Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 781 - 790 (kaikkiaan 2,261)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Reima Muristo

    <p>Miten nämä AJ:n välittämät tarinat poistaa hirvien tarpeen syödä nälkäänsä? <br />Nämä kyseiset houreet yrittävät siirtää vain vastuun maanomistajalle hirvituhoista. Itsellä on kyllä parempaa ja tärkeänpääkin tekemistä kuin käydä läpi taimikoita vuosittain ettei vaan hirvi kävisi syömässä. </p>

    A.Jalkanen

    Aivan totta Reima, mutta tarvitsemme metsästäjät avuksemme, joten kannanhallinnan systeemin on oltava kelvollinen heillekin.

    A.Jalkanen

    On ehkä ollut aiemminkin esillä mutta on valaiseva artikkeli. Vanhat käsitykset istuvat tiukassa, esimerkiksi se että metsänomistajan ja neuvonnan toimintaa ohjaa puuntuotannon maksimointi.

    ”Luontopaneelin mukaan mahdollisimman korkeaan puuntuotantoon tähtäävä metsänkäsittely voi olla edullista puun ostajalle, mutta se ei ole taloudellisesti paras mahdollinen tavoite maanomistajan eikä kansantalouden kannalta.”

    Maanomistajan kannalta järkevintä on metsän tuottamien eri hyötyjen maksimointi. Näin opetti professori Pekka Kilkki Joensuun yliopistossa jo 1980-luvulla ja hänen silloinen assistenttinsa Timo Pukkala jatkoi tätä työtä. Jos raha kiinnostaa eniten, sitten pyritään taloudellisen tuloksen maksimointiin.

    Kansantalouspuoli jää hämärämmäksi, mutta sillä ilmeisesti tarkoitetaan sitä, että metsään huonosti investoitu raha voi tuottaa enemmän muualla. Toteutuuko käytännössä, että raha ohjautuu aina sinne missä se tuottaa eniten – ehkä täydellisessä maailmassa, mutta epätäydellisessä epätäydellisesti. Vähintään erilaiset tuet ja sijoittajien (tässä tapauksessa metsänomistajien) tiedon ja riskin sietokyvyn puute voivat vääristää ohjautumista.

    Entä metsänomistajan oma talous? Jos hänellä ei ole tiedossa tuotoltaan parempaa sijoituskohdetta vastaavalla riskillä, niin hänen saattaa kannattaa sijoittaa rahat metsän uudistamiseen vaikka tuotto-odotus olisi alhainen. Tämä vaihtoehto varmistaa ainakin hakatun alueen tulevan kasvun. Huonoin vaihtoehto olisi pitää puukaupparahat korottomalla pankkitilillä, mikäli niitä ei tarvita kulutukseen tai lainanlyhennyksiin. Määräaikaistili on riskitön vaihtoehto metsänuudistamiselle, sieltä rahat saa tarvittaessa kohtuullisessa ajassa käyttöön.

    Tekoäly voi antaa hyvätkin metsänhoito-ohjeet, mutta vain jos se sisältää totuudenmukaiset mallit ja lähtötiedot laskennalle. Se voi viedä myös pahasti harhaan. Esimerkiksi jos se ennustaa jatkuvalle kasvatukselle ikiliikkujamaisesti, että puita syntyy samaa tahtia kuin niitä hakataan. Samaan tapaan (myös tasaikäismetsän) kehitysennusteessa pitää huomioida, että vaihtoehtojen metsätuhoriskit ovat erilaiset – esimerkiksi niin että tulon saamisen todennäköisyys on erilainen eri vaihtoehdoissa.

    https://yle.fi/a/3-12402012

     

    Puuki

    Vuoden aikana koivupropsin hinnannousu on tuonut ennakoimattoman arvokasvun koivuleimikoille.  Noin 30 % hyvää entiseen verrattuna. Siinä heittää helposti entiset NNA-laskelmat jo härän pyllyä . Kasvatustapojen kannattavuusvertailut pitää tehdä uusiksi, kun kuitu-ja energiapuun hinnat on muuttuneet.

    Perko

    Puukille  tämä on varsin selvää mutta jos  joitain  kiinnostaa  arvokasvu ja  monikerroksellisuus niin  tuosta näkee  %  kätevästi  joita voi vertailla  omii n  tuottolukuihin.  hinnat ovat menneisyydestä  niitähän on muutenkin tarpeen korjailla.  Suljin  tältä erää ”verotoimiston”.

    Kuvan saa varmaan suuremmaksi klikkailemalla.

    Visakallo

    Onko noissa kasvuluvuissa jotain erityistä? Hoidetuissa jaksollisissa metsissä hyvillä maapohjilla ne voivat olla aika paljon enemmänkin.

    A.Jalkanen

    Erityistä on se että noihin lukuihin päästään väitetysti ilman kuluja!

    Timppa

    Ovatko nuo jostain metsästä mitattuja kasvuja vai puhdasta matemaattista tarkastelua?

    Timppa

    Kasvavatko myös nurin olevat puut?  Vrt Konneveden myrskysavotta.

    Jovain

    Sen lisäksi, että tulee ilman kuluja, on hyvä kysymys. Laki on kieltänyt vuosikymmeniä, mutta eihän sitä kaikki uskallikot ole noudattaneet (Arvo Kettunen). Hyvä niin, se metsä joka ei täyttänyt jaksottaisen metsänhoidon kriteerejä – avohakattiin, näin se on ollut metsäkäräjistä lähtien. Paljon on haaskattu vuosikymmenien aikana kasvatettavia metsiä. Tällä hetkellä on sallittua, mutta ymmärrettävistä syistä, liikkeelle lähtö on vaikeaa.

Esillä 10 vastausta, 781 - 790 (kaikkiaan 2,261)