Keskustelut Tekniikka Echo moottorisahat

  • Tämä aihe sisältää 262 vastausta, 52 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Pavekka toimesta.
Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 261)
  • Echo moottorisahat

    Merkitty: 

    Tuosa olen jo jonkin aikaa katsellut kyseisiä sahoja! Näyttää vähän huskin vanhemmilta 200 malleilta! Kellään kokemuksia merkistä?

  • Jusssi

    Laitetaanpas tänne ensi kokemukset Echo:n 2511wes mallista.

    Eli kyseessä ns. kevyt saha jossa tehoa 1.1kW eli 1.5hv. Tankit täynnä ja 12 tuuman laipalla sekä 1.1 millisellä 3/8″ jaon ketjulla painoa punnitsin kotivaa’alla noin 3.4kg.

    Ostin tämän siinä tarkoituksessa, että on helppo kantaa mukana raivuulla. Eli kun lähtee palstalle niin kulkee mukana ja jätän sinne mihin bensakanisterinkin. Kun tekee rästiin jääneitä taimikonhoitoja niin seassa on usein niitä hieman isompiakin puita joita ei kunnolla saa raivurilla (555FXT) nurin eli isohkot haavat ja koivut, jotka tyveltä 15-20cm. Tällä on tarkoitus käydä kaatamassa ne sen jälkeen kun raivurilla on käynyt ensin aluetta läpi.

    Sahan mukana tuli Oregonin 12 tuuman laippa 1.1 millin ketjulla. Ensi kokemus on, että ihan kohtuu hyvin jaksaa kaataa sellaisia rankapuita eli tyvestä 10-15 cm halkasijaltaan. Alkuperäisketju tosin venähti jo ekalla tankilla niin paljon, että hyppäsi karsiessa pois paikaltaan. Tämä hieman yllätti kun on tottunut perinteiseen .325 jaon ja 1.5mm leveään ketjuun.

    Saha on kyllä vanhaan ms260:een verrattuna tosi kevyt käsitellä ja rankahommissa, joissa ei paljoa tarvi karsia niin vallan mainio peli. Kierroksia tuntuu ottavan herkästi ja ketju pyörii sellaisella nopeudella, että sahaaminen sujuu. Kestävyydestä ei vielä pysty sanomaan. Katsotaan sitten kun käyttöä on kertynyt hieman enemmän.

    Joskus aikanaan tuli kokeiltua vanhaa ms200:sta ja eihän tuosta Echosta sen seuraajan ms201:n kilpailijaksi ole eikä se sellaiseksi liene tarkoitettukaan. Mutta rankasahaksi ja pieniin ensiharvennuskohteisiin varmaan kelpaisi tuollakin lähteä.

    Jätkä

    Jusssi. Minkä merkkinen teräketju ja terälevy sahassasi on? Vastaavat yhdistelmät eivät ole mitenkään erityisesti venyneet ja pomppineet pois paikoiltaan. Jos uudenkarheat terälaitteet eivät toimi niin kuin niiden pitäisi toimia, on vika yleensä käyttäjässä. Karsittaessa tarää ei saa vääntää silloin, kun se on vielä katkaisemassa oksaa, ja ohuita varpuja sahattaessa pitää olla täydet kierrokset ( kuten aina sahattaessa).

    Metsänmies

    Jos Jussi ei aio ryhtyä urakkamieheksi, kyllä tuo Echo riittää kertomaasi käyttöön. Itselläni on isompien sahojen lisäksi Husqvarna 339, joka kuuluu samaan kokoluokkaan kuin Stihl 201, on vaan tehoja vähemmän. Tuolla Huskillakin on pärjännyt polttopuun teossa mukavasti.

    Metsuri motokuski

    Mieluimmint työjärjestys voisi olla niin päin että kaadat ne rössikät ensiksi ja sitten vasta raivaat. On paljon helpompi liikua siellä taimikossa kun kaikki pienet risut eivät ole jaloissa pyörimässä. Myöhästyneessä taimikonhoidossa voi sitä tavaraa olla aika tavalla siellä maassa kun kaikki sinne kuuluvat kaataa ensiksi.

    Jusssi

    Sahan mukana tulleet teräketju ja laippa on Oregonin tuotteita. Katoin että niissä lukee fabrique EU. Eli voi olla tehty vaikka Italiassa tai Puolassa.

    Juu kyllä siinä sahassa oli täydet jengat kun pyyhkäisin kuusesta oksia, mutta irtosipa silti (työntävä terä ja saha lähes etummaisen jalan kohdalla). Huomasin, että olipahan venähtänyt, kun laitoin ketjun takas paikalleen ilman, että koskin kiristin ruuviin. Nää ketjut mitä olen tuohon isompaan sahaan ostanut on nykyisin tehtaalla jo esivenytettyjä niin en tätä muistanut huomioida tuon kanssa.

