konnevedellä….

    Merkitty: 

    Kuljin joku aika sitten Hirvaskankaalta Neiturin kanavan kautta Vesannolle. Tien vieressä on suojelualue. Suojelu alue on sellainen että tuulen kaatamat puut on jätetty korjaamatta ja pystyyn jääneet ovat niillä sijoillaan.

    Siinä näkyy hyvin kuinka hitaasti puut lahoavat, uusi puusto puskee rytökasojen lävitse.

    Onkohan tämä jokin hiilinielulaskelmiin liittyvä mittauskoe alue?

    Sitten jos ajattelee että tuollainen puumassa jää jäljelle metsäpalossa, siinähän on suuri määrä ns lämpöpuuta jonka lahoaminen on tosi hidasta.

    Mielestäni tuossa oi hyvä juttu jos alan asiantuntijat tekisi selvityksen. Kiinnostaisi kyllä. SHiilitaseen kannalta.

    Siis se kohde on, muistaakseni tien vasemmalla puolen Konneveden taajaman jälkeen, kuitenkin paljon ennen Neiturin kanavaa.

  • Mikko Riikilä

    Kiitos vihjeestä.  Tiedän paikan hyvin ja mielessä on käynyt, että pitäisi joskus tarkastella aluetta vähän huolellisemmin. Rytö syntyi Asta-myrskyssä reilut kymmenen vuotta sitten ja jätettiin korjaamatta. Huomionarvoista mielestäni on, etteivät kirjanpainajat ole levinneet lähistön puihin.

     

    Sami Karppinen

    Tervehdys, Metsälehti on käynyt pariin otteeseen katsomassa Asta-myrskyn jälkiä Konneveden suunnalla. Yksi laaja suojelualue perustettiin Matti Rossin tilalle, jossa kävimme vuonna 2016: https://www.metsalehti.fi/uutiset/talta-nayttaa-hoitamaton-myrskytuhoalue/#26618d54

    Jutun alue ei ole sama, kuin tuo Tomperin mainitsema pikitien varressa sijaitseva suojelualue.

     

    Tolopainen

    Onhan se tietenkin mukavaa, että Suomessa askarrellaan pienillä suojelualueilla. Jos Kanadassa ja Venäjällä palaa vuosittain puolen Suomen kokoinen alue metsää ja puut jää korjaamatta sehän ei Suomen piipertäjille merkitse mitään. Havumetsävyöhykkeestä 95% ei ole metsätalouskäytössä. Maapallo on paljon isompi kuin mitä peräkamarin ikkunasta katsomalla voisi luulla.

    Kaikenlaista vaatijaa meillä riittää jokalähtöön. Yleensä palkka on liian pieni ja oma työ niin tärkeä, että sitä ei kukaan muu kykene tekemään. Vaikka se ei olisi kuin parin letkun ja anturin kiinnitys.

    Tomperi

    Täytyy sanoa että eehän se tekminen vaikeaa ole kuhan joku tekis, paljon vaikeampaa on tiedon ja mittausten ymmärtäminen saatika että sen saisi ymmärrettävään muotoon.

    Tutkimalla se ymmärrys kehittyy kun ymmärtää tutkimuksen tuloksista esim jotakin.  Ensimmäinen ydinvoimala energiantuotannossa pystyi valaisemaan sytyttämään neljä hehkulamppua.  Hiilinielukeskustelussa metsäalan kaukaa  viisat hokevat hiilinielua jne ja mistään ei löydy riittävää tutkimuksellista näyttöä että niin on. Tuskinpa se metsätalous Suomessa siihen kaatuu onko meillä metsätaloudessa hiilinielu tai onko hiilinielu olematta.   Tulee tuota juupistelua sivusta seuraavana sellanen tunne kuin Venäjän läntisimmässä  kuvernementissa 1800 luvulla.   Noh sen juupistelun jälkeen tultiin siihen lopputulokseen että Suomessa on tänäkin päivänä uskonnonvapaus ja jopa melko hyvä sananvapaus, tosin kuvamateriaalissa sitä on varsin paljon rajoitettu.

    Tolopainen

    Kyllä nuo hiilinielut edustavat enemmän taikauskoa kuin realismia, että vanhoja metsiä varastoimalla voidaan jatkaa fossiilisten käyttöä. Vapautunut hiili on suurimmaksi osaksi sitoutunut meriveteen ei metsiin ja sinne hiiltä menee edelleen.

