Keskustelut Metsänomistus Biotaloutta rakennetaan huteralle pohjalle

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 82)
  • Biotaloutta rakennetaan huteralle pohjalle

    Biotaloutta rakennetaan huteralle pohjalle. Taimikonhoitojen pinta-alat ovat puolittuneet 80-luvulta. Energiapuussa todellakin pitäisi pyristellä pois valtiontuesta. Risujen kerääminen ei ole kannattavaa ja siitä tehtävävän hakkeen laatu on huono. Mitä järkeä on tukea hoitamuutta kun sensijaan pitäisi tukea tai pakottaa taimikonhoitoon, jotta puiden koko kasvaisi. Energiapuunkeräily tulisi kannattavammaksi. Valtiontuki ohjaa vääriin metsänkasvatusmalleihin mikä on täälläkin jo huolestuttavana ilmiönä näkynyt. Rankojen keräily pitää sitten subventoida muualla järeän/kuitupuun energiakorjuuna.

    Koska jokainen metsä pitää raivata ainakin kerran ennenkuin sieltä mitään voidaan hakata niin olisi järkevämpää tehdä se taimikonhoitona eikä ennakkoraivauksena. Ehdotukseni onkin, että maksettavalle energiatuen myöntämisperusteeksi pitäisi laittaa, että kuviolle on tehty taimikonhoito. Siinä ei kukaan häviäisi mitään. Tuen poistaminen täysin hoitamattomista keppiviidakoista voisi siirtää energiahakkuuta eteenpäin jolloin puut olisivat isompia. Myöskään jokaista hoitamatonta pusikkoa ei tarvitse laittaa ajoissa kasvukuntoon. Hoidetut metsät riittävät tuottamaan tarpeeksi kuitupuuta. Sellanen harva kolhittu hieskoivikko ei juuri ketään hyödytä tulevaisuudessakaan. Parempi olisi kun täysin hoitamattomat pusikot kasvaisi kerralla päätehakkuuseen.

    ”MTK tyrmää esityksen metsähakkeen tuotantotuen muutoksesta. Työ- ja elinkeinoministeriön eilen lausuntokierrokselle lähettämä esitys rajaisi tukea sen mukaan, minkälaisista rangoista sähköntuotannossa käytettävä metsähake on valmistettu. Taustalla on metsäteollisuuden huoli siitä, että kuitupuuta poltetaan energiaksi.”

  • jees h-valta

    Se epämääräisyys on katsojan silmässä. Olen jopa nk. käytäväharvennuksen kannattaja. Eli umpipöhöön vain kertarykäisyllä käytäviä soivin välein ja jälki on hirveätä mutta metsän kasvulle huomattavasti paremmat mahdollisuudet. Enpä ole kyllä tosiaan puistometsien kannattaja mutta hyvät kasvatuspuut pitää raiskionkin joukosta löytyä. Ehjinä. Muuten on operaatio epäonnistunut. Pitää motokuskin tarkalla silmällä lukita puut joita ei ainakaan kolhi. Muut on sitten kakkosta jossa jotain saakin olla. Kuituna selluksi ja sitä rataa.

    Timppa

    Tietysti, jos ei paljon vaadi, niin ei paljon saakaan. Niinhän se on e-puuharvennuksessa. Teoreettisesti ajatellen, niin ei kyllä motokuski siellä pöheikössä tule mitään laatua saamaan.

    Kyllä kunnollinen perkaus ennen moton metsään tuloa on välttämätön edellytys laatumetsälle.

    Gla Gla

    Ylen tuore uutinen: ”Uusiutuva energia nousi Saksassa ykköseksi”

    Kuulostaa erikoiselta ja selitys löytyy lukemalla muutakin kuin otsikon.

    ”Uusiutuvilla energianlähteillä, eli vesi-, aurinko- tuuli- sekä biokaasuvoimaloilla on tuotettu Saksassa tänä vuonna 25,8 prosenttia sähköstä.

    Tästä huolimatta toiseksi eniten sähköä tuotettiin runsaasti hiilidioksidipäästöjä aiheuttavalla ruskohiilellä, 25,6 prosenttia.”

