Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,239 vastausta, 58 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 2 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 911 - 920 (kaikkiaan 2,240)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Puuki

    <p>Melko vaikeahan se on laskea luotettavasti metsälle pitkän ajan kannattavuutta, kun on niin paljon muuttuvia osia yhtälössä.  Yksi tapa on laskea vertailun pohjalta prolongaamalla tai sitten NNA:ja. Oletuksia pitää tehdä useita eikä puun hinnan arviointi ole helpoimpia niistä.  Aavistushakkuiden tekokaan ei sovi pitkän tähtäyksen laskelmiin oikein mitenkään.  Niissä vaikuttaa eri asiat kuin laskettu kannattavuus pitkällä aikavälillä. Samoin yllättävät tai odotetutkin puun hinnan nousut (tai laskut) muuttaa palikoita eri asentoon hetkessä. </p><p>Silti ehkä paras vertailu tuotossa saadaan prolongaamalla leimikkona tai kuvion puiden myynti-ja hoito tapahtumaa eteenpäin todellisessa tilanteessa, kun on tarkoitus myydä jokin tietty leimikko. Siitä vertailusta  ilmenee lähiajan tapahtumien vaikutus kannattavuuteen . Yksinkertaista ja helppoa laskea. </p>

    Visakallo

    En oikein ymmärrä tuota Tolopaisen näkökanta. Miksi metsä olisi ainoa sijoitusmuoto, jonka arvolla ei olisi merkitystä?

    A.Jalkanen

    Osakkeillekin noteerataan päivän hinta, eikä sitä hintaa jonka saisi jos kaikki myisivät yhtä aikaa. Ei ole pakko olla kiinnostunut pääomansa tuotosta, mutta kuvittelisin että useimmat ovat – sekä metsään sijoitetun että muualle sijoitetun.

    Tolopainen

    Onhan sillä merkitystä silloin kun lasketaan vakuusarvoja ja määrätään perintövero ja ja lisäksi niille harvoille jotka myyvät huippuhintaan. Olihan se mukavaa saada 10k€/ha. Mutta Visakallo ei saa mitään kun ei myy. Perikuntaa vain rasittaa isot perintöverot.

    Visakallo

    Metsäsijoitus on yleensä pitkäaikainen, verrattavissa vaikkapa asuntosijoittamiseen, jossa asunto laitetaan vuokralle. Kummassakin on omat riskinsä, kummassakin on hoitomenoja, kummassakin tulopuoleen vaikuttaa sijainti ja markkinat, ja kummassakin on merkitystä sijoituksen arvolla sijoitusajan alussa ja lopussa.

    Tolopainen

    Asunnon arvo menee ajan mittaan nollaan. Metsän arvo ei koskaan. Suomessa pienituloisten kannattaa asua vuokralla, itse maksettavat kulut pienemmät kuin omistusasunnossa. Valtio haluaa maksaa tuet rikkaille vuokratalojen omistajille.

    Visakallo

    Eikös tuo Tolopaisen listaus koske kaikkea omaisuutta?

    Visakallo

    Juurihan Tolopainen sanoi, että metsiä on joskus myyty aivan olemattomillakin hinnoilla.

    Tolopainen

    Kyllä Itä-Ukrainassakin kiinteistöjen ja maan hinta on aika lähellä nollaa. Itä-Suomesta saa ostaa kokonaisia kerrostaloja nimellisellä hinnalla.

    Visakallo

    ”Ajan mitta” on aina suhteellinen käsite. Kämppä Helsingin keskustan 1800 luvun kivitalossa on aika hyvin pitänyt arvonsa, mutta 1980-luvun kämppä jossain muualla on jo arvoton.

Esillä 10 vastausta, 911 - 920 (kaikkiaan 2,240)