Keskustelut Tekniikka Aurinkoenergian talvivaikeudet

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
  • Aurinkoenergian talvivaikeudet

    LUMI peittää nyt AURINKOPANEELIT,energiantuotanto stopissa!

    Paljon on kerrottu positiivisia asioita aurinkoenergiasta ja sen valoisasta tulevaisuudesta.Luminen talvi lopettaa tuotannon lähes tyystin.Aurinkoenergia vastaa 0,2% vuosittaisesta sähköntuotannosta Suomessa.Paljon tarvitaan säätövoimaa! Tuuletkin heikkoja kovilla pakkasilla

    https://yle.fi/uutiset/3-10625837

  • kmo kmo

    Kivikon aurinkovoimalan tuotantoa voi seurata livenä: https://www.helen.fi/aurinko/kodit/aurinkosahko/kivikko/

    Tai tällä hetkellä paremminkin tuottamattomuutta. Talvikäyttöön sopisi paremmin seinäpaneelit, jos etelän puolella ei mitään varjostavaa ole.

    Tilley

    Puuki: Se on Fischer-Tropsch -prosessi. Piti ihan tarkastaa tuo tuottosuhde, se on tosiaan yllättävän hyvä, muistit oikein että 10 kiinto-m3 tuottaa 1000 l kerosiinia. Hyötysuhde on siis noin 40 % (+ hukkalämpö). Katalyyttinä tarvitaan reaktoriin rautaa. Lähde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016236110000670

    Melkein tarvii ihmetellä, miksei enempää käytetä Fischer-Tropschia. Mutta ei kai se puu kaikkien mielestä mitään uusiutuvaa ole, mieluummin vaan kivihiiltä kehiin, uusiutuuhan sekin miljoonien vuosien kuluessa.

    Puuki

    No , muistin siitä nimestä  toisen puolen oikein .  Mutta pääasia jäi kuitenkin mieleen,kun varmaan n. 10 vuotta sitten siitä luin.   Hukkalämpökin voitaisiin hyödyntää lämmityksessä.

    St 1 valmistaa sahanpurusta biopolttoaineita. Ellei jokin älytön direktiivi sitten joskus kiellä sitäkin jollain perusteella.   Joskus ennen sahanpurut ajettiin kaatopaikoille jätteinä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lisäksi on uusi VTT:n menetelmä puubiomassasta polttoaineeksi – olisiko F-T menetelmän sovellus. Juttu löytyy tekniikkajatalous-lehden sivuilta otsikolla ”VTT kaasuttaa polttoaineita” 15.1.2019.

    Uutta tässä on ainakin se että laitoksen mittakaava on aiempaa pienempi jolloin investoinnit on helpompi rahoittaa. Tutkinnassa on myös hybridiprosessi jossa ulkopuolinen energiantarve tulee aurinko- ja tuulisähköstä. Prosessin hyötysuhde on hyvä. Oikein lupaavaa.

    arto arto

    Eräs tapa tuottaa vetyä auringon avulla on käyttää aurinkokennoa sähkön tuottamiseen ja pyörittää sillä kaupallista elektrolyysilaitetta veden pilkkomiseen vedyksi ja hapeksi. Aurinkopaneelin ja elektrolyysilaitteen yhdistäminen yhdeksi laitteeksi olisi kuitenkin halvempaa ja tehokkaampaa. Silloin auringon vapauttamia elektroneja voitaisiin käyttää suoraan kemiallisiin reaktioihin.
    Tutkijat ovat tienneet jonkin aikaa, että yhdistämällä aurinkovoiman ja elektrolyysin päästäisiin noin 15–25 prosentin hyötysuhteeseen, jos samaan kokonaisuuteen yhdistetään kaksi aurinkokennomateriaalia. Toinen kenno tuottaisi virran vedyn ja toinen hapen erottelemiseksi.  Siinä tulevaisuuden energiaa….Autojakin jo tulossa voi tankkailla sitten vaikka kotona.

    Jätkä

    Joskus kolmekymmentä vuotta sitten sitä esitettiin maailmalla periaatteella, että Sahara päällystetään aurinkokennoilla, jotka tuottavat Vetyä.

    Joku tiedemies oli laskeskellut, että Sahara riittäisi tuottamaan niin paljon vetyä, että maailman autot kulkisivat sillä, vaikka öisin ei aurinko paistakaan.

    Nykyään, kun laitteet ovat parantuneet / tehostuneet, jäisi varmaan energiaa käyttämättäkin.

    Pete

    Nykyhinnoilla aurinkopaneelille saa 6-8% korkotuoton avaimetkäteen asennuksella jos sähkölle on käyttöä. Esimerkiksi lapsiperheessä käyttöä voi hyvinkin olla tarpeeksi, pesemistä ja käyttöveden lämmitystä. Näin siis nyt kun siirtolaskun perusteena on toistaiseksi suurelta osin siirretty määrä. Tämähän muuttuu vuosivuodelta niin että kohta siirtomaksu on kiinteä. Tämä tietysti laskee omien paneeleiden kannattavuutta hyvinkin rajusti. Sähkönmyynti ei tule tuottamaan mitään, nimittäin jos myytävää on itsellä niin sitä on muillakin ja pörssihinta painuu nollaan.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)