Keskustelut Metsänhoito Avohakkuut historiaan?

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 323)
  • A.Jalkanen

    Metsätieteen päivä 20.11.2019
    Metsälaki kuusivuotias: muuttuiko mikään?

    Aamupäivän yhteiskokousta voi seurata suoratoistona tämän videolinkin kautta: https://www.youtube.com/watch?v=8T8rFFq9KeU.

    9.00 – 9.05     Metsätieteen päivän avaus, Suomen Metsätieteellisen Seuran varapuheenjohtaja Tuija Aronen
    9.05 – 9.40     Muutoksen vaikutus käytettyihin hakkuutapoihin ja metsien uudistamiseen, palvelupäällikkö Aki Hostikka, Suomen metsäkeskus
    9.40 – 10.15   Metsälain ja metsätuhojen torjunnasta annetun lain arviointi: alustavia tuloksia, erikoistutkija Matleena Kniivilä, Luonnonvarakeskus
    10.15 – 10.45 Kahvitauko (2. kerros)
    10.45 – 11.20 Metsäluonnon tila viimeaikaisten uhanalaisuusarviointien mukaan, yksikönjohtaja Aino Juslén, Luonnontieteellinen keskusmuseo
    11.20 – 12.00 Yleiskeskustelu

    http://www.metsatieteellinenseura.fi/85-metsaetieteen-paeivaet/mtp2019/418-mtp19-etus

    Jovain

    Onhan tuo routiva ketunmulta (rouste) ongelma isommallekin puustolle. Rousteen vaivaamilla alueilla kuusen juurakot tuppaavat olemaan kuin jakkarat ja sen isommasta ongelmasta on kysymys, mitä enemmän maan pintaa rikotaan. Hienojakoisilla routivilla mailla rouste hajottaa mm. istutusmättäät ja niille tehtävän viljelyn. Istutus ja kylvö ovat rousteen vaivaamissa mättäissä pahoissa vaikeuksissa. Saman suuntaisia havaintoja on myös turvemailta.

    Tiedä sitten mikä on yleinen käsitys. Eroosio hajottaa mättäät maanpinnan tasoon joka tapauksessa, joten ei voi välttyä ajatukselta. Missä määrin jakkara voi olla myös yleinen käsitys juuriston malliksi mätästettäessä.

    kuusessa ollaan

    ”Ketunkuramaita” omistavana olen huomannut, että jos siitä ja kuntasta on tehty liian korkea mätäs, maa-aines hiljalleen laskeutuu alemmas, jolloin esim männyn tyvijuuristo jää hieman maanpinnan yläpuolelle. Nämä puut ovat riskialtiita lumituhoille, siten että taittuvat maanpinnalta nurin. Yhteen taimikkoon viime talvena näitä joitakin ilmestyi, tutkin asiaa kuokan kanssa, pääjuuri poikki. Mättäät tehty kivikoukulla, taimet syntyneet hieman mättään kylkeen (luontainen uudistus).

    Tästä oppineena teen siemenpuualoille vain laikutusta, tai kääntömätästystä mätäsmonttuun.

    Jovain

    Jätkä: Samasta asiasta tässä kerrotaan. Jakkara voi olla hyvinkin ajankohtainen käsite ja ainakin hionojakoisilla rousteen vaivaamilla mailla on yleinen ja miksei myös yleisesti. Mätästämisen seurauksena, johon myös viittaat.

    Jätkä

    Tasaisella maalla – ei koskaan, eli ei se puu nouse enää taimivaiheen jälkeen.  Kun katson ikkunasta, näen n. 25 – vuotiasta rauduskoivikkoa, joka on istutettu kynnettyyn ketunkuraan.

    Ainutkaan niistä ei ole noussut ylös, eikä kohotellut juuriaan. Ei myöskään niiden alikasvospuuna olevat kuuset. Koivut ovat jo tukkikoolla, eli taitaa paremminkin painoa olla niin, että keväällä menevät alaspäin.

    Mutta on selvää, että jos on tehty melkein mistä maalajista tahansa korkeita tötteröitä ja isketty taimi siihen päälle, niin pian siellä on tilaa kannon alla. Tosin puut eivät nouse jakkaroille, vaan jakkarat paljastuvat niiden alta.

    MJO

    Avohakkuita on ollut aina. Ennen metsäpalot hoiti uudistushakkuun, kun niitä  ei ollut kukaan sammuttamassa.

    Gla

    Aika harvoin metsäpalo on ollut tulokseltaan avohakkuuseen rinnastettavissa. Ei siis ehkä kannata tuolla perusteella avohakkuita puolustaa.

     

    MJO

    Varmasti lähemmäs avohakkuuta, kuin jatkuvaa kasvatusta. Varsinkin, jollei kukaan yritä sammuttaa.

    Kerropas itse, minkä rinnastaisit jatkuvaan kasvatukseen? Harvemmin parhaat ja suurimmat puut poistuvat luonnon ilmiöissä.

    Jovain

    Tuskin mistään läpimurrosta on kysymys, jos kuusen juurakot todetaan kasvavan koholla, luonto voi järjestää niinkin.

    Ei aikaakaan kun harsinnasta on päästy eroon ja sitä sovitetaan nyt uuteen metsänhoitoon, mutta että puuta kasvatetaan myös jakkaralla. Ei kai siinäkään mitään, jos niin on hyvä, mutta ainahan voidaan kasvatustapaa muuttaa.

    sitolkka

    Vanhimmat ja järeimmät männythän ovat yleensä kokeneet monet metsäpalot. Ns. jatkuva kasvatushan on oikeastaan kaikkein luonnottomin metsänhoitomenetelmä.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 323)