Keskustelut Metsänomistus Biotaloutta rakennetaan huteralle pohjalle

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 82)
  • Biotaloutta rakennetaan huteralle pohjalle

    Biotaloutta rakennetaan huteralle pohjalle. Taimikonhoitojen pinta-alat ovat puolittuneet 80-luvulta. Energiapuussa todellakin pitäisi pyristellä pois valtiontuesta. Risujen kerääminen ei ole kannattavaa ja siitä tehtävävän hakkeen laatu on huono. Mitä järkeä on tukea hoitamuutta kun sensijaan pitäisi tukea tai pakottaa taimikonhoitoon, jotta puiden koko kasvaisi. Energiapuunkeräily tulisi kannattavammaksi. Valtiontuki ohjaa vääriin metsänkasvatusmalleihin mikä on täälläkin jo huolestuttavana ilmiönä näkynyt. Rankojen keräily pitää sitten subventoida muualla järeän/kuitupuun energiakorjuuna.

    Koska jokainen metsä pitää raivata ainakin kerran ennenkuin sieltä mitään voidaan hakata niin olisi järkevämpää tehdä se taimikonhoitona eikä ennakkoraivauksena. Ehdotukseni onkin, että maksettavalle energiatuen myöntämisperusteeksi pitäisi laittaa, että kuviolle on tehty taimikonhoito. Siinä ei kukaan häviäisi mitään. Tuen poistaminen täysin hoitamattomista keppiviidakoista voisi siirtää energiahakkuuta eteenpäin jolloin puut olisivat isompia. Myöskään jokaista hoitamatonta pusikkoa ei tarvitse laittaa ajoissa kasvukuntoon. Hoidetut metsät riittävät tuottamaan tarpeeksi kuitupuuta. Sellanen harva kolhittu hieskoivikko ei juuri ketään hyödytä tulevaisuudessakaan. Parempi olisi kun täysin hoitamattomat pusikot kasvaisi kerralla päätehakkuuseen.

    ”MTK tyrmää esityksen metsähakkeen tuotantotuen muutoksesta. Työ- ja elinkeinoministeriön eilen lausuntokierrokselle lähettämä esitys rajaisi tukea sen mukaan, minkälaisista rangoista sähköntuotannossa käytettävä metsähake on valmistettu. Taustalla on metsäteollisuuden huoli siitä, että kuitupuuta poltetaan energiaksi.”

  • Puun takaa

    Jesse jo suunnilleen vastasikin MaalaisSepon kysymykseen.
    Eihän se itse uusi ikkuna taloa homehduta, vaan väärin tehty energiaremontti.
    Monesti vanha ikkuna on ollut sen verran harva, että tarvittava korvausilma on tullut sisään ”luonnollista tietä”.
    Jos korvausilman saannista ei remontin yhteydessä huolehdita, ja samaan aikaan asennetaan taloon koneellinen ilmanvaihto, korvausilma tuleekin yleensä lattian alta, ja uusi hometalo saattaa syntyä jo muutamassa kuukaudessa.

    vänkäri vänkäri

    Home on suomalaisen pullorakentamisen ongelma mutta toisaalta ei tilanne muuallakaan juuri sen parempi ole. Englantilainen rakentaminenhan on jo legenda lajissaan, kokemuksesta voi sanoa että kuumavesipullo on todella tarpeeseen talvella. Kosteus puski katoista läpi. Keski-Euroopassa osataan jo jotenkin eristäminen, vaan ei ilmankiertoa. Puolan reissulla syksyllä vaatteet alkoivat homehtumaan kiinteästi rakennettuun vaatekaappiin. Suomesta löytyisi tietoa ja taitoakin kun vähän tutkittaisiin ja testattaisiin ennen kauppaamista. Tiedä sitten olisiko etelämpänä kiinnostusta ja maksukykyä. Energiankulutus laskisi kuitenkin melkoisella varmuudella.

    pihkatappi pihkatappi

    Pohjalaisessa oli juttu energiapuun uuden tukimekanismin tuomasta haitasta lämpölaitoksille. Siinä oli myös mainittu että pienpuuta sahaavien laitosten kannattavuus heikkenee, ilmeisesti tuolla on sitten saha jonka puuvirtoja ohjautuu myös polttoon.

    No tuossa jutussa tuumattiin että liian nopeasti ollaan ajamassa uutta 16 cm:n läpimittaan perustuvaa tukimekanismia. Sanallakaan ei kuitenkaan mainitu että tukihakemus oli jo Eu:ssa mutta metsäteollisuus valitti sen rajoittavan kilpailua ja siksi kehitettiin uusi hakemus joka on nyt sitten selluteollisuuden aikaansaama. Ilmeisesti tuosta selluteollisuuden ajamasta byrokratiaa lisäävästä mekanismista valitetaan taas Suomen päässä.

    rekkamies

    Huteralla pohjalla on joidenkin kunnallisten energiayhtiöiden talous. Ovat niin pahasti velkautuneita, että on laskettu etteivät voimalaitoksen käyttö aikana pysty maksamaan rakentamisesta aiheutuneita velkojaan pois. Ovat nostaneet kaukolämmön jo niin tappiin, että asiakkaat alkavat harkita maalämpöön siirtymistä. Nyt vuoden vaihteessa jälleen uusia korotuksia kaukolämpöön vaikka samaan aikaan öljyn hinta laskusuunnassa.