    Tomperi

    Ei se ole taikauskoa kun kulkee rassin kanssa suolla kävellen ja painaa rassin suohon ja viidessä metrissä ei pohja tunnu…. jotakin muuta siihen on kertynyt kuin pelkkää vettä. Jos metsä hakataan ja siitä kertynyt massa lev’ähtää valtaosin ilmaan viiden vuoden sisällä niin vaikea swe on ymmärtää että miten se hakkuu toiminta kerryttää hiiltä?

    ja kun hiilidioksiidia kertyy ja kertyy merivesiin se myös omalta osaltaan rapauttaa kiihtyvällä vauhdilla esim koralliriuttoja minkä seurauksena hiilidioksidin sitoutuminen koralliekosysteemeihion heikkenee ja rannikoitten kuluminen ja myrskytuhot lisääntyy rannikoilla….  sitoutuuko tehometsätaloudessa suomessa niin paljon hiiltä kivennäismaalle kuin sen tehometsätalouden harjoittaminen vaatii fossiilisia raaka-ainetta toiminnan harjoittamiseen ja kalustojen rakentamiseen tuotteiden kuljettamiseen, missä ois tuollainen laskelma?

    Kurki

    vaikea swe on ymmärtää että miten se hakkuu toiminta kerryttää hiiltä?

    Suomen puuvaranto on noussut 1960-luvulta 1500 milj.m3 nykyiseen 2500 milj.m3:iin ja metsien kasvu noussut 60 milj.m3/v nykyiseen runsaaseen 100 milj.m3/v :iin.

    Metsien CO2-varsto on noussut 2,5*1000= 2500 Mtn  60 vuoden aikana. Kerroin 2,5 sisältää myös karikesyötteet SOM ja DOM.

    Ja se on saavutettu hakkaamalla vajaatuottoisia metsiä ja uudistamalla ne niin, että uudistettaessa kasvupohjaa parannetaan ojituksilla, maata muokkaamalla ja jalostetuilla taimilla kasvamaan paremmin.

    Näin kun jatketaan avohakkuun jälkeen aina uusi puusukupolvi kasvaa paremmin ja sitoo hiiltäkin enemmän ja hakkuitakin voidaan nostaa ja CO2-vaarsto kasvaa, kun metsien poistuma hakkuineen on piempi kuin metsien vuotuinen kasvu.

    Vain tasaikäiskasvatuksella ja aukoilla uudistaen  voidaan Suomen metsien kasvua nostaa vielä 150 milj.m3:iin vuodessa ja nostaa näin myös hiilinielua ja kasvattaa CO2-varastoa.

    mehtäukko

    ”…Näin kun jatketaan avohakkuun jälkeen aina uusi puusukupolvi…” Juuri niin, JOS toimitaan mutta uudistamattomia ja hoitamattomia aloja on enenevästi joka puolella. Mahot metsäpohjat kun heinittyvät ja vesottuvat tai uudisalat unohdetaan tureikoiksi, arvopuusta tulee vielä kapelo.

    Nythän Ruokavirasto on se, joka koettaa painostaa lopulta uudistamaan. Vajaan 30 ha aukot ovat olleet eräällä jobbarilla seitsemän vuotta nollissa. Eikä mitään vieläkään tapahdu.

    Rane

    Kuten on monesti todettu ei puuta polttamalla olisi mitään kasvihuoneilmiötä saatu aikaiseksi.

    Se on seurausta siitä kun reilun vuosisadan aikana on maan alta kaivettu ja porailtu ja pumpattu fossiilisia sekä poltettu niitä ilmakehään.

    Jos jätämme biopolttoaineet metsiin lahoamaan (EU-parlamentin politiikka) ja poltamme niiden sijasta enemmän fossiilisia ilmakehään(EU-politiikkaa) niillekin pitäisi keksiä jostain uutta hiilinielua.

    Ja jos ajatus on että vähennämme/lopetamme metsänhoidon ja lisäämme suojelualueita sekä jk:ta niin hiilinielut pikemminkin vähenevät.Eipä silloin ole muita keinoja kuin metsittää Saharaa.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)