Keskustelut Luonto Dasguptan raportti

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • Rane

    Ei jaksa puoltatoista tuntia.Tuolla kuitenkin Luontopaneelin puheenjohtajan Janne Kotiahon esitys.Vaihtoehdoiksi hän antaa joko 10 miljardin investoimisen suojelumetsien ostoon tai sitten kaikkien Metsähallituksen metsien suojelun.Sivuhuomiona Janne Kotiaho on ollut vuodesta 2011 surullisenkuuluisan Koneen Säätiön hallituksessa.

    PowerPoint Presentation (sitra.fi)

    Rane

    ”Metsähakkeen käyttö hävittää metsää 20,3 ltha/vuosi.”

    Mitähän tämmöinen tieteellisen näköinen puppulause tarkoittaa?Ltha on ilmeisesti luontotyyppihehtaari?Hakkeen käyttö siis hävittää metsää?

    isaskar keturi

    Tämä Kotiaho tuntuu olevan uusi versio Linkolasta ja uskottavuus samaa tasoa (filosofian tohtoriksi evoluutiobiologian alalta (1997). Hänen englanninkielinen väitöskirjansa käsitteli rummuttavan juoksuhämähäkkilajin (Hygrolycosa rubrofasciata) parinvalinnan hyötyä – seksuaalivalintaa ja seksuaalisen signaloinnin kustannuksia. )

    Periaate tuntuu olevan, että kaikki muu inhimillinen elämä kuin oma, on turhaa.

    10 miljardia suojelumetsien ostoon kuulostaa hyvältä – jos ostetaan vaikka 1 milj ha, niin olen heti valmis myymään kaikki tuolla 10 000 euron/hehtaarihinnalla 🙂

    Mettämakuri

    Pelkkä jykä käteisen näkeminen sai oksennuksen kurkkuun..eli ei jaksanut alkusanoja pidemmälle.

    Puuki

    ”Metsähakkeen käyttö hävittää metsää 20,3 ltha/vuosi.”

    Realistisempi tulkinta olisi , että metsähakkeen käyttö vähentäisi 20,3 litraa ha:lta /vuosi metsää.  Suunnilleen sen verran sillä on vaikutusta , kun kuitupuun ohella otetaan myös e-puuta harvennuksilta, jos rankana korjataan.   Esim. FSC- sertioiduista Venäjän metsistä otettuna voi olla e-puullakin suurempi vaikutus laajoilla päätehakkuualueilla mutta se ei koske kotimaisia metsiä.    Vai tarkoittaisiko  lt sittenkin  ”luulotonnia”  ?  Ihan  uusi termi mutta sopisi asiayhteyteen.

    Panu

    Välilä tuntuu unohtuvan, että Suomessa on jo täysin suojeltua metsää enemmän muin missään muussa Euroopan maassa. Nyt voisi keskittyä esim siihen miten parhaiten hyödynnetään ei-suojellut alueet.

    A.Jalkanen

    Kotiaho on joskus aiemmin esittänyt, että semmoinen 10 prosentin suojelualuetaso riittäisi useimmille lajeille. Tuossa esityksessä käytettiin EU:n komission esittämää tavoitetta 30 prosenttia suojeltua pinta-alaa eri luontotyyppien pinta-alasta. Tämä tarkoittaisi meillä noin 4 miljoonaa hehtaaria lisäsuojelua, joka voisi koostua suurimmaksi osaksi metsistä ja soista, koska tunturiluontoa on jo suojeltu paljon ja saaristoluontoa on suhteessa pieniä pinta-aloja. Ei mitenkään mahdoton tehtävä. Tuohon tulisi osa ojittamattomista tai ennallistettavista soistamme, osa Metsähallituksen maista ja osa yksityismaista. Yksityiset ovat innokkaasti tarjonneet kohteita suojeluun joten maiden hankinta on vain rahoituksesta kiinni.

    Esityksen loppupuolen laskelmat eivät auenneet minulle. Miten on laskettu luontotyyppien heikentymisprosentit, esim. ”Suomessa metsien tilaa heikennetty keskimäärin 68 %”. Selviäisi varmaan esityksessä mainitusta raportista.

    Scientist

    Oliko se tämä Dasguptan raportti tai joku muu ”Think tank” tutkimus, jossa todettiin, että samanaikaissesti ei voida optimoida hiilen sidontaa ja monimuotoisuutta ? Näin ilmeisesti on, jompi kumpi kärsii aina.

    A.Jalkanen

    Optimoida voidaan, mutta samalla alueella ei voida maksimoida. Jos ajattelet vaikka yhtä metsikköä, siinä ei voi samaan aikaan harjoittaa tehokasta puuraaka-aineen kasvatusta ja monimuotoisuuden lisäämistä. Sen sijaan metsälössä jossa on monta metsikköä, voidaan valita kullekin metsikölle sen ominaisuuksia vastaava paras käsittely. Kehittyneet metsäsuunnitteluohjelmistot osaavat laskea optimoinnin toteuttavia käsittelyohjelmia, jos niihin on osattu kuvata oikein eri metsiköiden tuottamat ekosysteemipalvelut. Näin maksimoidaan metsälön omistajan saamat hyödyt. Jos metsänomistajan ja yhteiskunnan hyötyfunktiot poikkeavat toisistaan, yhteiskunnan voi kannattaa tukea sellaista metsänhoitoa jota muuten ei tehtäisi tarpeeksi, kuten vanhojen metsien suojelua.

    Scientist

    Tämä 4 miljoonaa hehtaaria on yli 10 % entisten suojelualueiden lisäksi. Suomesta on Syken mukaan löytynyt peräti 68 uhanalaista luontotyyppiä, joista vain alle 10 koskee metsiä. Pahin ylilyönti, ”vuoristojen niitetyt niityt” on äskettäin poistettu Suomen listalta.  Metsien kohdalta sieltä löytyvät mm hakamaat ja kaskilaitumet sekä kuivat nummet.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)