Keskustelut Puukauppa Edunvalvontaa

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 174)
  • Edunvalvontaa

    Merkitty: 

    Itse metsänhoitoyhdistyksestä eronneena kysyn teiltä muilta, oletteko miettineet kuinka puolueeton toimija MHY todella tänäpäivänä on?

    Monessa maantieteessä metsänhoitoyhditstyksellä on oma korjuupalvelu, joka on täysipäinen kilpailja ns. perinteisten ostajien kanssa harvennushakkuilla, monessa maantieteessä jopa aukkohakkuullakin.

    Kilpailua on myös metsänhoitopuolella. Isot yhtiöt ovat tarjonneet minulle täysin samoja palveluja esim. taimikonraivausta ja istutusta kuin MHY. En malta olla ajattelematta, että, että tämä korpeaa ”yhdistyksen väkeä” kun kaikkea ei tarjotakaan enstiseen malliin kultalautasella.

    Aiheuttaako edellä mainitut syyt tiettyjen toimijoiden suosimista kilpailutuksessa? Eli niiden ostajien jotka eivät astu MHYn ”varpaille”. Väitän,että katkontataulukoita voidaan manipuloida kilpailutustilanteessa muuttamalla esim keskijäreyksiä.

    Loppujen lopuksi, kuka valvoo läpinäkyvästi ja uskottavasti MHYn toimintaa kilpailutustilanteessa? Ajaako kaikki toiminta lopulta metsänomistajan etua?

    Onko entisestä rengistä tullut isäntä

  • pystykorvat

    Tuon viisinkertaisen kasvun vuoksiko ne kaikki sahat ja sellutehtaat ovat ahtautuneet sinne Hämeeseen ja Satakuntaan…

     

    Kalle Kehveli

    Siellähän ne laitokset missä puu. Itse olen laskeskellut, että keskimääräinen puunkasvu kiertoajalla (100 v) minun metsissä on 1-2 m3/vuosi. Etelässä varmaankin 5-7 kertaa enemmän.

    Kurki

    Kannattaa suunnata katse sinne maaperään, miksi kasvu on noin alhainen. Ilmasto ei ole missään osassa  Suomea (paitsi metsärajan yläpuolella tai suolla) este 5 m3/v kasvulle.

    Jovain

    Eipä niitä laskelmia taida juurikaan olla. Klusteri tuskin alkaa niitä tekemään. Nekin riippumattomat tutkijat, jotka ovat tehneet, ovat pian entisiä emerituksia ja tuloksia mitätöidään. Onhan hoidon puolella edetty sen verran, että on kirjattu metsälakiin, mutta korjuun puolella mennään täysin villeillä korteilla.

    Jätkä

    Visa:”Kallen metsät joutaa suojeltavaksi, jos kasvut eivät tuon paremmaksi muutu.”

    -Vanhan määritelmän mukaan Kitu – ja Joutomaat yltyivät Kallen vuosikasvuihi ja ne Kehvelin hehtaarit taitavat olla avosoita ja avokallioita ?

    Paras sijoitusvihje olisi tuo Visan vihje: Suojelukohde. Se vaan pistää miettimään, että miltä pitäisi suojella.

    Kalle Kehveli

    Suuressa osassa pohjoissuomea metsälön keskimääräinen kasvu on todellakin vain 1-2 m3/vuosi, joten kiertoajalla (100), puuta tulee 100-200 m3.

    mehtäukko

    Vai että ”hoidon puolella on kirjattu metsälakiin mutta korjuun puolella mennään täysin villeillä korteilla..” horisee Jovain.

    Mihin faktaan taas tuokin perustuu?

    Puuki

    On se puun keskikasvu parantunut aika paljon menneistä vuosikymmenistä.  Keski-ikäiset metsät on lisääntyneet, ilmasto vähän lämmennyt, sopiva maankäpistely, taimien siirtäminen  ja siemenjalostus lisännyt kasvua sen verran, että sama keskivuosikasvu on n. 300-400 km pohjoisemmassa kuin n. 40 vuotta sitten.  Jossain karukkokankailla ja kalliokoissa yms. ei tietenkään kasvu ole kovin häävi vieläkään.  Rovaniemen korkeudella hyvin muokatut istutusmänniköt kasvaa samaa vauhtia kuin ennen ex.Oulunläänin korkeudella.  Oulunläänin korkeudella samaa vaúhtia kuin Keski-Suomessa jne.

     

    Visakallo

    Nykyisen metsälain sallimilla hakkuutavoilla Suomeen saadaan taas metsiä, joiden kasvut jäävät noihin Kallen esittämiin lukuihin, eikä tämä rajoitu vain pohjoiseen osaan maata. Näitä aivan karmeita uusharsinta kohteita on alkanut löytyä eri puolilta maata yhä enemmän. Tämäkö todella oli metsälain uudistamisen tarkoitus?

    Jovain

    Olen Visakallon kanssa samaa mieltä, on suorastaan törkeää toimintaa. Jopa ensiharvennuksia harsitaan pilalle. Hakataan parasta päältä ja jätetään esim. valopuilla koivu ja mänty, alle jääneitä lisävaltapuita ja säipäleitä, joista ei koskaan mitään tule, tilalle kasvamaan.

    Mutta mehtäukolle vastaan, faktaa on. Metsänomistajien hankintakauppa puuntoimittajina on enää 10 prosentin luokkaa. Metsänomistajille kuuluu samat oikeudet, kuin metsäosaston sopimusurakoitsijoilla on. Ettei vaan jää mehtäukon yksinoikeudeksi.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 174)