Keskustelut Metsänhoito boorilannoitus reppuruiskulla

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 56)
  • boorilannoitus reppuruiskulla

    onko kellään käytännön kokemuksia boorin levittämisestä metsään reppuruiskulla vesiliuoksena? Olen kuullut soluiboorin liuottamisesta veteen ja levittämisestä reppuruiskulla, mutta Yaralle on tullut myyntiin peltokäyttöön tarkoitettu booriliuos ( Bortrak),jota myydään 10 l kanisreissa. Booria sinä on 0,15 kg litrassa ja pönttö maksoi paikallisessa maatalouskaupassa 65 euroa rahteineen. Ajattelin laitaa sitä hehtaarille 9 litraa, jolloin booria tulee 1,3 kg/ha ja ainekustannus on alle kuusikymppiä hehtaarille eli vain kolmannes booriravinteen kustannuksesta.

    Kokeen mukaan normaalilla kävewluvauhdilla nestettä .menee 60 litraa hehtaarille, joten sopiva suhde on 9 litraa bortrakia ja 51 litraa vettä. Tyynellä ilmalla sellaisen määrän pysryy levittämään melko tasaisesti.

    Tämänkertainen kohteeni on kaukana tiestä monen ojan takana, joten halpuuttakin isompi etu on että nestemäisenä boorina kannettavaa on vain 60 kg/ha sensijaan että kantaisin palstalle
    booriravinnetta 300 kg/ha.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Täällä on puhuttu kovasti boorin puolesta, kokemuksiin viitaten.
    Miten sitä on itse kukin levittänyt?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    sawo sawo

    Yaralla on menossa tämänkesän aikana lannoituskoe nestemäisellä Bortrac boorilannoitteella.
    Tuloksia tulee ensivuodenpuolella, kunhan neulasnäytteet on otettu ja analysoitu.

    Itsekkin levitin sitä. Aine on melko tahmeaa, joten lisäsin samanverran vettä.
    Suositus on 20 litraa/ha bortrac:ia joten seosta 40L/ha.
    Levitys on nopeaa, ja tarkoitus on lannoittaa lisää ensikeväänä.

    lastunraapija

    Tässä on kuitenkin syytä huomata, että vaikka boori on hivenravinne, on se isona pitoisuutena kova myrkky. Tappaa ihmiset ja bakteerit sekä homeet. Eli lannoitepisaroiden hengittämistä täytyy varoa. Sumuttaminen ei siksi liene suotavaa. Pikemminkin pisaroina ruiskuttaminen laimeana liemenä lienee sopivampaa. Painonsäästö kantamisessa voi jäädä vähäiseksi laimennusliemen kantamisen vuoksi, jollei maastosta löydy tarpeeksi puhdasta laimennusvettä. Kastelukannumenetelmälle voisi olla käyttöä, jos on sopivasti vetinen rapakko lähellä.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Metsäntutkimuslaitoksen tutkijan R. Rikalan mukaan boorin puutos vaivaa lähes kaikkia kaskettujen alueiden metsiä.
    ”Rikala havaitsi, että boorin puutos alkaa rajoittaa puuston kasvua, kun neulasten booripitoisuus on alle 16 ppm. Näkyviä kasvuhäiriöitä ilmaantuu vasta, kun booripitoisuus on alle 3-4 ppm:n tason.”
    (Metsälehti 11/2012)

    Tuo oli uutta tietoa minulle, vaikka onhan noita boorilisäyksiä tullut tehtyä ”varmuuden vuoksi”, jopa kasvuaan aloittaville taimikoille.

    jees h-valta

    Mielestäni nk.terveyslannoitus pitäisi aina perustua neulasanalyysiin. Mitään varmuuden vuoksi ei kyllä ole kuin rahan tuhlausta. Mutta ilmeisesti leevillä ei ole niin pikkurahan puute.
    Mutta boori on kyllä hupeneva luonnonvara ja sen turha kylväminen hiukan kyseenalaista.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Taimille ”varmuuden vuoksi” tehtyjen boorilisäysten kustannukset olivat pienemmät kuin tekemättä jätetyn neulasanalyysin kulu olisi ollut.

    Pete

    Jeesmies ottaa taas kerran kantaa asiaan jota ei lainkaan tunne. Harjavallassa ei boorinpuutetta varmaankaan ole, mutta valtaosalla Päijänteen itäpuolisissa alueista se on jonkinasteisena lähes kaikissa metsissä, varsinkin mt-omt pohjilla. Suomessa ylipäätään maaperä-asioihin kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Boorin merkitys kyllä tunnetaan, mutta käytännön metsätalouden näkökulmasta tutkimusta sen suhteen on tehty hämmästyttävän vähän. Latvanvaihtoja (=hidastunut pituuskasvu ja poikaoksat) ilmenee huomattavan paljon laikkumätästetyillä aloilla. Mahtaneeko johtua siitä, että mättäässä kaksinkertainen kuntta hajoaa nopeasti, eli typpeä on runsaasti tarjolla, mutta boorista niukkuutta. Tämä ilmeisesti ”laukaisee” boorinpuutoksen sellaisillakin alueilla joilla varsinaisten kaskialueitten ongelmia ei juurikaan ole (eikä niitä tunnisteta). Ravinteita tulee olla oikeassa suhteessa, jotta kasvu on hyvää ja tervettä.

