Keskustelut Tekniikka Aurinkoenergian talvivaikeudet

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)
  • Aurinkoenergian talvivaikeudet

    LUMI peittää nyt AURINKOPANEELIT,energiantuotanto stopissa!

    Paljon on kerrottu positiivisia asioita aurinkoenergiasta ja sen valoisasta tulevaisuudesta.Luminen talvi lopettaa tuotannon lähes tyystin.Aurinkoenergia vastaa 0,2% vuosittaisesta sähköntuotannosta Suomessa.Paljon tarvitaan säätövoimaa! Tuuletkin heikkoja kovilla pakkasilla

    https://yle.fi/uutiset/3-10625837

  • Tolopainen Tolopainen

    Saksassa on runsaasti aurinkovoimaa, jopa niin paljon, että kasällä sunnuntaisin sähköä tuotetaan jo yli kulutuksen. Silti maa on täysin riippuvainen hiilivoimasta. Saksan energiapolitiikka on Euroopan surkeinta ja siitä kärsii koko maanosa. Ydinvoima ajettiin poliittisista syistä nopeasti alas ja tilalle on vain hiilivoimaa. Sosialistien päätöksiä nuokin tietenkin.

    tamperelainen tamperelainen

    Ei ole paljon näkynyt juttuja,että lumi saattaa talvella peittää paneelit ja niitä ei ole järkevää puhdistaa lumesta.Nytkin tammikuu keskimääräistä kylmempi,nyt koskaan olisi tarvittu energiaa

    Nimetön

    https://www.halpahalli.fi/tiedotteet/halpahalli-investoi-aurinkoenergiaan/

    Maastoon sijoitetuja aurinkopaneeleja ei lumihaittaa, mutta nuot katolle pultatut taitaa usein lumeen peittyä. Onko aurinkoenergian hintaan laskettu kustannuksena mitä lysti maksaa kun lähes veenpitävään uuteen tasakattoon pultataan rautapalkit paneleita varten jonka jälkeen katto on reikiä täynnä. Onko sen jälkeen kuinka helppa heittää uusi huopa katolle? Lujilla on katto jatkuvasti kun aurinkopaneleita huolletaan ja vaihdellaan.

    Tammikuu on muuten tuuliatlaksen mukaan vuoden tuulisin.

    Jätkä

    Nythän on jo esitelty katemateriaali, joka samalla korvaa kattopellin, eli kattoremontin yhteydessä voisi jotain sellaista harkita. Ja tietenkin myös uuden katon tekijän kannattaisi edes tiedustella. Jos seinäpinnoitteena olisi aurinkopaneelit, se voisi olla paras paikka pitkässä juoksussa – ei lumi tartu, eikä juuri huoltoa tarvitseisi.

    MaalaisSeppo

    Lassen viestistä tuli mieleeni myös katoille syntyvä lumikuorma. Panelit lisännevät lumen kertymistä katoille ja haittaavat lumen poistamista. En suosittele aurinkopaneja etenkään vanhoille katoille. Uusien mitoituksessa voidaan ottaa huomioon, mutta voivat tulla hintoihinsa.

    Planter Planter

    Kummallisia ratkaisuja näkee. Yhdessäkin talossa on peltikatolla lumiesteet sisäänkäynnin kohdalla. Aurinkopaneelit on asennettu niin, että lumieste estää lumen valumisen aurinkopaneelin päältä.

    Jos talvella haluaisi jotain hyötyä aurinkopaneeleista ne pitäisi asentaa 45-80 asteen kulmaan, jotta vähän horisontin yläpuolella oleva aurinko niitä valaisisi, eikä lumikaan niissä pysyisi. 45 astetta olisi likimain optimi myös kesällä. Lappeen kaltevuusta poikkeava asennus on toisaalta melkoinen viritys.

     

    Jätkä

    MaalaisSeppo. Omakotitaloissa ei lumikuorma ole yleensä liian suuri, ellei ole joku ”Käkikello-mallinen” talo, jossa jyrkässä kattoratkaisussa on väkerretty myös jiirejä, – ja laitettu tiilikatto, josta tiilet murtuvat jiirin pohjasta joka vuosi.

    Ellei sitten ole vinoon asennettuja paneeleita katto täynnä ja ne keräisivät sinne kaksi metriä paksun lumikerroksen, mikä kyllä on epätodennäköistä.

    Isojen hallien katoilla on aikalailla eri juttu, jos ne ovat jo ilman paneleitakin sortumisvaarassa.

    Puuki

    Myös auringon siirtymisen (tai oik.maapallon pyörimisen) mukaan kääntyviä aurinkopaneelitelineitä on markkinoilla. Tuotto 40 % parempi kuin kiinteästi asennetuissa (myyjän mukaan).  Paneelien hinnat on laskeneet paljon esim. 10 vuoden takaisista, mutta tiedä sitten kannattaako  vieläkään ainakaan pientaloissa, kun kesällä ei sähkön tarve ole koskaan suurimmillaan.   Jotkut tilaa paneeleita edullisesti suoraan Saksasta yhteistilauksina.

    Pihkakintas

    Sopii kotitalouteen mielestäni aika huonosti. Kun se lumi sitten sulaa ja paneeli toimii, olisi kaikki sähkö käytettävä itse. Jos järjestelmä on pienehkö, joutuu heti ostamaan sähköä, kun joku kodinkone käynnistetään. Jos taas suurehko, joutuu antamaan sähköstä suuren osan puoli ilmaiseksi pitkään johtoon. Sähköautoakaan ei saa ladattua kun se on päivät ajossa, tai työpaikan pihassa.

    Kotieläintiloilla eri juttu, isokin ylijäämä pystytään käyttämään pesuveden lämmitykseen, lämpökeskuksen voi sammuttaa. Myös elintarvikepuolelle sopii, kun on kylmälaitteita.

    tamperelainen tamperelainen

    Samoja ajatuksia pihkakintaksen kanssa.Omassa taloudessa paneeli ilmeisesti ei tuota sähköä läheskään tarvetta vastaavasti talvella ja kesällä ei sähköä tarvi kovinkaan paljoa.Vaikka paneelit ovat halpoja,niin on niissä kuitenkin investointikuluja ja rakenteluakin.Verkossa pitää aurinkosähköäkin käyttäessä pysyä ja silloin siirtomaksut kuitenkin maksettava

    Arvio muuttuu,jos sähköenergian hinta nousee rajusti,nykyhinnoilla ilman paneeleita

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)