Keskustelut Puukauppa Edunvalvontaa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 174)
  • Edunvalvontaa

    Merkitty: 

    Itse metsänhoitoyhdistyksestä eronneena kysyn teiltä muilta, oletteko miettineet kuinka puolueeton toimija MHY todella tänäpäivänä on?

    Monessa maantieteessä metsänhoitoyhditstyksellä on oma korjuupalvelu, joka on täysipäinen kilpailja ns. perinteisten ostajien kanssa harvennushakkuilla, monessa maantieteessä jopa aukkohakkuullakin.

    Kilpailua on myös metsänhoitopuolella. Isot yhtiöt ovat tarjonneet minulle täysin samoja palveluja esim. taimikonraivausta ja istutusta kuin MHY. En malta olla ajattelematta, että, että tämä korpeaa ”yhdistyksen väkeä” kun kaikkea ei tarjotakaan enstiseen malliin kultalautasella.

    Aiheuttaako edellä mainitut syyt tiettyjen toimijoiden suosimista kilpailutuksessa? Eli niiden ostajien jotka eivät astu MHYn ”varpaille”. Väitän,että katkontataulukoita voidaan manipuloida kilpailutustilanteessa muuttamalla esim keskijäreyksiä.

    Loppujen lopuksi, kuka valvoo läpinäkyvästi ja uskottavasti MHYn toimintaa kilpailutustilanteessa? Ajaako kaikki toiminta lopulta metsänomistajan etua?

    Onko entisestä rengistä tullut isäntä

  • Tolopainen Tolopainen

    Anneli, on sitä tullut myhiksen kautta puita myytyä ja sehän on hankintakauppaa ollut. Tietääkö kaikki metsänomistajat edes tuota, että myhiksen urakoitsijan motoa ei tietenkään tukit ostava saha hyväksy mittaajaksi eikä laatukontrolliksi eikä sellutehdas osta kuitua myhiksen motomitalla. Jos vaikka 50v sijoittaa myhiksen jäsenmaksun vuosittain indeksirahastoon, tilillä on kymmeniä tuhansia kun täyttää 80v.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tolopainen tarkoittaa edellä  Mhy:n korjuupalvelusta. Menee varmaan suunnilleen noin, paitsi mittauksen osalta kaipaisin muiltakin tietoja. Motomitta vai tehdasmitta?

    Valtaosa valtakirjakaupasta tarkoittaa kuitenkin sitä että mo valtuuttaa Mhy:n hoitamaan ja valvomaan puukaupan mutta sen toteuttavat ostajan yrittäjät.

    Puuki

    Se on paikkakunta- ja ostajakohtainen käytäntö hyväksyvätkö mhy:n motomitan vai ei.

    Täällä ainakin hyväksyvät.  Mhy:llä omat urakoitsijat.   Mutta mistä osuuskunnasta saa 60 % ;n tuoton pääomalle ?

    Ei taida saada tuollaisia tuottoja muualta kuin eräät Koijaamon verottomista osingoista ym. sen firman tuloista.

    Tolopainen Tolopainen

    S ryhmästä sai tänä vuonna, kun maksoivat pääoman palautusta ostojen perusteella, ei sitä tietenkään kaikki saaneet. Eli sellaiset, jotka eivät keskitä ostojaan.

    Puuki

    Oliko osuuspääoma se 100 € eli liittymismaksu ?

    Tolopainen Tolopainen

    Miten se myhiksen tukkikauppa oikein menee, kun motohakkuussa kuitenkin tulee raakkeja, sahako maksaa kuiduksi menevästä tukista tukin hinnan vai kuka tuon erotuksen maksaa. Tätä en usko ennenkuin näen paperit, että raakkeja ei ole vähennetty tilistä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sitä tukkikauppaa juuri yritän tässä selvittää. Ilmeiseti menee usein niin että mo saa motomitasta tilin mutta Mhy tehdasmitasta.

