Keskustelut Metsänhoito Avokesannointi pellon metsitystä ennakoiden

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)
  • Avokesannointi pellon metsitystä ennakoiden

    Ajatuksena olisi metsittää lähivuosina reilun 10 hehtaarin yhtenäinen peltoala. Ja ihan omakustanteisesti, koska alue on tähän asti ollut viljelykäytössä, joten mitään joutomaiden tukia tähän ei edes saisi. Mitä olen hintoja kysellyt, niin heinän torjunnan, maanmuokkauksen ja valmiiksi istutettujen 2-3-vuotiaiden taimien kanssa hehtaaritaksa on noin 1800 -2000 euroa.

    Aloin tässä pohtimaan, auttaisiko vai haittaisiko asiaa, jos pitäisin aluetta avokesantona vuoden tai kaksikin ennen metsitystä ? Eli pitäisin pellot multapinnalla, ja muokkaisin muutaman kerran kesässä. Vähentäisikö tuollainen heinäntorjunnan ja jopa taimikon varhaishoidon tarvetta, jos alue olisi kauttaaltaan mulloksella eikä vain kivennäismaamättäät taimien juurella

  • Reijo Ruotsalainen

    Ja onhan meillä 1,2 ha:n koeala, jossa pintamaat on vedetty leveällä kauhalla ”penkkeihin”, kahdeksan metrin välein. Penkeissä kuusentaimet n. metrin välein. Tämä operaatio tehtiin kaksi vuotta sitten. Penkkien väleihin (joista pintamaa poistettu) on ilmestynyt kiitettävästi männyn taimia. Jopa reilusti yli odotusten.

    Petkeles Petkeles

    Eräällä pellonmetsityksellä tehtiin niin, että viimeisenä syksynä puitiin vielä pellolta viljat. Loppusyksystä mätästys ja keväällä istutus. Heinäystä ei tehty yhtenäkään vuotena ja pelto pysyi hyvin pitkään vasta puidun näköisenä. Kuusi kasvoi hyvin ja on tällä hetkellä kehitysluokkien T2 ja 02 välillä. Lisänä on tullut luontaista taimiainesta liikaakin, runkolu on varmaan noin 3000 r/ha.

    Tolopainen Tolopainen

    Mikä on, että tuohon ei saa metsitystukea, jos vuokra on ollut noin huono, pellot on ilman tukioikeuksia. Ne ei silloin ole virallisesti viljelykäytössä.

    Vippe

    Olen yrittänyt alaa myydäkin, jopa tarjousten perusteella, mutta hiukka hankala on myydä ilman ensimmäistäkään ostajaa. Ei tämmöisessä nukkumalähiössä kukaan peltoa tarvitse, eikä tonttejakaan saa yksityinen myydä täällä kuin max. 3 puolen hehtaarin plänttiä jokaista omistuksessa olevaa 10 hehtaaria kohti. Eli aika paljon joutomaata jäisi siinäkin käsiin.

    Ja tosiaankin tukioikeudet on ihan koko alalle, sekä perustuille että LHKlle. Ja olen kyllä tiennyt, että vuokratessa olen taloudellisesti köniin ottanut ja ihan reilustikin. Nurkkakunnan hintataso nyt vaan on mikä on, satasta eivät hehtaarilta saa täällä vuokrana edes salaojitetuista pelloista. Mitään kilpailua kun ei viljelymaasta ole.

    Puuki

    Ota tuet itsellesi ja ala kasvattaa monivuotista heinää tai sitten vaikka porkkanaa pelloilla.

    Tolopainen Tolopainen

    Sama tilanne taitaa olla monilla syrjäseuduilla, että peltoja ei enää saa myytyä, kun ei ole viljelijöitä. Yksi vaihtoehto on  myydä tukioikeudet, ne on aluekohtaisia ja ostajien piiri on laajempi.

    Solmyr

    LHK ja Ymp tuki on lohkokohtaisia eikä niitä voi siirrellä viljeliältä toiselle, (Omien peltojen sisällä voi siirtää) Perustuki oikeuksia voi myydä mutta ne muodostaa vain noin 30% (170e) hehtaarin tukisummasta ja ovat arvoltaan sen 50-200e/ha riippuen alueesta.  Peltoala nurmelle ja soitto jollekin isänälle jolla jonkintyypin murskain jolla käy sen kerran vuoteen ajamassa maahan. 10ha x 476e nurmen tuki =4760e vuodes. kyl tuosta kun 760e lohkaisee sille murska miehelle niin jää vielä itselekkin. Ja jos oikenin haluaa tätä viherfasismi diipadaipaa hyväks käyttää niin sitten luomuun ja 160e lisää jokaiselle hehtaarille. Nää summat on C2 alueelle, voi hieman vaihdella alueesta riippuen. Sitten kun tämä järjestelmä kaatuu omaan mahdottomuutensa niin laitat ne kuuset sinne.

    Tolopainen Tolopainen

    Ne nurmetkin pitää perustaa. Ei ne ikuisia ole. Uusi sopimuskausi alkaa ensi vuonna ja siinä tukia siirrellään karjatiloille. Muut jää nuolemaan kynsiään. Nyt on sopiva aika luopua pelloista, jos pääsee eroon. Kai sen nyt jokainen tietää, että omia sitoumuksia ei voi myydä.

    Ola_Pallonivel

    Siis tä? Saako tukea siihenkin, että heinä murskataan kerran vuoteen maahan eikä kerätä rehuksi?

    Tolopainen Tolopainen

    Omistamansa sadon viljelijä voi käyttää miten haluaa. Ristapeltona, suojavyöhykkeenä ym. Rehu on vain yksi vaihtoehto. Ei valtio satoa omista.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)