Keskustelut Puukauppa Bioenergia ry Energiateollisuus ry:Lahopuu jätettävä metsään

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 52)
  • Bioenergia ry Energiateollisuus ry:Lahopuu jätettävä metsään

    Metsänomistaja saa harva se päivä lukea,mitä milloinkin pitää tehdä.Nyt viimeisimpänä MT.n artikkelin(1.11.219 mukaan Bioenergia ry ja Energiateollisuus ry:Lahopuu jätettävä metsään.Nämä järjestöt todistelevat vastuulisuuttaan ja huolestuneisuuttaan nykypäivän tyyliin.Nuoremmat sukupolvet eivät tiedä,että ainakaan 50-70 luvuilla Suomen metsissä ei lahopuuta ollut,kaikki kerättiiin hevosella ja reellä pitkienkin matkojen takaa.Hyvin selvittiiin 2000-luvulle

    Jääkö nyt jatkossa esim kirjanpainajan tuhoamat kuuset maisemankoristukseksi ?

    https://www.bioenergia.fi/wp-content/uploads/2021/10/Ekologisen-kestavyyden-huomioiminen-puupolttoaineiden-hankinnassa.pdf

     

  • derHorst

    Nyt ei Visakallolla Horstin profilointi onnistunut, en siis järjestöväkeä. Väittäisin olevani keskimääräistä aktiivisempi ja oma-aloitteisempi metsänomistaja. Periaatteena ajatella asioita itse eikä joukon tai virallisen liturgian jatkeena. Se mitä tulee tuohon poliittiseen suuntautumiseen, niin minulla on nykyään enää kaksi puoluetta, jota en ole aiheelliseksi katsonut äänestää: kepu ja vihreät. Pitkään oli myös kristilliset, mutta viime kunnallisvaaleissa löytyi heiltä niin täydellinen ehdokas, että sopi hyvin äänestettäväski kotikaupungissani: ei mistään asiasta mitään mieltä vaalikoneessa.

    Viimeinen kuvaa aika hyvin metsänomistajiakin: ei oikein asioista mitään mieltä, mutta tehdään niin kuin ennenkin, ja itse ajattelematta. Ja kaikki linjasta poikkeava koetaan uhkaksi. Virheitä ei myönnetä (ensimmäinen ala jossa ei koskaan ole ensimmäistäkään tehty). Kritiikkiä ei sallita ainakaan silloin, jos se osuu metsäsektoriin. Kannattavuus on kuutioita, ei euroja. Monimuotoisuus on kustannus, vaikka oikeastaan koko toiminnan edellytys pitkällä aikavälillä, jos ei muuten niin tulee markkinoiden kautta lopulta vastaan. Hirviä on liikaa, mutta sudetkin on ammuttava. Metsienmiesten maailma on kummallisuuksia täynnä.

    Puuki

    Miksi monimuotoisuuden lisäämisen kustannuksista ei saisi puhua mitään ? Tärkeä asiahan se on huolehtia myös monimuotoisuudesta ja vesiensuojelusta yms. metsissä mutta kustannukset kuuluu yhtenä osana kokonaisuuteen, kun kuitenkin useimmat harrastaa  metsätaloutta eikä puistometsien kasvatusta vain silmän iloksi /virkistyskäyttöön tai yhteiseen käyttöön.

    Kannattavuudesta ja sen mittaamisesta voi olla tietysti montaa erilaista mielipidettä. Harvempi taitaa kuitenkin enää nykyään ajatella vain kuutioiden kasvatusta.

    Liian suuri susikanta ja metsästys ei sovi oikein hyvin yhteen yleistyneen koirametsästyksen takia.

    derHorst

    Saahan monimuotoisuuden kustannuksista puhua, mutta pitää muistaa myös se, että kenelle kustannus napsahtaa. Monimuotosuuden kustannukset tai niiden välttäminen paremminkin voi olla kusemista naapurin muroihin. Ojituksilla on aiheutettu kustannuksia vesistöjen käyttäjille, kesämökin omistajille yms. Ekosysyteemitason asioissa huudetaan lopulta valtiota apuun, kuten kaivosasioissa on nähty. Eli kun yksi välttää kustannuksia, niin jotkut muut maksavat jotakin kautta. Tuon takia monimuotoisuusasioissa on myös yhteiskunnallinen näkökulma, jota ei voi täysin omistusoikeuden varjolla vetää kölin alta. Se monimuotoisuuden kustannus on ominaisuutena metsätalouden harjoittamisessa ja mielestäni sitä pitää vaan jonkin verran sietää.

