Keskustelut Metsänhoito boorilannoituksen ajankohta

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • boorilannoituksen ajankohta

    Kantahämeessa mulla on 5 v sitten kuuselle istutettu taimikko. Hakatussa metsässä oli runsaasti haapaa, vähän muuta. Aika tiivis savimultainen alue. Säästöpuuhaavat on yli 25 m pitkiä ja paksuuteen ei yhden miehen syli riitä eli ilmeisesti maassa on voimaa.

    Olen viimeisimmän vuoden aikana tehnyt siellä varhaisperkausta (kuuset 0,5-1,5 m, haavat jopa 4 m). Huomaan että monissa (tai ehkä 10-20%) kuusentaimissa on monilatvaisuutta tai latvan vaihtoa. Se voi tietysti johtua hallasta tai mekaanisesta viotuksesta (juuttaan tiheää haavikkoa on vaikea raivata kaatumaan paljon lyhyempien kuusten väleihin). Mutta ostin messuilta myös pikkusäkillisen booria ja ajattelin sitä taimille vähän heitellä.

    Tällä hetkellä palstalla on hankala liikkua, kun keväällä / kesällä kaadettuja haavanvesoja on niin paljon kasassa joka paikassa.

    Koska boorilannoitus kannattaa tehdä? Voinko tehdä sen heti lumien sulettua keväällä tai jopa keväthangelle? Koska/miten boorilannoitus vaikuttaa (eli toimiiko se vuoden viivellä eli että se vaikuttaa uusien silmujen syntymiseen vai saman tien eli latvasilmu tehokkaammin viestii olevansa latvasilmu ja muut luopuvat pituuskasvusta)?

    Ja kiitos Jees, jos olisin tänä vuonna tekemässä päätöstä niin antaisin uudistua haavalle. Mutta tämä läntti on jo päätetty laittaa kuuselle aikaa sitten. Tähän en nyt kaipaa kommenttia 🙂

  • arto

    Syksyllä voi tehdä ilmojen viilennettyä.

    Nostokoukku

    Messuilta ostamasi säkkitavara on ilmeisesti rakeistettua tuhkapohjaista boorilannoitetta. Hidasliukoisena sitä voi käyttää kaikkina vuodenaikoina. Nestemäinen miestyönä levitettävä lannoitus tehdään sulan maan aikana. Metsän NP 2 korjaa myös boorinpuutoksia, mutta on tarkoitettu varttuneempien metsien lannoituksen. Sen levitysaika on sulan maan aikaan.

    Kurki

    Onko Normandy katsonut kuusentaimen latvoja miten tarkasti, sillä latvat voivat tuon mittaisilla taimilla olla hirvien napostelemia, kuten minulla nyt yhdessä kohteessa. Eivat tietenkään kaikki taimet vaan osa ja siihen auttaa vain Trico-hirvikarkoite. Toinen salakavala kuusen latvojen tuhoaja on tuomituoste, jos tuomia on taimikossa. Ne taas pitää tuhota glyfosaatilla. Booria yksin kannattaa käyttää vai jos neulasanalyysi kertoo sen puutteesta. Ravinne-epätasapainon saa parhaiten korjattua ilman analyysejä Rauta-PK:lla, jossa on myös booria. Ikävä kyllä lannoitteen valmistus lopetettin, mutta minulle sitä jäi yhden lavan verran ja käytän tuota loppua vain taimikoiden kasvuhäiriöiden korjaamiseksi muuten tyvitukki menee pilalle. Terve kuusentaimi kasvaa suoraa latvaa. Jos kasvaimet kiemurtelevat ja niissä on värivikaa, on kyseessä ravinne-epätasapaino.

    Normandy

    Tuo tuomiruoste oli hyvä vihje. Tämä vesaikko on hyvinkin tuomipitoinen. Parilla hehtaarilla on muutamia kymmeniä kokonaan kuolleita hyvän näköisiä (aikanaan) taimia. Täytyy opiskella tuosta tuomiruosteesta lisää…

    heinikko on täällä aika vahvaa, joten en oikein osaa sanoa josko heinien mekaanisella häirinnällä on paljon tekemistä huonojen latvojen kanssa.

    kiitos hyvistä vihjeistä!

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)