    Jeesmies tuskin tietää sitäkään, että boorin niukkuus häiritsee ensimmäisenä hienojuurten kasvua? Jos hienojuuret eivät kasva normaalisti, niin muidenkinravinteiden otto ei ole parhalla mahdollisella mallilla. Kuivina kasvukausina boorin liikkuminen puussa on hidasta muutenkin ja tämä saattaa osaltaa altistaa puut kuivuudelle.

    Neulasanalyysi on tosiaan tarpeeton kustannus jos metsänomistajalla on kohtuullisesti tietoa ja kokemusta metsänkasvatuksesta omilla maillaan. Boorinpuutokseen oireisiin kannattaa tutustua, jotta kasvuhäiriön pystyy tunnistamaan omissa metsissään. Noin 20v sitten kun boorinpuutos ”löydettiin” oli runsaasti epäilyä sen suhteen. Ammattailaisetkin väittivät kivenkovaan, että ”hallatuhot sen latvanvaihon aiheuttavat” ja hyönteistuhoja syytettiin myös laajalti.

    jees h-valta

    Ehkä pitäisi myös maaperän kokonaisterveydentilasta kantaa huolta eikä vain yhden hivenaineen. Kyllä monta sukupolvea kuusta peräjälkeen vinouttaa maaperän ravinnetasapainon muutenkin täysin. Kyllä siinä Yaraa tarvitaankin ja paljon.

    Pete

    On se hauska mies tämä Jeesmies, nyt hän kirjoittaa ihan pokkana ”Kyllä monta sukupolvea kuusta peräjälkeen vinouttaa maaperän ravinnetasapainon muutenkin täysin.”

    Olisi mielenkiintoista lukea edes yksi tutkimustulos jossa tämä todistetaan. Jeesmies ei tietenkään tutkimuksista perusta, ”sanoohan sen jo terve Satakuntalainen järkikin…”.

    Se että harsinnen aikana asia näin varmasti olikin ei riitä todisteeksi. Harsinnan seurauksenahan aikaansaatiin ns. paksusammalkuusikoita pohjoisempaan Suomeen, joista tutkimustietoa kyllä on. Ei niidenkään ongelmat tosin johtuneet lainkaan ”täysin vinoutuneesta maaperän ravinnetasapainosta”. Ongelmat olivat muualla, mutta ei niistä tässä sen enempää.

    Viljelymetsätaloudessa aukea vaihe valmistaa maaperää hyvin voimakkaasti uutta puusukupolvea varten. Samaa tekee luonnollisesti muokkaus, jonka tarpeellisuutta tuskin kukaan tosissaan kiistää. Muokkauksen ohella ja joka tapauksessa saamme uudistusalalle aina myös lehtipuusekoitusta, joka käytännössä säilyy kuviolla ainakin viimeiseen harvennukseen asti. Pois lukien tehometsätalouslahkolaiset, joihin itsekin kuulut sopivien kuvioiden kohdalla. No minulla tavoitteena onkin istutuksesta 30v noin 80motin poistuma ja 50v päästä 500mottia.

    Pete

    Kuusi kuusen perään ei ole mielestäni ongelma kuin juurikäävän saastuttamilla mailla. Itse pidän rajana päätehakkuussa 10% lahoprosenttia, jonka ylittyessä ainakin kannonnosto astuu kuvaan mukaan. Hirvikannasta olen tasan samaa mieltä kuin Jeesmies, itse ammun hirven aina kun passiin tulee ja hyvin mielellään lehmän. Tämä siis jos laki, asetus ja luvat sen sallii. Hirvikanta ja politiikka on nyt tämä kun se on ja joudun tekemään valinnan sen puitteissa vaikken haluaisikaan. Muutosta politiikkaan kuitenkin haen itsekin.

    Taimikkovaiheen aikana metsämaan ph nousee puhtaaseen kuusikkoon verrattuna hiukan, joka on toki hyvä asia. Kuitenkin Suomessa kasvavat puulajit ovat sopeutuneet hyvin happamiin olosuhteisiin. Maan happamuutta ei ole tietääkseni tunnistettu kasvuarajoittavaksi tekijäksi Suomessa pois lukien neuvostoliittolaistyyppisen teollisuuden aivan lähialueet, kuten Harjavalta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 56)