Keskustelut Metsänhoito Biotalouden vaikutus metsänkasvatukseen.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)
  • Biotalouden vaikutus metsänkasvatukseen.

    Kuuntelin ST1:n hallituksen puheenjohtajan Mika Anttosen esityksen bioenergiatalouden tulevaisuudennnäkymistä.

    Pelkistäen voi todeta, että väestönkasvu lisää niin huimasti energian kysyntää, että sen hinta väistämättä nousee. Toisaalta tehdään uusia keksintöjä, jotka mahdollistavat uusia tapoja valmistaa puuraaka-aineesta polttoaineita. Kuten tiedämme mm. UPM:llä on rakenteilla tällainen laitos. Samoin ST1:llä erilaisiin raaka-aineisiin perustuvia laitoksia.

    Kun raakaöljyn hinta kaksinkertaistuu, mikä on ilman muuta selviö, ja teknogia kehittyy, niin eräänä päivänä tullaan näkemään tilanne, että metsistä voisimme saada kannattavasti Suomen tarvitseman polttoaineen. Näin uskon. Kysymys on vain ajankohdasta. Ja tietysti siitä, että metsät on järkevästi kasvatettu.

    Kysymys kuuluukin, miten metsienkäsittelyssä on valmistauduttu tällaiseen vaihtoehtoon. Niinpä. Sen sijaan, että katsottaisiin tulevaisuuteen ja mietittäisiin, miten metsiä niiden haasteisiin nähden olisi järkevintä kasvattaa, ollaankin suunnattu katse joidenkin hihhuleiden pelästyttäminä sadan vuoden taa. Sehän on selvää, että jk-metsistä kerättävän energian kerääminen vaatii niin suuren energiapanostuksen, ettei se koskaan voi tulla kannattavaksi.

    Ihmetyttää tämä lyhytnäköisyys. Toivoisi asiasta syvällisempää keskustelua. Ja tietysti myös käytännön vaihtoehtoja kasvatusmalleiksi.

  • suorittava porras suorittava porras

    Energialaitoksia todellakin muutetaan innokkaasti käyttämään puuta . Mutta onko puu/hake kotimaista , riippuu siitä , pystyvätkö metsänomistajat tuottamaan sitä kilpailukykyiseen hintaan. Pystyrisu ei ole tuotteena kilpailukykyinen. Se on todettu jo varsin monen asiakkaan suulla.

    jees h-valta

    Nollarajasta en tiedä mutta jotain kuitenkin on vialla asenneilmapiirissäkin kun ei saada hommaa kunnolla pyörimään.
    Pelkkä tukien norkoilu ei ole terve pohja vaan sitä touhua pitää kehittää kustannuskestävälle pohjalle. Ja kantohinta metsänomistajalle säilyttäen. Kyllä muutkin polttoaineet luovat kustannuksia joten ei liene poikkeus että rankahake sitä teettää.
    Voisi koneketjut miettiä sinne e-puulle aivan oman koneensa vaikka jo muuten elämänsä ehtoopuolessa olevasta kalustosta. Tämähän on se metsänkäsittelyn kevein koneille. Tietenkin hakkuupää pitää olla tarkoitukseen sopiva ja kunnossa.
    Myös näillä kohteilla voisi käyttää ammattioppilaitosten opiskelijoita tiiviisti työharjoittelujaksojaan tekemässä. Koulusta vaan hyvä pohja simulaattorin kanssa toimien. Olen ainakin avoin omilla kohteilla näihin jutuihin. Olen niissä jo ollutkin kohdetyömaan tarjoamassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Energiapuun korjuussa on kyse rahasta , ei asenteesta. Jos työstä ei saa kunnolla edes kuskin palkkoja ja koneen polttoainekuluja vastaavaa korvausta , ei kannata ihmetellä asian nihkeää etenemistä.

    Vanhat koneet ja harjoittelijakuskit on jo kokeiltu vaihtoehto. Koneet on saatu hommissa lopullisesti romuksi (työ ei ole niin kevyttä , kuin luulisi) , noviisikuskit on saatu kyllästymään toivottomissa olosuhteissa , ja metsät lopullisesti pilalle kokemattomien harjoittelijoiden käsittelyssä. Kun nämä veijarit olisivat perehtyneet tämänkin ajan metsänhoidon saloihin raivaussahan kahvoissa , olisi lopputulos moninverroin parempi.