    tamperelainen tamperelainen

    Nyt eletään yltiöliberaalin idealismin aikaa.Tämä näkyy eritoten EU-komission ulostuloissa esim metsien suhteen.Tästä totesi Itävallan maatalouministeri  kesällä 21,että komissiolla ”ei ole minkäänlaista metsäasiantuntemusta”.Green deal ja Fit for55 on vielä pitkälti teoriaa ilman käytännön toteutuksia.Veikkaan että talouden realiteetit iskee vastaan. Katsotaan nyt EU-sosiaaalitukipaketin menestyminen,Italian selviytyminen ja Ranskan presidentinvaalit

    Kilpailu pienpuusta todennäköisesti kiristyy.puupohjaisten jalosteiden kysyntä lisääntyy ja pystykuivakin puu(halpa ja helposti hyödynnettävä) kelvannee bioenergiayhtiöille tai sitten vaihtavat toimialaansa

    Tuo yleinen hokema lahopuuta lisää ja lisää on uponnut hyvin normikansalaisiin.Meillähän jo tällähetkellä lahopuuta metsissä enempi kuin sataan vuoteen.Luonnon kiertolulussa kaikki madot ja koppiaiset eivät ole tarpeellisia esim täit ja luteet.Lahopuun objektiivinen funktioiden,monimuuttujien tutkinta on vaativaa,aikaa ja rahaa viepää.On suuri mahdollisuus virheisiiin pääteltäessä mistä seuraa mitäkin.Historiaa tarkastelemalla saa hyviä vinkkejä

    Puuki

    Pitää tottakai sietää ja ottaa huomioon.  Kysymys on minusta sitä , että suojeluasiat on tärkeitä ja ovat kehittyneet parempaan suuntaan .  Mutta joillekin vaikuttaisi kelpaavan vain täyssuojelu eikä se veisi edes sitä alkuperäistä tavoitetta eteenpäin (mm. hiilinielun kannalta, uusiutuvien raaka-aineiden käytön lisäämistä , muovin käytön vähentämisessä jne).

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    ”Mutta joillekin vaikuttaisi kelpaavan vain täyssuojelu…”

    En ole keskusteluissa huomannut kenenkään täyssuojelua ehdottavan. Napsahtikohan olkiukko tuohon kohtaan.;)

    Visakallo Visakallo

    Siinähän se onkin, ettei nykyisin asioita sanota enää suoraan. Nyt on esim. Inarissa yhteismetsä käytännössä täyssuojelussa ilman mitään korvausta. Mikä metsä mahtaa olla seuraava? Miten sinä derHorst mahtaisit suhtautua, jos joutuisit vastaavaan tilanteeseen?

    Visakallo Visakallo

    Jos tässä on mitään näinä vuosikymmeninä oppinut, niin ainakin aavistushakkuiden tarpeellisuuden. Puolenkymmentä kertaa niihin on tarvinut turvautua tikkojen, oravien, rantojen, ja tällä kertaa turvemaapohjan takia. – Eipä ole kertaakaan kaduttanut.

    MaalaisSeppo

    Laho puuhan hajoaa, kun sitä siirtelee. Eri asia mm pystykuivat havupuut. Energiapuupinoon tietenkin, ettei tule liikaa lahopuuta ja hakkuurajoitteita.

    Rane

    ”Voi”(Petkeles)

    ”Voi Voi”(Horsti)

    Nämä kommentit kuvaavat hyvin miten luontojärjestöt ja vihreät ovat osallistuneet ilmastomuutoksen torjuntaan.Presidenttimme on Glasgovissa voinut kehuskella metsiemme tilalla ja hiilinieluilla.Luontoväki vain ei voi ottaa siitä yhtään kunniaa itselleen.Päinvastoin,he ovat jatkuvasti jarruttaneet ja hidastaneet tarpeellisia toimia.

    Metsien kasvua on yritetty (onnistuneesti?) hidastaa lisäämällä suojelealueita,HCV:itä ja sertien vaatimuksia.Lahopuuhan kertoo siitä että hiilinielua ei ole.

    Kun inventoinnit kertovat että lahoa on metsissämme sataan vuoteen eniten niin voisi siis kuvitella että luontoväki on hyvillään.Vaan ei.Lahopuulajit kuulema vaan vähenee.Tässä voisi kysyä miksi metsänomistajille sälytetään jättöpuuvelvollisuuksia jos ne eivät vaikuta mitään?

    Ilmastonmuutoksen torjumiseksi esim. Stadissa on sitkeästi poltettu kivihiiltä ja maakaasua (Soininvaaran johdolla).Turvetta(uusiutuva) on ajettu alas ja sitä on perusteltu (edelleen Soininvaaran johdolla) sillä että kivihiili on puhtaampi polttoaine.Tämän irvokkaan toiminnan peittämiseksi sitten näykitään metsänomistajia siitä että hiilinieluja on kaikesta huolimatta kasvatettu maailmanennätystahtiin.

    Voi Voi.

     

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 52)