Keskustelut Metsänhoito BIOSin kätyrit

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 54)
  • BIOSin kätyrit

    MT:n alkuviikon julkaisussa Suomen Metsäyhdistyksen ansiokas suunnittelija H Mäntyranta antaa huutia. Nimittäin  se 68:n ”asiantuntijan” Bios -röykkiö kun on omanlaatuisilla ja – alaisilla tieteilijöillä varustettuna päässyt arvostelemaan WMO pääsihteeri P Taalasta. Ja hän kun ei heidän mielestään ole asiantuntija…!

    Eli Mäntyrannan siteerauksin on irvokasta, että kun hirsi on omassa silmässä ,malka nähdään toisen silmässä!

    Tätähän tämä jatkuva ryöpytys on. Jo käynyttä ”evästä” lentää tuulettimeen ihan kiitettävästi. Olisi ensiarvoisen tärkeää, kun joku taho saisi paljastettua suurimmat kokkareet.

  • Puuki

    Kun jk:n hakkuupoistuma on yleensä n. 80 m³/ha (voi olla joskus isompikin/pienempi)  ja 1 ha:n päätehakkuualan hakkuu vastaa n. 4 ha:n jk -hakkuuta jäävän puuston varomisineen, ei kantohinta voi olla yhtä hyvä molemmilla tavoilla. Se on ihan selvä asia .  (Korjuukustannuksiin vaikuttaa vielä mm. puiden keskijäreys ).   Toinen usein tulosvertailuissa unohtuva asia on jäävän puuston pääoma-arvo.  Kolmas on se, että vertailu tehdään tasaikäiseen , jossa ei tehdä muita kuin alaharvennuksia+päätehakkuu.  Lopputulos vääristyy , jos optimoidaan vain jk:n metsän tuottoa ja unohtuu  tasaikäisen kasvatuksen optimointi.

    Ei ole mitään  jk:a vastaan vaan se vääristely, jota melko usein näkee laskelmissa ym. esityksissä haittaa . Tarkoitus pyhittää keinot- malli ei sovi varsinkaan tuottovertailuihin.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    mehtäukko

    Jk:n käytännön hakkuutoiminnan yksi pahimpia epäkohtia on vaihto-ehtojen puute kun olisi junailtava korjuuvaurioita ja tuholaisuutta välttäen. Toinen on kantohintatappio. Kolmas on jatkumossa paheneva tuotostappio…

    puunhalaaja

    ”Ei ole mitään  jk:a vastaan vaan se vääristely, jota melko usein näkee laskelmissa ym. esityksissä haittaa .”

    Ehkä termi vääristely on vähän rohkea, ainakin omasta mielestäni, mutta tajuan mitä tarkoitat. Hyvin rohkeisiin ja ikävä kyllä hyvin löyhästi perusteltuihin väitteisiin törmää. Ehkä ne kuitenkin perustuu enemmän naiiviin toivoon siitä, että tällä systeemillä ei metsäluonto enää tuhoudu, kuin mihinkään tietoiseen vääristelyyn.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minäkin luulen, että osa julkisuuden mielipiteistä koskien avohakkuita perustuu siihen käsitykseen, että avohakkuut ’tuhoavat luontoa’. Siltähän se näyttää ensimmäiset vuodet, että tuhottu on. Jatkuva kasvatus muuttaa myös maiseman ja elinympäristöt, mutta muutos on lievempi. Voidaanko siis sanoa että jk on ’luontoystävällisempi’? Menetelmillä on erilaiset vaikutukset ja molemmissa voidaan huomioida luonto. Luontoäiti tekee sekä avohakkuita että poimintahakkuita ja pienaukkoja. Luulen että asiaan saadaan hieman selvyyttä kaksikon Seppo Vuokko ja Hannes Mäntyranta pamfletista (SMY).

    Vertailulaskelmat taas ovat vain niin hyviä kuin lähtötiedot. Tiedon puutteen vuoksi joudutaan tekemään paljon oletuksia eikä näin voida saada luotettavia tuloksia. Asia korjautuu vasta kun eri menetelmistä on riittävästi tutkimustietoa ja käytännön kokemuksia. Tutkija Sauli Valkonen on kertonut, että Luken koealojen perusteella hän ei voi suositella männikköön erirakenteiskasvatusta vaan kaksijaksoista kasvatusta. Toisaalta (korjatkaa jos muistan väärin) Kainuussa korpien pienaukot olivat kokeissa taimettuneet erinomaisesti – erirakenteiset kuusikot sen sijaan eivät. Tästä voidaan päätellä ainakin se, että taimien syntyminen ja kasvaminen vaatii aina valoa.

    kuusessa ollaan

    JK kohdalla tulee myös esiin se, että jaksollisen kasvatuksen laatuharvennusta ei tehdä kuitupuukoossa, vaan laadusta huolimatta kasvatetaan vain järeyteen perustuen. Tämä siis puhdasoppisessa ”vain tukirunkoja poimien”-tavassa. Pukkala on nyt alkanut lieventää jk.ta ”vapaaseen kasvatukseen”…mikä kertoo realismin tulosta hommaan.

