Keskustelut Metsänhoito Avohakkuukielto

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 548)
  • Avohakkuukielto

    ”Avohakkuu on kuin pissaisi talvella housuunsa”
    Saksan malliin lopullinen ratkaisu niitä yli puolen hehtaarin aukkoja enään tehrä, ilman sanktioita, tuholainen.

  • R.Ranta

    Puuki: ”Omalla tavallaan Pukkala on oikeassa, että metsien kasvua ei voi enää lisätä. Jos siirrytään avohakkuukieltoon ja jk:n  harveikkohakkuisiin,niin puun kasvu (ja tuottokin) laskee taatusti.”

    Kasvua voidaan lisätä. Siitä ei ole epäillystäkään, mutta onko se taloudellisesti kannattavaa ja millä ehdoilla.

    Jos Puuki puhut tuotosta, niin aina olisi myös mainittava se, millä ehdoilla tuotto on sitä tai tätä. Muuten kannanotto on kuin lammas kakkis päreelle.

    R.Ranta

    Kyseessä on AJ loputon suo. Kestävä metsätalous on hieno ilmaisu, mutta, mutta. mutta … Se siitä ja sen kestävyydestä. Paljon, paljon tyhjiä sanoja, joiden sisältöä ei tiedä oikein kukaan. Siinä sitä riittää tutkimista  tutkimisen jälkeenkin. Käsite on avara kuin Pohjanmaan lakeus, jossa siellä perimmäisen ladon takanakin on vielä lato.

    A.Jalkanen

    Suo siellä vetelä täällä, mutta pakko on jotain yrittää. EU:n komissio koettaa kieltää avohakkuut vedoten esimerkiksi siihen, että avohakkuu alentaa maan hiilivarastoa, jonka notkahdus on väliaikainen ja korvautuu uuden metsän nopeammalla kasvulla.

    Sen verran vielä lisäisin, että näkisin metsäteollisuuden arvonlisän kasvumahdollisuuksia nimenomaan täysin uusissa biotalouden tuotteissa, joista osa pohjautuu selluun, osa ligniiniin ja osa muihin puun komponentteihin. Ei niinkään mekaanisen puolen tuotteissa joihin tarvitaan tukkipuuta. Puurakentamisessa on kasvua mutta rajallisesti.

    Timppa

     avohakkuu alentaa maan hiilivarastoa, jonka notkahdus on väliaikainen ja korvautuu uuden metsän nopeammalla kasvulla.

    Miten avohakkuu alentaa hiilivarastoa, jos sama määrä puita hakataan kuitenkin?  Sehän tosiasiassa lisää, koska uudet taimet kasvavatm paremmin.

     

    A.Jalkanen

    Avohakkuu plus maanmuokkaus alentaa maan hiilivarastoa, koska siinä maan hajotustoiminta vilkastuu enemmän kuin harvennushakkuun jälkeen tapahtuu. Maan hiilivarastoa ylläpitävä karikesyöte on kuitenkin avohakkuusysteemissä suurempi ja korvaa menetykset.

    Puuki

    R.R.   Minä olen melko paljon laskeskellut sitä metsänkasvatuksen kannattavuutta. Ja myös verrannut niitä laskuja käytännön tilanteisiin (ja myös toisin päin)  ja perehtynyt moniin  tutkimuksiin sillä saralla. En silti väitä että tietäisin kaiken asiasta, ei sinne päinkään, kun kukaan ei tiedä.    Haluisin vain kuulla ne vastaväitteet järkevine perusteluineen jotka kumoaa esim. luettelokappaleen  asiat.

    Sitä mieltä olen edelleen , että laajamittainen jk:n kasvatukseen siirtyminen ja avohakkuiden kielto vähentäisi niin puiden kasvua kuin metsien tuottoakin myös mo:n kannalta katsottuna. (Ja myös heikentäisi metsien hiilitasetta) .