    Jos elääkseen pitäisi sahalla töitä tehdä niin valinta olisi jokin tehokkaampi malli. Tämä nyt on tosiaan niiden isompien kaatoon raivuulta ja perusteena oli tuo keveys ja tuleepahan testattua jotain muutakin kuin Stihliä tai Huskia.

    Onhan sekin vaihtoehto et käy tosiaan alueen ensin läpi ja kaataa ne isoimmat pois alta ja raivaa sitten. Täytyy testata kumpi sopii itselle paremmin.

    Nyt tuli vain alkuun testattua ja kaatelin ojan reunalta pois rankaa, jotta saa tuntuman sahaan. Ja onhan tuo ihan käteenkäypäisen oloinen ja helppo käsitellä. Pitää kirjoitella lisää kun saa hankittua enemmän käyttökokemusta tuosta.

    Jätkä

    Olen Mm:n kanssa hieman samaa mieltä, eli en koskaan mielelläni kahlaisi raivatulla alueella, koska siellä on pahimmillaan sellainen ”kaski” maassa, että on todella epämiellyttävää kahlata sellaisessa risukossa.

    Kuitenkin täällä on joukossa niin kovia karjuja, että raivaussahan kanssa heillä on valjaissaan viila ja haritusrauta, selässään jerrykannullinen bensaa, mehukanisteri ja eväsreppu – kyllä siellä vielä yksi kevyehkö moottorisahakin menisi samoilla lämpöisillä. Voisi hyvin kertakävelyllä hoitaa kymmenen hehtaarin alueen ja viikonlopuksi kotiin.

    Jusssi

    Lisää kokemuksia tuosta pienestä Echon 2511wes mallista. Aikaisemmin kirjoittelin tuosta alkuperäisestä teräketjusta (oregon) ja sen venymisestä. Vielä toisen kerrankin hyppäsi pois paikaltaan kun venyminen jatkui. Ostin tilalle Stihlin ketjun, joka esivenytetty ja tällä ei ole vastaavaa venymistä tapahtunut ja on pysynyt hyvin paikallaan vaikka tämän kanssa sahailtu jo huomattavasti enemmän kuin alkuperäisellä ketjulla.

    Viivästyneessä taimikonhoidossa olen tuota nyt kuljetellut mukana ja käyttäen ylisuurten haapojen ja koivujen kaatoon ja tässä tuo on ajanut asiansa mielestäni ihan tyydyttävästi kun on kevyt kuljetella mukana. Mitä tulee tuohon työskentely järjestykseen niin kuusivaltaisilla alueilla kannattaa kyllä käydä kaatelemassa ne ylisuuret koivut ja haavat ennen raivausta kun kulkeminen raivatussa kuusikossa on hankalaa. Mänty ja koivuvaltaisissa taimikoissa sen sijaan minulle sopivampi tapa oli raivata alue ensin ja tämän jälkeen käydä kaatamassa ne ylisuuret yksilöt. Perusteena minulla tähän oli se, että tällöin jääviin puihin tuli vähemmän vaurioita kun puun pystyi kaataessa suuntamaan sellaiseen väliin ettei tule vaurioita. Tiheissä männiköissä ja koivikoissa, joissa raivaus on myöhässä puiden pituus tahtoo olla sellainen, että estää hyvän näkyvyyden, jolloin tuli vioitettua sellaisiakin puita, jotka muutoin olisi voinut jättää kasvamaan.

    Minulla on tapana raivauksella myös katsoa, että metsäojiin ei jääkaadettuja puita lahoamaan. Tietenkin se on hidastanut raivaustyötä kun toisella kädellä ohjaa kallistuneita puita kaatosahausta tehdessä siten ettei ne kaatuisi ojaan. Nyt tein niin, että en ohjaillut käsin vaan kävin lopuksi oja-alueet läpi tuon pikku Echon kanssa ja pätkin ojien päälle kaatuneet rungot niin että oja pysyi puhtaana.

    Toistaiseksi tuo saha on toiminut hyvin lukuunottamatta tuota ensiasennus ketjun venymistä. Katsotaan miten kestää kun tunteja kertyy lisää.

    jees h-valta

    Muistuttaisin jättöpuista. Ei aivan kaikkea kannattaisi vain kaadella. Ne ovat edelliseltä hakkuulta jätettyjä ja lainsuojattuja.

    Menninkäinen

    Eipä taida jättöpuista olla kyse. Tai enhän minä tiedä sitten miten pieniä puita muualla päin suomea jättöpuiksi jätetään.

    Tolopainen Tolopainen

    Jättöpuilla ei mitään lain suojaa tietenkään ole. Omistaja voi päättää, mitä puita kaataa, tai mitä nimityksiä käyttää puista. Jättöpuu kyllä kaatuu moottorisahalla aivan samalla tavalla kuin muutkin puut ja muuttuu myyntipuuksi, kun laittaa pinoon. Taimikoissa ei jättöpuita tarvita.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 261)