Keskustelut Tekniikka Bioöljy teräketjuöljynä

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Bioöljy teräketjuöljynä

    Bioöljystä kaikki tiedämme, että se kovettuu hetkessä tankkiin ja voitelukanaviin jos sitä sahaan jättää. Lisäksi teräketjua ei pian pysty miesvoimin taivuttamaan jos on erehtynyt bioöljyä käyttämään viimeisellä tankillisella.

    Kysymyksiä:

    1. Miksi kaupasta ostamani rypsi- tai mikä tahansa ruokaöljy ei kovetu ikinä pulloonsa?

    2. Miksi bioteräketjuöljy ei kovetu ikinä kanisteriin? Vasta kun sen kaataa moottorisahaan niin se ilmeisesti kovettuu lähes välittömästi.

    3. Miten tuollaista voidaan myydä teräketjuöljynä, varsinkin mainitsematta kovettumistaipumuksesta mitään purkin kyljessä?

    4. Lidlistä saa rypsiöljyä noin eurolla litra. Bioteräketjuöljyt maksavat luokkaa 5€ / litra. Voisiko rypsiöljyä käyttää teräketjuöljynä?

    Ostin juuri Stihlin akkusahan ja ohjekirjan öljysuositus on Stihl BioPlus. Ajattelin kokeilla.

  • Panu

    Kiitos, siinä tuli vastaus kohtaan 4.

    Jos/kun jollekulle on epäselvää mitä ihmeen järkeä bioöljyä on yleensäkään käyttää niin omalta osaltani syitä on kaksi: Bioöljy on nähdäkseni vähemmän haitallista sekä itselleni, että ympäristölle. Selvästi suurempi paino tässä on itseni kohdalla, koska harvoin tehtävässä harvennushakkuussa metsä tuskin älyttömän paljon saastuu.

    Kuitupuunkasvattaja

    Mitä merkkiä olet Panu käyttänyt, jos kovettuu?

    Markkinoilla on pilvin pimein erilaisia biojuttuja ja osa on luonnonöljyjä ja osa on ainakin puolisynteettisiä. Eri merkkien välillä on hapettumisenkestossa isoja eroja.

    Panu

    Terve, en ole toistaiseksi itse huomannut kovettumista. Pyrin sahaamaan päivän viimeisen tankillisen ei-bioöljyllä tai jos se ei onnistu niin viimeistään lähiviikkoina olen käyttänyt sahaa tavallisella öljyllä.

    Olen vain huomannut, että kun pienkoneliikkeessä kyselen bioöljyistä niin useimmiten myyjä kiroaa ne alimpaan helvettiin ja kehottaa välttämään niitä kuin ruttoa. Syynä on kuulemma kovettumis/kuivumistaipumus. Myös Metsälehdessä on ollut aiheessa juttua.

    Yritän nyt jostain löytää sitä Stihlin BioPlus-öljyä, jota ohjekirja suosittelee.

    lastunraapija

    Olen kokeillut bioöljyjä. Teräketjuöljynä myyty bioöljy oli ihan käypää. Seisokin ajaksi sisään oli kuitenkin ajettu mineraalipohjainen öljy. Tämä kaupallinen öljy ei kuitenkaan ilmeisestikään ollut pelkkää bioöljyä, vaan sisälsi pienemmän osan mineraaliöljyä sekoituksena. Ei siis muuta ongelmaa, kuin että bioöljy oli tavallista hinnakkaampaa. Kokeilin myöhemmin myös ruokakaupan rapsiöljyä. Sitä meni sahan vakiosäätöisen öljypumpun läpi niin paljon, että piti lisätä toinenkin öljytankillinen ennen uutta bensan tankkausta. Sikäli mitään talousetua ei ollut nähtävissä. Varmaan terällekin jotain jäi suuren kulutuksen myötä.

    Bioöljyjuttuna tulee myös mieleen tarina moottorisahasta yön yli metsään jätettynä. Karhu haistoi ruokaöljyn ja mukiloi sahan ruttuun. Toinen tarina oli äskettäiseltä talvelta, kun ahma varasti kaksi moottorisahaa metsässä yön aikana. Siinä jutussa ei kuitenkaan ollut mainintaa bioljystä. Olisikohan ahmaa mineraaliöljyinen saha kiinnostanut? Vertailuna asiaan oma kokemukseni pihalla säilytetystä kalanperkauspuukosta, joka hävisi ja sitten sattumoisin löytyi lähipusikosta pureskeltuna.

    Bioöljy lienee asiallinen vaihtoehto vedenottamoiden lähipiirissä.

    Panu

    Kyselin taas yhdestä Sithl-liikkeestä BioPlus-öljyä. Myyjä kertoi, että heillä on nyt 2 vuotta ollut myynnissä Ekosata Oy:n bioöljy eikä se kovetu:

    http://www.ekooil.com/voiteleva.html

    Tämä olikin ensimmäinen myyjä ikinä, joka ei nähnyt bioöljyssä ongelmia.

    Voi olla, että tuo kovettuminen oli alkuvaiheen ongelma ja nykyiset bioöljyt ovat jo parempia.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)