Keskustelut Metsänomistus CE-mekki tappaa pieniä yrityksiä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • CE-mekki tappaa pieniä yrityksiä

    Osa Suomessa valmistettavista rakennustarvikkeista joutuu kesällä myyntikieltoon, sillä useat yritykset eivät ole hakeneet tuotteilleen EU:n uutta CE-merkintää.

    CE-merkin hankkiminen maksaa vähimmillään tuhansia euroja, ja kestää puolesta vuodesta vuoteen, joten monilta pienemmillä yrityksillä se jää haaveeksi ja tuotanto loppuu.

    EU-toimiin samaan tapaan kuin Neuvostoliitto. Sielläkään pienyrityksiä ei oltu kielletty, mutta niiden toiminta tehtiin käytännössä mahdottomaksi.

    Kyseessä on EU:n rakennustuoteasetus, joka on järeintä EU-lainsäädäntöä, ja jonka toimeenpanoa ei voi meillä välttää.

  • Peräkylän Tarzan

    Kyllähän siinä monta piensahuria ja paneelin höylääjää joutuu lopettamaan. Sanoin grillikatoksen- ja mökin tekijät laittaa lapun luukulle. CE-merkki iskee kaikkein pahimmin maaseudun yrityksiin, joilla on pienehkö liikevaihto, mutta ovat kuitenkin antaneet elannon yrittäjäperheille ja heidän työntekijöilleen.
    Kaikkein hölmöintähän tässä CE-merkissä on se, ettei se välttämättä takaa hyvää laatua, se vain pitää tuotteella olla. CE-merkki esimerkiksi mahdollistaa myydä Suomessa sellaisia auton talvirenkaita, jotka ovat meidän oloissa hengenvaarallisia.

    Peräkylän Tarzan

    Tällä menolla on kohta jokaisessa polttopuu-klapissakin oltava CE-lätkä. Toisaalta, eipä niitä taida kohta saada polttaakaan, kun Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos ilmoitti puunpolton tappavan 1800 suomalaista vuodessa!

    abietis

    Rauhoitu hyvä veli.

    EN14081+A1 Lujuuslajiteltu puutavara, pakollinen 1.1.2012 alkaen

    EN 14342+A1 Puulattiat, pakollinen 1.3.2010 alkaen

    EN 14915+AC Puupaneelit ja –verhoukset pakollinen 1.6.2008 alkaen

    ovat merkintäpakon alaisia jos ne asetetaan myyntiin.

    Tehdään niikuin muualla euroopassa

    Kuitupuunkasvattaja

    Kilpailu vähenee ja lopulta kuluttaja kärsii.

    Tätä ei EU-päättäjä ymmärrä.

    Eikä EU-päättäjä ymmärrä, että meillä on osattu käyttää puuta rakentamisessa ehkä 5000-7000 vuoden ajan. Hyvin on pärjätty kotimaisen raaka-aineen kanssa.

    Metsänomistajan kannalta pienikin puunostaja (tukinostaja) on tarpeen. Rakennustuotedirektiivi voi vähentää kilpailua myös puukaupassa.

    Meiltä on myyty tukkeja ja erikoispuuta piensahoille ja itsekin on myyty lautaa, lankkua, pelkkasaheita jne.

    Puun takaa

    Abietis ei tainnut oikein ymmärtää aloituksen ajatusta. Tämä CE-merkintä on käytännössä liian kallis pienille yrityksille, joten ne putoavat pois markkinoilta. Puutuotemarkkinat keskittyvät isoille toimijoille, jotka eivät välttämättä edes toimi täällä Suomessa.

    Puun takaa

    Kesällä voimaan tuleva uusi rakennustuotelaki hämmentää rakennustarkastajia. Valtaosa tarkastajista ei tiedä, mitä vaikutuksia uusi laki tuo tullessaan. Ympäristöministeriöltä ei ole tullut tarvittavaa lisävalaistusta, kuuluu kritiikki.

    Samaan aikaan CE-merkintöjen vaatimat testaukset ovat ruuhkautuneet pahoin VTT:llä. Eteen saattaa tulla tilanne, jossa Suomessa joudutaan käyttämään muualta tuotua puutavaraa kotimaisen sijasta. Satoja pienvalmistajia joutuu lopettamaan koko tuotannon, sillä niiden resurssit eivät riitä hakea tuotteilleen CE-merkintää.

    pitkät neulaset

    Käsitykseni mukaan niihin lautoihin ja lankkuhin täytyy saada mahdollisimman paljon rukkasen jälkiä , jotta mahdollisimman suuri joukko ihmisiä saa toimeentuloa ja elantoa niistä.

    Nyt jos ajatellaan ,että isäntä raakkaa kieroimmat ja oksaisimmat pellonreunapetäjät ja sahaa ne itse sahatavaraksi itselleen – ei siihen
    pääse oikein verottaja väliin.

    Kumileimasimella kun painelevat niitä CE -merkintöjä niin kulkee taas
    iso joukko emäntiä silkissä ja sametissa – ja kaakkarat saa hyvän koulutuksen ;-))

    abietis

    Olen kyllä varsin hyvin perillä CE-menettelyistä koska olen itsekin allekirjoittanut CE-vaatimustenmukaisuusasiakirjoja vuodesta 1998. En tosin rakennustarvikkeista.
    Olen samaa mielta useimpien suomalaisten kanssa puutavaran merkitsemisestä.

    Rahti ja omatarveshureitahan tämä ei vielä koske.

    Joka EU alueella ”asettaa myyntiin tai valmistaa” tulee merkitä…
    Tosin vaikuttaa viimepäivien tiedottamisen perusteella siltä että kun asiaa eivat rakennustarkastajat ymmärrä tulee rakentajille hankalat paikat. RT jos joka tavarapaketin tarkastaa…
    Muualla euroopassahan tämä hoituu paperihommina.
    Kyseessä on joka tapauksessa valmistajan (urakoitsijan) vakuutus siitä että materiaalit ovat oikeita.

    Mutta sen joka asettaa myyntiin täytyy tehdä muutamat temput jotka loppujen lopuksi eivät niin ihmeellisiä ole. Ostajan tietysti tulee joka naulapaketista saada valmistajan vakuutus.
    Poikkeus on lujuusluokiteltu puutavara. Lujuusluokittelussa on sekä koneellinen että silmämääräinen tapa tehdä asia.
    Koulutus, auditointi, laadunvalvonta, määräaikaistarkastukset, näytteenotto, riippumaton akkreditoitilaitos tarvitaan.
    Pienelle yrittäjälle jää vain silmämääräinen. No se on vielä helppoa, mutta laadun varmistus ja erien seuranta ja paperien arkistointi tulee olemaan työllistävää.
    Sitten vielä suomalainen pilkunviilaajabyrokraatti käy syynäämässä ja pilkkuvirheestä julistaa myyntikiellon tai takaisin vedon. Samoja mlkkja ne on kuin maataloudessa.

    Itäsuomen Antti

    mutta abietis. Onhan tähänkin asti saanut leimata puutavaran jos vain on saanut sen luujuuslajittelijan koulutuksen… mutta nyt vaaditaan että on oikeanlainen (varmaankin lämmin) halli ja oikeanlaiset keinovalaisuolosuhteet, joiden rakentaminen ei täällä syrjäseudulla oikein riitä.

    Puun takaa

    CE-merkintä pitää olla myös myytävissä puusta valmistetuissa tuotteissa, kuten grlillikodissa, puuveneissä, kalusteissa, jne. Jokaisesta valmistukseen käytettävästä pikkunippelistä pitää erikseen olla valmistajan todistus.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)