    Tässä siis niputetaan vesi-, aurinko- tuuli- sekä biokaasuvoima yhteen ja niiden summa kilpailee jokaista eri fossiilista energialähdettä vastaan. Huteraa on siis aiheen uutsisointikin.

    http://yle.fi/uutiset/uusiutuva
    _energia_nousi_saksassa_
    ykkoseksi/7709316

    jees h-valta

    Tämä on lajissaan tätä uuseurooppalaista yhden sieltä kantautuvan totuuden hallusinaation levitystä joka alkaa hipoa lähes järkyttävyyden rajoja. Yhtenä yhtymäkohtana rajallamme on että molemmin puolin totuutta vääristellään ja asioita kaunistellaan omaksi eduksi. Konsteilla mitä kummallisemmilla. Tämä on se EU-Venäjä-raja. Informaatiosota on jo aikaa alkanut, toivottavasti jäisi siihen.

    pihkatappi pihkatappi

    Ja saksalaiset ovat satsanneet noihin uusiutuviin energiamuotoihin jo satoja miljardeja, on siinä tukiaisia makseltu. Saa nähdä peruvatko vielä loppujen ydinvoimaloiden sulkemiset.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Pekkarinen  (kesk.) linjaa seuraavan hallitusohjelman tärkeimmiksi tavoitteiksi kohtuuhintaisen energian, energiatuotannon päästöjen alentamisen ja uusiutuvan energian lisäämisen.
    *snip*
    Pekkarisen mukaan tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on perusteltua käyttää julkista tukea vielä lähivuosina. Hän kuitenkin uskoo, että tultaessa 2030-luvulle uusiutuva bioenergia pärjää ilman tukia.”

    Kohtuuhintaisen bioenergiaan päästään vain kun energiapuu on isoa. Isommasta puusta tehty on parempilaatuista kuin pienestä puusta tehty, joten se on kohtuuhintaisempaa. Energiatuista ei päästä ikinä eroon jos isoa puuta ei riitä kaikille toimijoille. Taimikonhoitopinta-alat pienenevät tällä hetkellä 2% vuodessa ja jos sama tahti jatkuu niin taimikonhoidot loppuvat 2060-luvulla. Paras tähän tilanteeseen olisi esimerkiksi erityisen vaikeiksi tai mahdottomiksi luokiteltavien taimikonhoitojen enempi tukeminen. Energiaraivaus voisi olla uusi tuettava muoto missä kuvio korvamerkittäisiin energiakohteeksi ja se tapahtuisi vähintään 3 vuotta ennen energiakorjuuta. 300-400€ raivaustukea olisi paljon järkevämpää käyttää raivausahatyön tukemiseen kuin sama summa konetyön tukemiseen.

    vänkäri vänkäri

    Itse asiassa hiilen käyttö Saksassa lisääntyi mm. vuodesta 2012 vuoteen 2013 yli 40 % samalla kun sinne on suunnitteilla uusia hiilivoimaloita. Raha ja energiatehokkuus ratkaisee. Taitaisi olla suomalaisille liikeideaa lähteä kauppaamaan Keski-Eurooppaan ja miksei etelämmäskin tuplaikkunoita. Saattaisi energiankulutus kotitalouksissa tippua huomattavasti.

    Puun takaa

    Energiatehokkuutta aktiivisesti kauppaamalla saataisiin Keski-Euroopan talotkin homehtumaan.
    Kyllähän se kieltämättä toimeliaisuutta lisäisi ja samalla suomalaista rakennusvientiä.
    Täällä kotimaassa homekorjausvelka on tällä hetkellä jo 50 miljardia euroa.

    MaalaisSeppo

    Tämä taisi hieman eksyä aiheesta, mutta kysyisin Puuntakuselta, miten paremmin eristetyt ikkunat lisäävät homehtumisriskiä. Itse muistelen, miten huonot ikkunat jäätyivät ja hikoilivat sisäpuolelta pakkasella ja valuttivat vettä seinärakentesiin. Nykyiset eivät sitä tee.

    jees h-valta

    Haluan myös muistuttaa aivan samasta kuin MaalaisSeppokin. Älkää nyt ihmeessä haikailko niitä vanhoja vetoisia pirttejä olemattomine kepuleine rakenteineen takaisin. Nykyrakennustiedolla pystytään rakentamaan tiivis,vedoton ja lämmin talo jossa ei hometu edes vanhat harmaaparratkaan. Pitää vain samaan aikaan satsata myös siihen LVI-tekniikkaan joka valitettavasti aina silloin tällöin unohtuu siinä rakennuksen tiimellyksessä. Yksikin hiukan ikääntyneempi rakentaja huomasi vasta kun tapiseerasi että kauhean huono ilma huoneessa. Oli aika raskas prosessi ja hiukan turhan hintavakin alkaa reikiinnyttää valmiiseen taloon läpiä ja suunnitella reittejä putkille. Suunnitelma viralliseksi tehtiin vasta viimeiseksi kun asennus sai hommat ”päästään” tehtyä. Nyt minäkin sitten harjoittelin ”Lahtosia” mutta tämä oli vain harjoitus.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 82)