Keskustelut Metsänhoito Avokesannointi pellon metsitystä ennakoiden

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)
  • Avokesannointi pellon metsitystä ennakoiden

    Ajatuksena olisi metsittää lähivuosina reilun 10 hehtaarin yhtenäinen peltoala. Ja ihan omakustanteisesti, koska alue on tähän asti ollut viljelykäytössä, joten mitään joutomaiden tukia tähän ei edes saisi. Mitä olen hintoja kysellyt, niin heinän torjunnan, maanmuokkauksen ja valmiiksi istutettujen 2-3-vuotiaiden taimien kanssa hehtaaritaksa on noin 1800 -2000 euroa.

    Aloin tässä pohtimaan, auttaisiko vai haittaisiko asiaa, jos pitäisin aluetta avokesantona vuoden tai kaksikin ennen metsitystä ? Eli pitäisin pellot multapinnalla, ja muokkaisin muutaman kerran kesässä. Vähentäisikö tuollainen heinäntorjunnan ja jopa taimikon varhaishoidon tarvetta, jos alue olisi kauttaaltaan mulloksella eikä vain kivennäismaamättäät taimien juurella

  • Puuki

    Viherkesannointi ensin ja sen jälkeen metsitys. Kunnon viherkesannointi sopivilla lajeilla vähentää rikkakasvien kasvua ja  palkokasvit ja puna-apila ainakin lisää typpeä maaperään , jos on kivennäsmaapeltoja , niin hyvä asia.  Apilat voi vaikka myydä pystyyn karjan kasvattajille rehuksi.  Apilan kasvatus lisäksi vähentää ravinteiden huuhtoutumista ja lisää hiilensitoutumista.  Tuen saannista siihen ei ole tietoa mutta luulisi kelpaavan ilmastohiilen vähentämisboomin ollessa päällä.  Jos viherpelto kynnetään kasvustoineen (ainakin juuristo) sen rakenne paranee puun kasvatusta vartenkin ja rikkakasvien torjunta tarve vähenee.

    Tolopainen

    No ei tuo metsitys kannata ilman tukia. Jos siitä maksaa 2k€ hehtaari ja vielä vuosien hoitotyö ja uusinta istutuksia, kun heinikossa viihtyvät myyrät syö taimet. Vaikka alueelle on maataloustukia maksettukin se ei automaattisesti sulje pois metsitystukia. Jos on muuten heikkokuntoinen pelto. Tukea on mahdollista kuitenkin tuohon saada maksimissaan 29k€.

    Ola_Pallonivel

    No ei oo ihme, jos valtiolta on rahat loppu.

    Tolopainen

    Raha vain kiertää, ei tuossa maanomistajalle mitään jää. Hiilinieluihin halutaan panostaa, se on vihreää politiikkaa.

    Svedu Petteri

    Maataloustraktoreiden polttoaineen kulutus alkaa olemaan 10-20 L/tunti, jos perässsä tehoa vaativa laite. Traktorit 120-300 hv. Kyllä 90 eur/h on lähempänä kuin 30 eur/h, jos ulkopuolinen tulee tekemään. Naapurin eläkeläisen saa 30 eur/h 502 Valmetilla hommiin rahat kouraan periaatteella.

    Metsitys:
    – Myrkytys + boorin levitys ruiskulla heinäkuussa.

    – Syyskuussa mätästys. Yhdellä tutulla oli traktorin perään tehty laite: 2-siipiset aurat, jotka käänsi keskelle toisiin varten (siis erikätiset). Perässä pari karhin rullaa ja jyrä. Koko komeus nousi isolla traktorilla ilmaan.
    – Istutuspaikat jonoihin ja tarkalla taimivälillä.
    – Taimia vähemmän. Esim. 1200-1400 / ha. Helpottaa työtä joka vaiheessa. Taimista ei istuteta laatikon huonoimpia.

    – Pitää olla aikaa ja asennetta heinäämiseen. Eka vuotena ei ehkä paljoa ole, mutta seuravat 3 vuotta. Tarve jopa 2 kertaa kesässä. Jos ei ole aikaa ja intoa heinäämiseen, niin sinne ne jää horsman sekaan. Ei kannata edes aloittaa koko työtä.
    – Jos mätästys kaivinkoneella ei suoriin jonoihin, niin taimikepit voisi olla yksi vaihtoehto. Maksaa, mutta nopeuttaa.

    Yksi asia on maiseman hoito. Vaikka ei olisi taloudellisesti erityisen kannattavaa, niin hiljalleen kasvava taimikko on parempi kuin oman onnensa varaan jäänyt vanhaa pelto.

    Suomi on iso maa. On alueita, jossa pellolle ei ole kysyntää. Parempi yrittää istuttaa metsää.

    A.Jalkanen

    Hyviä ohjeita edellä. Erityisesti tykkäsin ajatuksesta laittaa normaalia vähemmän taimia, ja ne tarkasti riveihin, joiden välistä niitetään heinä ja vesakko koneellisesti pari kertaa kesässä. Taimien välejä voi lisäksi siistiä käsipelillä reikäperkauksen tyyliin. Yksi halpa uudistamistapa olisi kylvää koivua ja leppää hyvin viherkesannoituun tai heinämyrkyllä käsiteltyyn peltoon. Alle tulee aikanaan kuusen taimia.

    Salonpoika

    Kun aikoinaan kävin vähän maatalouspuolen koulua meille opetettiin että jos aikoo rikkaruohon saada pellosta pois kesannoimalla se on muokattava säännöllisesti, joka perjantai kello 12 …….

    Jätkä

    Naapurin ukko teki vähän ennenkuin potkaisi tyhjää niin, että kynti ja äesti peltonsa. Siihen tuli luontainen koivunvesakko, jotka ilmeisesti kaikki rauduskoivuja.

    Nyt ala on jo taimikonharvennuksen käynyt läpi ja siinä 4 -5 metrinen koivikko, johon on siunaantunut muutamia männyntaimiakin. Ei mitään heinäämisiä ole tehty, eikä tosiaan liian aikaista perkaustakaan, vaan on annettu puuston kehittyä.

    Ukko itse ei tehnyt maanmuokkauksen jälkeen siihen mitään, leski ja hänen aikamiespoikansa ovat hoitaneet koivikon.

    Eihän se maanmuokkaus ihan ilmaiseksi tullut, mutta kun on ”maksetut vehkeet”, niin ostaa tarvitsi vai polttoaineet. Sen jälkeen Valmetti myytiin valineineen – tulihan niistäkin vähän rahaa…

    Hirvenpyytäjä

    Mullan myynti on paras, saat heti tukun rahaa eikä uudistuskulut ole korkeat.  Kylvö tai istutus mullan poiston jälkeen. Kun siemenpankki on poissa kestää kolme neljä vuotta ennen kuin heinät alkavat kasvaa. Tein näin parikymmentä vuotta sitten ja hyvin onnistui.

    Visakallo

    Ostetaanko nykyisin multaa jossa on rikkaruohon siemenet mukana? Ei ainakaan täälläpäin.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)