Keskustelut Puukauppa Edunvalvontaa

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 174)
  • Edunvalvontaa

    Merkitty: 

    Itse metsänhoitoyhdistyksestä eronneena kysyn teiltä muilta, oletteko miettineet kuinka puolueeton toimija MHY todella tänäpäivänä on?

    Monessa maantieteessä metsänhoitoyhditstyksellä on oma korjuupalvelu, joka on täysipäinen kilpailja ns. perinteisten ostajien kanssa harvennushakkuilla, monessa maantieteessä jopa aukkohakkuullakin.

    Kilpailua on myös metsänhoitopuolella. Isot yhtiöt ovat tarjonneet minulle täysin samoja palveluja esim. taimikonraivausta ja istutusta kuin MHY. En malta olla ajattelematta, että, että tämä korpeaa ”yhdistyksen väkeä” kun kaikkea ei tarjotakaan enstiseen malliin kultalautasella.

    Aiheuttaako edellä mainitut syyt tiettyjen toimijoiden suosimista kilpailutuksessa? Eli niiden ostajien jotka eivät astu MHYn ”varpaille”. Väitän,että katkontataulukoita voidaan manipuloida kilpailutustilanteessa muuttamalla esim keskijäreyksiä.

    Loppujen lopuksi, kuka valvoo läpinäkyvästi ja uskottavasti MHYn toimintaa kilpailutustilanteessa? Ajaako kaikki toiminta lopulta metsänomistajan etua?

    Onko entisestä rengistä tullut isäntä

  • kim1

    Mitä mieltä olette?Jos tukki oikeasti otettaisiin tarkasti talteen,niin päätehakkuissa mo. tekisi keskimäärin 10% suuremman tilin,toki katkonnassa noudatettaisiin samaa sääntöä kuin minä hankinta tukkia tehdessä,elikkä keskipituus 46dm.

    Tolopainen

    Hankintatukeista keskimäärin 10% menee raakiksi ja motohakkuussa 5%. Tehdasmitta on niin nulju, että tukkeja pitää olla lähes tuplasti, että tulee sama määrä kuin motomitalla. Älä tee hankintatukkia, jos voit tehdä jotain muuta sen aikaa, ota vaikka Koskenkorvaa.

    kim1

    Sen verta tarkka olen ollut…,ehkä liiankin tarkka siis,ettei juurikaan raakkia ole koskaan tullut..Ja voihan olla että mulle riittää toi n.3000kiintoo hankintaa mitä olen tehnyt…,kun on niin paljon muutakin tekemistä….,ei Koskenkorvan juomista…,mut Saarenmaa maistuu kyllä…,heh

    A.Jalkanen

    Varmuuden vuoksi selvennän mittausta. Ainakin minulle on puukauppatili tähän saakka tullut ostajan motomitasta, vaikka puuerä on ollut mhy:n valtakirjakauppaa. Korjuupalvelua en ole tainnut käyttää kuin kerran energiapuukaupassa. Kertokaapas kellä on kokemuksia, kenen mittaa silloin yleensä käytetään, kun mhy:n korjuupalvelu korjaa: tehdasmitta vai motomitta? Meneekö pääsääntöisesti niin, että myyjä saa tilin motomitasta mutta mhy tehdasmitasta? Jos näin on, korjuupalvelu on myyjälle yhtä hyvä vaihtoehto kuin pystykauppa suoraan ostajan kanssa.

    kim1

    Tolopaisen tehdasmitan nuljuutta,en nyt täysin ymmärrä koska ne ovat olllet ihan samassa linjassa omaan arvioon,eikä pelkästään arvioon olenhan niitä itsekkin mittaillut..p.s.kerran mittailtiin ilmeisen reilun liiton miehen kanssa tienvarressa puita mittauksen tulos oli 300 kiintoa ,mut eihän niitä oikeasti ollut kuin n.250 kiintoa…

    Metsuri motokuski

    Korjuupalvelulla se menee niin että myyjä saa maksun moton mitasta ja mhy saa maksun tehdasmitasta. Katkottavat mitat ovat korjuupalvelun koneissa ne jotka ostaja sinne antaa. Eli kun korjuupalvelu hakkaa niin ostaja on selvillä. Usein on niin että korjuupalvelulle annettavat mitat pituuksien osalts poikkeavat hiukan ostajan omien motojen mittoihin. Yleensä lyhyemmät mitat puuttuvat.

    Joskus myös pikkutukkien / parrujen osalta minimipaksuudet ovat hiukan suuremmat kuin ostajan omilla motoilla.

    Jovain

    Valtakirjakaupat ovat pystykauppoja ja puut mittaa yhtiön sopimusurakoitsija. Metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelu on taas hankintakauppoja ja puut mitataan tehdasmitassa. Myyjä voi saada tilin motomitasta, mutta menee pääsääntöisesti tehdasmittaan. Teollisuus ei toistaiseksi ole hyväksynyt metsänomistajien motomittaa. Tässä on metsänomistajien kehittämisen ja koulutuksen paikka, saada valmius motomittaan.

    Jovain

    Mehtäukko: Minusta parasta LV tutkimuksessa on pystykaupan ja korjuun kytköksien avaaminen niin, että myös metsänomistajat voivat tulla mukaan samalle sopimukselle.

    Metsuri motokuski

    Voihan se olla että mhy:n välillä eroja korjuupalvelun roolista ja maksettavasta puusta myyjälle. Täällä keski-suomessa homma menee niin kuin kirjoitin.

    Jovainin kanssa olen samaa mieltä että metsänomistajan oman moton lista pitäisi riittää. Kyse on vain siitä että ostaja ei luota hankintahakkaajan mittaukseen. Siinä on kyllä petrattavaa varmasti. Toisaalta mitään ongelmaa ei ole vaikka hankintapuut mitataankin tehtaalla jos hakkaajan motomitta on kunnossa niin tulos on sama.  Kyllähän yhtiön kaikki tulevat puut mitataan tehtaalla hakkaa ne sitten kuka tahansa. Jos oman korjuuketjun mitta ei ole kunnossa penalttia tulee urakoitsijalle ja mittalaitteet laitetaan kohdilleen. Myyjälle ei sanktiota tule jos motomitta ja tehdasmitta eroaa on sitten kyse korjuupalvelusta tai ostajan sopimusurakoitsijasta.

     

    mehtäukko

    Jovain mo.n informoimisesta..””Eihän muuten voi saavuttaa valmiutta klusterin toimintaan. Vaikein rasti lienee kaluston ja mittaus ohjesäännön hallinta…” Mihin hittoon tuollaista koulutusta? Jos systeemit ovat nyt vallitsevat eikä vuorineuvokset vakuutu muista menetelmistä, takaperin puuhunko on halu pyrkiä?

    Ei tuo Jovainin vastaus ole alkuunkaan sitä mitä ”parhaita käytäntöjä” väitit oleman?!

    Pystykaupan ja korjuun kytkös kun ei kuulu sivullisille. Ei pystykauppaa ole pakko tehdä. Kuka tekee, hyväksyy kaikki neuvotellut kauppansa ehdot.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 174)