Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 821 - 830 (kaikkiaan 2,293)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo

    Se keskihinta on Tolopainen muuten alakantissa, ettei tule sanomista. Todellisuudessa se on yli kuudenkympin.

    Timppa

    Jovain sinulta puuttuu kaiketi luetun, tai ainakin minun kirjoittamani, ymmärrys.  Kirjoitin juuri, että Tapion taulukot antavat nelinkertaiselle puumäärälle kolminkertaisen kasvun.  Kettusen taulukot antavat saman.  Tietysti voit olla uskomatta minua, mutta usko edes Tapiota.

    mehtäukko

    Ongelma näillä kahdella jatkuvankaksosella on se,että kun myytäviä puita onkin vain pieni parvi, onhan ne porailuilla ja lustojen laskennoilla varmistettava kasvuisiksi. Jos ne erehtyy katkaisemaan liian aikaisin, tappio on kauhia.! Puita kun on niin vähän.

    Jovain

    Sori Timppa. Toivottavasti mittauspanta kehitetään joskus nettisovelluksena (jos ei vielä ole), saisi seurata kasvun ihmettä livenä. Olisi etunsa jk hengessä tukkimetsän kasvattamisessa ja pienellä vaivalla, kun hoidon ja investoinnin kustannukset ovat muutenkin vähäisiä. Ja mitä tulee kasvatuksen jatkuvuuteen, menee jatkuvana, mutta myös: Esim. Innofor ja Bosgårin kartano eivät ole hirttäytyneet avohakkuuttomaan vaihtoehtoon, vaan toteuttavat jatkuvaa kasvatusta myös keinollisesti uudistaen.

    A.Jalkanen

    Onko Arvolle käynyt vahinko kun on yhdistelty isoihin puustopääomiin pienet kasvut? Hyvin hoksattu, Timppa. Sinällään puustot käyttäytyvät Arvon taulukoissa ainakin näennäisen loogisesti. Pääosassa taulukoita on hyvin alhaiset pohjapinta-alat ja yhdessä todella korkeat, yli 30 m2/ha. Päätyy kyllä ajatukseen, että runsaspuustoisen metsän kasvuja on mahdollisesti aliarvioitu ja harvan mallin kasvuja yliarvioitu.

    Nuakka

    Ei kai kukaan epäile kasvun ihmettä yksittäisissä ylispuissa, mutta taimettumisen ihme olisi mukava nähdä, samoin hyvän kuutiohinnan ihme poimintahakkuussa. Kettusen jutuissa on paljon tuttuja elementtejä tämän palstan jk-gurujen kanssa, alkaen kirjoitusasusta. Kuvissakaan ei juuri näy taimettumista eikä eri ikäisiä puita. Myös opetusrastien tiedot ovat ristiriitaisia, aina kun on tarvittu rahaa, on ”jouduttu” tekemään avohakkuu. Miksi, kun pienelläkin kuviolla kerrotaan säästettävän mersun hinnan jatkuvalla kasvatuksella.

    Timppa

    Kettusen taulukko on siis puhdas laskuharjoitus ilman mitään yhteyttä todellisiin metsänkasvuihin.

    Aika paljon olen seurannut kasvua aina aukosta hakkuukypsään metsään.  Et Jovain ottanut kantaa siihen kumpaa uskot Kettusta vai Tapiota.

    Perko

    Kerran vielä; taulussa kerrotaan asetettu tavoitetuotto   ( 7 m3) ha 330 -320  €  vuodessa/ha. Sitoutuneen pääoman  tuotto %  näkyy ja millä ppa luvuilla se on mahdollinen.     Siihen  tarvittavat  kasvunnopeus   eli lustonpaksuus, puunkoko ja -kpl / ha.  vaihtoehtoja on monia.  Eihän  se ollutkaan vaikeaa!    Ei ole mitään väitetty  luvuilla.    Miulle  selkisi  edelleen  käsitys  kumppaneiden laskutaidosta.

    Timppa

    Entistä oudompaa:  Esitetään tavoite, että metsän pitää kasvaa 7 m3/ha/v ja esitetään yhtälöt, joiden toteutuessa näin  käy.  En ole vielä havainnut, että puut alkaisivat totella noita yhtälöitä ja siis ihmisten käskyjä.  Sitä odotellessa  lehmät lentävät.

    suorittava porras

    Minulle on puolestaan selvinnyt ,että Perkon laskutoimitus on laadittu väärin. Yleensä tästä on tarjolla nolla pistettä , vaikka laskutoimitus olisi tehty oikein. Parin keskeisen muuttujan puuttuminen kaavasta mitätöi saadun tuloksen.

Esillä 10 vastausta, 821 - 830 (kaikkiaan 2,293)