    Puuki

    Moton mittalistan mukaan näkyi olleen tilitys eräässä pari vuotta sitten tehdyssä mhy:n masinoimassa päätehakkuukuusikon kaupassa.  Ehkä se tavanomainen siirtymä tukista kuituun sahalla oli ennakoitu jo kantohinnassa.

    Toinen yksityinen korjuuyrittäjä, joka ostaa myös päätehakkuu-ja harvennusleimikoita, maksaa  motomitan mukaan ja ottaa sen n. 4 % siirtymän hinnanlaskun omaan piikkiinsä.  Motomittakin voi tietysti heittää n. pari prosenttia suuntaansa mutta kalibroinnin saa mo tarkistaa, jos se mittaustarkkuus alkaa epäilyttää.

    Jätkä

    oksapuu:”-Ylläri ylläri, männätalvena myin leimikon yhdistyksen korjuupalvelulle ? . Pienenä vinkkinä mainittakoon että tietyt ostajat maksaa ihan hyvin tarvitsemastaan puusta, tarvitaan vain välittäjä…”

    -Paraimmillaan Myhistyksen välitys on ollut sitä, että se on tehnyt sopimuksia ostavien yhtiöiden kanssa, jolloin tavallaan kootaan esim erikoispuista sellaisia määriä, että saadaan täysiä kuormia kaikkia puulajeja.

    -On myyty sahauskelpoista Leppää, haapaa, raitaa. On myyty sorvitukkeja, jopa niin, että samalta leimikolta on tullut vain muutama pölkky, mutta ne on pantu pohjakuormaan ja otettu toisen leimikon tukeista kuorma täyteen. Eri lajit menevät eri osoitteisiin: A-tyvet sahalle, joka periaatteessa sahaa vain niitä. C-tukit on tehty hirsitalotehtaan sahan mittoja noudattaen ja  B-tukit menevät tuoreoksiata sahatavaraa tuottaville sahoille. Kaikki eri kuutiohinnalla.

    -Parrut ja pikkutukit myös menevät omiin osoitteisiinsa. on tietenkin selvä, että tavaralajien runsas määrä tekee työstä haastavan, varsinkin aloittelevalle toimihenkilölle, mutta tuolla  – tavallaan perinteisellä yhteismyyntikikalla saadaan eroiteltua orvokkaimmistakin tavaralajeista myyntikelpoisia määriä ja oikea hinta.

    – On järjetöntä haaskata huippulaatuista tukkia esim lamellihirsitehtaan tarpeisiin, koska se ei pysty laatua hyödyntämään. Esim Metsähallitus lanseerasi jo ajat sitten ”Hirsitukin”, joka tehtiin heikkolaatuisesta (oksat) Tyvi- ja välitukista. Kun metsässä jo hakkuukoneen kuljettaja (ei mopokuski) – tekee kokonsa puolesta sopivasta kuivaoksaisesta rungonosasta apteerausohjelman mukaisen hirsipuun, saa myyjä järeästä kuitupuusta paremman kuutiohinnan.

    nuori isäntä

    Täällä päin MHY ei mielellään itse tee päätehakkuita, kilpailuttaa kyllä. Hoitohakkuita tekevät, kun yhtiöt ovat vähän nihkeitä niitä ostamaan. Edellis talvella tehtiin ojituslinjojen avaukset ja muita harvennushakkuita usean metsänomistajan mailta. Oli siellä yhden metsänomistajan pieni aukkokin n. 0,2-0,5ha. Kun puut olivat tien varressa oli siellä puuta useassa eri pinossa ja useammalle eri ostajalle menossa. Eri lajeille oli haettu parhaiten maksava ostaja. Hyöty? Paras mahdollinen hinta ja myös ne metsänomistajat saivat kauppansa joiden kertymä olisi ollut niin pieni ettei yksittäin niitä varten olisi puulle ostajaa löytynyt.

    Eikös tuo FSC keskustelu osoita, että edunvalvontaa (vastavoimaa) tarvittaisiin. Eikös niitä HV alueita ole juuri ostajapuolen toimeksiannosta piirrelty?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 174)