    Sille löytyy monia perusteita joita on puitu ~ 50 kertaa tällä palstallakin.  Mm. jk:n heikompi kantorahatulo/motti  uudistus/ jatko jk:na  -valintatilanteessa.  Jos kunnollisia edellytyksiä ei jk:lle ole olemassa esim. kasvupaikan alkupuuston tai kasvupaikkatyypin takia (esim.kuuset liian kuivilla kasvupaikoilla)   , niin tuottokin jää heikoksi.   Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle ; mm. usein toistuvat korjuukerrat kuusikoissa , kun ilmaston muutoksen takia kunnon talvikelejä on harvoin–> korjuuvauriot lisääntyy,   tuulituhoriskin kasvaminen harveikoissa,  maanmuokkauksen tuoman hyödyn ja  jalostus-ja siirtohyödyn poisjääminen , pienaukkojen heikko taimettuminen rehevissä kohteissa,  reunametsien pituuden lisääntyminen  pienaukkoja tehtäessä , vähäinen lehtipuun määrä jne.      Jk:n ja tasaik. metsien vertailulaskelmista puuttuu yleensä aina jk:n taimikonhoidon ja täydennysistutuksen tuomat lisäkulut.  Niitäkin tarvitaan useimmiten; varsinkin th kuuluu asiaan miltei poikeuksetta.   Oletetuista jk:n keskikasvuarvoista puuttuu usein toistuvien harsintojen tuoma heikentyvä ha-kasvu ; harvennusreaktio ei tule heti harv. jälkeen.  Ja puuston PPA on niin pieni taimettumisen aikaan saamiseksi, että metsän kasvupot. jää hyödyntämättä pitkäksi aikaa.   Lisäksi : Miksi vertailulaskelmissa oletetaan tasaikäisen metsän harvennukset tehtävän aina alaharvennuksella vaikka paras tuotto saadaan, kun tehdään ainakin 1 yläharvennus/kiertoaika (ja oikeaan aikaan) ?

    Esim. Lapissa voi olla kannattavaa toimia  toisin kuin paremmin puuta kasvavilla alueilla.  Samoin joillakin turvemailla ja puistometsissä yms:ssa paikoissa joissa puuntuotanto ei ole pääasia.  Kangasmailla pääsääntösesti jk sopii vain tuoreelle kankaalle jossa on valmiiksi erirakenteisuutta  olemassa ja jäävät puut säilyy hakkuussa ehjänä.

    Korkotekijästä: laskentakorko pitää olla realistinen eikä luulla että, kun laitan laskentakoroksi vaikka 8 % ,niin se saavutetaan , kun menoja vain vähennetään sopivasti. Se on ollut ilm. monella vaikea käsittää miksi lopputulos ei parane vaikka paperilla %-tuotto olisikin  huippuluokkaa.

    Marjametsä

    Minä kasvatan vaikka horsmaa, jos se tuottaa paremmin kuin nykyisen mallinen metsätalous. Viherhömppä on niin kauan huuhaata kuin sitä ei sitouteta markkinatalouden lainalaisuuksiin, tämä vihervasemmistolainen ajattelu, missä mallina on muut maksaa mitä en itse omista, ei johda mihinkään hyvään.

    A.Jalkanen

    Kuten Pukkala huomauttaa Hesarin jutussa, korjuukulujen ero tasoittuu kiertoajan yli tarkasteltuna. Jaksollisen mallin ensimmäisissä harvennuksissa korjuu on kallista joten keskiarvoksi voi muodostua sama kuin jatkuvassa mallissa.

    Puuki

    AJ: Eipä mene  noin koska eh:ssa puita korjataan moteissa vähän verrattuna myöhempiin korjuukertoihin.  Keskiarvo lasketaan mottien mukaan eikä korjuukertojen korjuuhintojen mukaan.   Jk.ssa korjuun hinta/motti  on n. 2.harv. hinta tasaikäisessä metsässä.  Pidemmät ajomatkat , pieni ha-kertymä ja puiden valinta…

    A.Jalkanen

    Totta: korjuun kokonaishinta on määrä x yksikköhinta. Mutta kiertoajan yli laskenta pienentää kuitenkin hintaeroa.

    Yksi huomioitava seikka on se että jos siirrytään laajasti jatkuvapeitteiseen malliin, hakkuiden kokonaispinta-alaa joudutaan kasvattamaan saman puumäärän keräämiseksi suuruusluokaltaan ainakin 100-150 tuhatta hehtaaria.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 548)