Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 941 - 950 (kaikkiaan 2,292)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Kalle Kehveli

    Tolopainen säveltää nyt ihan omia juttujaan. Omaisuudestani on siirtynyt jo merkittävä osa nuoremmalle polvelle, ja loputkin lähiaikoina. Verosuunnittelu on kieltämättä ihan kannattavaa.

    Näin pitää toimia. Raha ei käärinliinoissa lämmitä. Tolopaisella ei ole vain mitä lahjoittaa tai jättää jälkipolville, tai korjaan sittenkin, pullopussit jää perinnöksi.

    Visakallo

    Kirjoittikohan Perko omasta kokemuksestaan?

    Laskin keskiarvoluvut omistuksessani olleiden metsätilojeni osalta, ja tässä yhteenveto. Jokainen voi laskea niistä kannattavuuden omalla tavallaan.

    Omistusaika: 40 vuotta (1984-2024 Päijät-Häme)

    Ostohinta: 4200 mk/ha.  Keskikuutio: 150 m3/ha

    Myyntihinta:  7700 eur/ha. Keskikuutio 150 m3/ha

    Puuta myyty omistusaikana 7 m3/ha/vuosi

    Puuntuotannon kulut: 9%

     

    Kalle Kehveli

    Tarvittava myynnin määrä riippuu siitä paljonko metsässä on rahaa sijoitettuna. Jälkiviisaudessa ja etukäteisviisaudessa on ongelma: mitä korkoa käytetään ja miten rahan arvon muutokset huomioidaan laskennassa?

    Yhtälö mutkistuu entisestään, jos sinulla on muita velkoja, joissa korko on suurempi kuin metsäntuotto. Tällöin metsää kannattaa hakata nuorempanakin, mutta kun tulevaisuudesta ei ole lasipalloa, kaikki on vain arvailua pitemmällä aikavälillä.

    Perko

    Ihanko Visakallo  tosissaan noita selittää,  uskotko noihin juttuihisi?    Liikevaihto eroaa omantuotannon  saavutuksista,  Puuostot piti vähentää puunmyynnistä!

    A.Jalkanen

    Mitä ne Perkon puuostot ovat? Muualla ei tunneta tuota termiä.

    Vuosituotto yhtenä vuonna voidaan laskea (hakkuutulot + puuston kasvu) – (vuosimenot + poistot + verot) / puustopääoman + maapohjan arvo. Ainakin suunnilleen näin. Koska tämä luku kuitenkin vaihtelee paljon hakkuiden mukaan, asiaa pitää tarkastella pitemmältä ajanjaksolta. Jos on ostanut metsänsä, maapohjan arvo on siinä hankintahinnassa mukana.

    Visakallo

    Kerro nyt jo Perko, mikä tuossa minun tapauksessani on ongelma? Pitäähän ne jk-metsätkin ostaa, eihän nekään ilmesty vastikkeettomasti omistajalleen.

    Tolopainen

    Visakalloa ilmeisesti kyrsii kun on hakkuuttanut liian vähän metsiään ja suurin hyöty jäi niiden uusille omistajille.

    Visakallo

    Päinvastoin Tolopainen! Et ilmeisesti ole vielä ymmärtänyt sukupolvenvaihdoksemme ideaa. No, kyllä se varmasti vielä valkenee.

    Reima Muristo

    No kuka tarvitsee muuttotappio kunnasta mitään perintöä, myydessä ei saa edes peritöveroja kuitattua.

    Visakallo

    Näin sanoi metsäasiantuntijamme Reima Muristo, joka ilmeisesti tarkoitti aluetta, jonka metsät kuuluvat valtakunnan hinnakkaimpien joukkoon.

Esillä 10 vastausta, 941 - 950 (kaikkiaan 2,292)