    Asenneilmapiiriä pitäisikin kiireesti korjata puunkasvattajien puolella.Taimikot ajoissa kasvukuntoon , niin moni ongelma jää syntymättä ja uusia mahdollisuuksia avautuu.

    jees h-valta

    Suorittavan suppea näkökanta ei taivu mutta noita hänen kuvaamiaan männiköitä on harvassa. Kyllä taajakasvatuksella oikeassa pohjassa mänty kasvaa oksattomalla tyvitukilla ja silloin ollaan oikeassa laadussa kiinni. Siihen egoon sopii hyvin energia-asento ja tarpeellisella järeydellä aivan kelpoja tehtäviä koneellakin.
    Pieniin vaikka sitten ensin raivaus ja muutaman vuoden kasvatus ja sitten sama toimi.

    metsänvartija

    Yle elävä arkisto. Naisille metsätöitä Porissa.

    Metsää hoidettin 60-luvulla näin, tällä hetkellä hakkuu kypsää. Ei ole risukkoa.

    metsänvartija

    Pieni Sthilin m-saha +Fiskarsin oksaleikkuri ja pinotavavarasakset. Noilla laitteilla saa metsät kuntoon.

    1.työpaikka metsässä työllistää 5 muualla. 50.000 työpaikkaa metsässä työllistäisi koko Suomen työttömät.

    Hoitorästejä on 1,5 miljoonaa hehtaaria, eli 30 ha per nuppi pitäisi saada hoidettua. 5-vuotiskaudella 6 ha/vuosi. Ei kovin kiirettä pidä energiapuu metsikössä. 2 sahaa, 3 kasaa, valiorungot karsii sitä myöden kun vastaan tulee.

    Metsäalan opiskelijat/työttömät voisivat toimia leimaajina. Ja tarvitaahan se kämppäemäntäkin.

    metsänvartija

    Elvi meinasi unohtua.

    Youtube: halkoelvi

    Elvi on ideaali-ihminen ja sahakin on ms 200!!!

    Kaataja Kaataja

    Eilen tuli MHY:ltä kirje, jossa mainostettiin alueella olevan pula tietyistä puulajeista.

    Tietenkin uteliaana piti ottaa selvää, mistä lajista pula on -> No tietenkin energiapuusta. Ensi talveksi kuulemma ei tahdo löytyä tavaraa…

    Itse en isoja, enkä oikeastaan pieniäkään koneita metsääni päästä, sen verran pieniläpimittaista raippaa siellä kasvaa (= toisinaan voisi yhden 3m kuitupöllin tyvestä saada).

    Itse olen raivaussahalla pyörinyt hetken ja sitten kun pieni ala näyttää ok:lta, niin saha maahan, heittelee käsipelillä risut kasoille ja eteenpäin. Äkkiä niitä kasoja kerääntyy, puut ovat 3 – 8m, jotkut täytyy laittaa puolesta välistä poikki.

    Sitten vaan keväämmällä pikku traktorilla kerää risut ja ajaa tien varteen. En tee tätä Kemeran vuoksi, vaan tulevaisuuden (ostopalsta, jolle ei ollut tehty pariinkymmeneen vuoteen mitään). Kemerat vaan tulee sivussa ja nostaa kannattavuutta ja tietenkin lisäävät motivaatiota!

    On se mukavaa hommaa raivaussahalla ja motosahallakin, vaikka välillä lunta tulee niskaan…eikä saakkaan istua ilmastoidussa moton kopissa!

    jees h-valta

    Onhan omatoiminen metsätyö hienoa mutta myös se on hienoa että ne maksavat jotka tulevat sen työn tekemään. Pidän sitäkin kyllä nautintona. Silti käyn aina kun vapaa-aikaa on metsässä niitä kästöitälkin tekemässä. Mutta liika on aina liikaa ja siksi se konetyö energiahakkuuna aivan ok.

    Pähkäilijä

    Jos jollain on omasta mielestään hyvä ja toimiva bisnesidea niin samantien on syytä aloittaa yritystoiminta. Taivaanrannan maalaaminen visioilla vailla realismiä nyt onnistuu turhemmaltakin…

    Nopeasti kyllä huomaa pyöriikö vekseli nopeammin kun akseli silloin kun yrittäjänä yrittää elantonsa pusikoista saada.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)