    Timppa

    Katselin taas kerran Arvometsän sivuja.  Esimerkiksi puhtaan ensiharvennuskuusikon kasvattamista ehdotetaan jatkettavan niin pitkälle, että saadaan tukkipuuta.  Omien havaintojeni mukaan tämä merkitsisi, että kuusikossa n. 1500 runkoa/ha, kuuset olisisivat karsiintuneet varsin ylös.  Harvennus tehtäisiin luonnollisestikin yläharvennuksena.

    Harventajien lähtöolettama on ilmeisestikin, että jäljelle jääneet kasvavat periaatteessa yhtä hyvin kuin hakatut suurikokoisemmat.  Mitään tieteellistä näyttöä ei ole, että näin olisi laita.  Päinvastoin.  Vastahan julkistettiin tutkimus, jonka mukaan samankokoisten kuusen paakkutaimien juurissa on suuria määräeroja.  Tutkijat arvelivat, että runsasjuuriset kasvat jatkossa paremmin.

    Pelkistäen siis muutaman halvan tukkikuution vuoksi Arvometsän ohjeiden mukaan metsä käsitellään niin, että seuraavien 40 vuoden aikana kasvatetaan kuusia, joiden kasvugeenit ovat keskimääräistä heikommat ja vähäisetkin kasvuedellytykset on pilattu myöhentämällä harvennusta, jolloin puun vihreä oksisto on supistunut liikaa, mikä näkyy kasvunm heikentymisenä.

    Oikea tapa olisi tietenkin alaharvennus mahdollisimman varhain.  Myös seuran harvennuksen teetän alaharvennuksena n. 10 vuoden kuluttua, jolloin jäljelle jää päätehakkuuseen kasvamaan puut, joilla on parhaat kasvugeenit.

    kuusessa ollaan

    Juuristokilpailu ja vihreän oksamassan vähenemisen ongelmat ohitetaan sujuvasti jk kohdalla. Molemmista erittäin karuja kokemuksia, ei niinkään tuulituhojen osalta, vaan harvennuksen jälkeisen kasvun hiipumisena lähes täysin. Kuuset selvästi neulasten vaihdon vuoksi kituvat väh 10v, männyt alkavat vähäisellä okasmassalla vain selviytyä hengissä. Männyssä oksiston pitää olla vankkaa ja leveää, jotta yhteytyminen lisääntyy.

    Metsuri motokuski

    Timpaa kirjoittaa asiaa. Noissa jk metsissä lähtökohta on hieman pielessä kun metsät joissa jk harrastetaan on lähtökohtaisesti olleet jaksottaisessa kasvussa. Nyt ensimmäinen sadonkorjuu on aina hyvä mutta onko sen jälkeen kun jälkeen jääneet odotetaan lähtevän kasvuun. Uskon myös että seuraavat sadonkorjuut ovat huomattavasti heikompi tasoisia kertymiltään. Mutta lähtökohtana lieneekin metsän peitteisyyden pysyminen eikä niinkään tilinteko puunmyynnillä. Tavoite on hiukka eri joten tuloskin on eri.

    Tuohon AJ:n toteamukseen konekaluston ja kuskien lisäyksestä ei ole ihan noin. Kuskeja ja koneita riittää kunhan työ olisi säännöllistä eikä näin kausiluonteista. Korjuun kuutiohinnoissa on otettu huomioon harvennuksen pienempi kertymä ja hidasluonteisuus. Jos kuutiomääriltä arvoidaan niin totta on että jk tarvitsee isommat pinta-alat saman kuutiomäärän saavuttamiseen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kausiluonteisuus: kesällä vrk ympäri ja rospuuttoaikaan rokulia? Siinä välillä eli talvella keikkaa aina siellä missä korjuuolosuhteet sallivat ja tehtaiden tarpeet vaativat? Olisiko kausiluonteisuudelle tehtävissä mitään metsänomistajan toimesta? Yksi ilmeinen keino on tieolojen parantaminen.

    mehtäukko

    On metsäteissäkin tekemätöntä peruskorjausta, mutta valtion tiet kun ovat ala-arvoisessa kunnossa. Painolaput kiikutetaan moniksi viikoiksi kun kunnostukset on retuperällä.

    Kun mo:t panttaavat puukauppojaan kunnostamatta leimikoitaan ja teitään,  kyllä musteen kuivuttua kiire ja muu ”laatuvarmistus” on kyllä järjestetty.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 54)