    Naapuri kaupungissa samanlainen kuntien omistama energiayhtiö laskee kaukolämmön hintaa, tuottaa voittoa ja jopa vähän maksaa osinkoa omistaja kunnilleen. Käyttää samoja polttoaineita puu, turve, vähän kivihiiltä seassa.

    Ei riitä, että metsäpuolella toiminta saadaan kannattamaan, myös voimalaitosten tulisi toimia kannattavasti ja terveellä pohjalla.

    Puun takaa

    Rekkamies kiinnitti huomiota olennaisen tärkeään asiaan.
    Kunnalliset energialaitokset ovat olleet varsinaisen finanssiakrobatian välineitä.
    Energialaitos on saattanut maksaa koko ajan suuria osinkoja kaupungin kassaan, mutta joutunut ottamaan samaan aikaan saman verran velkaa.
    Tämä velka ei ole näkynyt kaupungin velkana.
    Energialaitokset ovat yhtiöinä tilintarkastajien takana, eikä veronmaksajat pysty niitä kontrolloimaan.
    Energialaitosten johtajien palkat ja muut edut ovat monesti lähes tähtitieteellisiä.
    Sitten kun velkataakka on paisunut tarpeeksi suureksi, joutuvat veronmaksajat vastuunkantajiksi.

    Puun takaa

    Energiapuun korjuutukea jäi viime vuonna käyttämättä 16 miljoonaa euroa, kertoo Savon Sanomat.
    Lehden mukaan valtio oli varannut korjuuseen 26 miljoonaa, mutta tukea käytettiin vain noin 10 miljoonaa euroa. Edellisvuonna tukea käytettiin 12 miljoonaa euroa.

    Metsäkeskuksesta arvioidaan lehdelle, että syynä on kysynnän puute, joka painottuu etenkin Itä- ja Kaakkois-Suomeen. Erityisesti nuorten metsien osalta energiapuun kysynnän laskua selittää muun muassa viime talven vähälumisuus. Myös kivihiilen käytön lisääntyminen on vaikuttanut kysyntään.
    STT

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Metsäteollisuus ry:n mukaan energiatuki uhkaa Äänekosken tehdasta ja heikentää investointinäkymiä Suomeen. Sitä ei moni ymmärrä, että vaikka puuta riittäisi tällä hetkellä kaikkeen käyttöön niin mitään ei voi rakentaa lisää jos ei ole ylituotantoa. Ylituotantoa tulee olemaan vain hoitamattomien pusikoiden puusta. Korkeamman teknologian laitoksia jää rakentamatta kun puun poltto on niin mahtavaa. Ja tälläinen keinotekoinen valtiontuella nostettu puunhinta lisää vain puuntuontia ja puunhinta ei lopulta välttämättä kääntyisikään maanomistajan eduksi.

    pihkatappi pihkatappi

    Eikös se syy ole ne evätyt NER-tuet. Katso wikipediasta ”kartelli”.

    Pokara

    Mitä ihmeen puupulaa metsäteollisuus pelkää? 2000-luvun alkupuolella kokonaispuunkäyttö Suomessa oli jo noin 80 milj. mottia. Sen jälkeen tehtaita on suljettu ja viime vuodet on naputultu 70 milj. motin pinnassa vaikka metsien kasvu on vain kiihtynyt. Parikin Äänekoskea saa tulla ilman puupulaa. Vaikka muutama kalikka poltetaankin.

    Kuitupuun hinnan nousua metsäteollisuus pelkää eikä puun loppumista. Sinänsä kumma kun ”korkeamman jalostusasteen” puunkäytöttö ei ole pystynyt tuottamaan mitään lisäarvoa metsänomistajalle. Kuitupuun hinta on reaalisesti vain laskenut, vaikka kuinka korkeasti on jalostettu.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niin tässä pitää muistaa, että ei sitä järkevästi korjattavaa puuta ole niin paljoa. Energiapuu mitä on lähes kuitupuuta mitä on poltettu. Se puun vuosittaisen kasvun lisääntyminen ei suoraan tarkoita, että hoidetut ja kannattavasti korjattavat kohteet lisääntyisivät myös hurjaa tahtia. Taimikonhoitolaiminlyöntien takia kuitupuuta ja energiapuu on kilpaillu samoista leimikoista. Energiapuu on sitä kannattavampaa mitä isompaa se on. Nykylinjaus ei ole kohdistanu hakkuu toimenpiteitä sinne riukumetsiin missä sitä biomassaa nyt kasvaa paljon. Tukikikkailulla tätä perusongelmaa ei ratkaista ja ongelma pahenee kokoajan. Ei se puun vuotuinen kasvu vaan se vuosittain kannattavasti hyödynnettävä puu.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 82)