Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,239 vastausta, 58 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 2 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 2,240)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Puu Hastelija

    ”Miulle oma kuittisulkeinen  on  lähes ylivoimainen ratkaista.”

    Tiedät varsin hyvin, jos toisen osapuolen kapasiteetti ei riitä edes yksinkertaiseen kirjanpitoon, niin keskustelua on ihan turha jatkaa.

    A.Jalkanen

    Hyvin selitetty ja perusteltu sekametsämalli: 1000 kuusta ja 500 mäntyä istuttaen, luontaista koivua jonkin verran sekaan.

    Korkeintaan tuhat kuusta hehtaarille? | Metsälehti

    Puuki

    Aion laittaa myös n. 1000 kuusta/ha ensi kesän istutuksilla. Sitten sekaan koivua ja silloin 800 kpl/ha kuusta.

    Perko

    Kuittisulkeinen hankaloituu lukumäärän kasvaessa ja ottaa  aikaa , uskon kuitenkin nytkin sen lataavani läpi vuosikymmenten rutiinilla, ennen  jopa avustin naapureita. Kutsun viimeksi puupäitä haastelemaan tyhjänpäiväisiä  jos en muuta keinoa keksi.   Huomaan, aukon tekijöille istuu vahvasti joutavan suoltaminen.  Tännehän sitä sopii!

    PS.  Mutta pitäähän  Puukin  myös joskus pärjätä vaikka toiseksi.  Onhan niissä jutuissa ollut  siteeksi asiaakin.  Lukuina  Puuki voittaa  suhteella 13 : 2   , ei ole ollenkaan huono!

    Puuki

    Itse oletkin kunnostautunut se joutavan suoltamisessa kiitettävästi.

    Jean S

    Alv:n osalta Metsälehti voisi käydä haastattelemassa jotain henkilöä jostain ministeriöstä siitä, miksi normaaliyrittäjä saa alv:n alarajahuojennuksen mutta metsätalousyrittäjä ei.

    Puu Hastelija

    Perko on varsinainen perkolaattori – eli  pulputuspannu.

    Miten ihmeessä kuittisulkeiset hankaloituvat lukumäärän kasvaessa? Eikö niihin luulisi tulevan rutiini? Jos laput vaan ovat siististi mapeissa aikajärjestyksessä, niin kyllähän niitä siitä lyö. Aikoinaan meni kevyesti 400-600 vientiä päivässä. Olen itsekin tuota harrastanut, naapureilta ym. otin kyllä maksun 5mk vienti, sisälsi tilinpäätökset, alv laskelmat, lomakkeiden täytöt ja karkean vero optimoinnin. + ALV.

    Nyttemmin teen enää parit sukulaisten laput, niistä ei voi kieltäytyä.

    EU- ostoille on itselläni oma sarakkeensa. Sieltä on  helppoa katsoa niiden ostojen yhteissumma ja LISÄTÄ niihin ALV – joka taas saadaan vähentää muiden alvien mukana.

    Ja edelleen ihan vastaavasti yhteisön ulkopuolelta tuonnit. Joko itse tai huolintayhtiön pientä korvausta vastaan tullaukset.

    Ei pitäisi olla tarvetta kysellä perus asioista vuosikymmenten kokemuksella. Tai kauhistella kuittisulkeisia. Ellei se sitten tarkoita, että laput ovat edelleen tulostamatta, osa auton keskikonsolissa ja loput lompakoissa ja vaimon käsilaukuissa.

    Visakallo

    Tuossa A.Jalkasen laittamassa videossa näkyy valitettavan tuttua jälkeä. Sekapuuston kasvatus on hirvien talvilaidunalueilla erittäin haastavaa, jopa mahdotonta. Hirvet hakeutuvat erittäin mielellään juuri tuon kaltaisille alueille, missä on pääpuulajina kuusi, ja lisänä mäntyä ja koivua. Ilmeisesti kuusten tarjoama näkösuoja houkuttaa hirvet tällaisiin taimikoihin ruokailemaan. Puhdas männikkö ja puhdas koivikko eivät houkuttele yhtä paljon hirviä, mutta toki vahinkoja niissäkin syntyy. Nyt kun valtakunnassa on virallinen tavoite kasvattaa sekametsiä, myös hirvimäärät on saatettava alemmalle tasolle, tai muuten tavoitteessa ei onnistuta.

    Reima Muristo

    <p>Heh heh, meillä päin hirvet ovat kokoontuneet pakastearkkuun talvehtimaan. Lienee seurausta siitä että hirvilaskennan suorittaa joku muu kuin kepu ja persu.</p>

    A.Jalkanen

    Voidaanko hirvet ja mäntytaimikot sovittaa samaan maisemaan? | Metsälehti

    http://www.youtube.com/watch?v=t_XZx1cQ9LM

    Videolla pahasti siipeensä saanut männyn taimikko.

    Videolla haastateltu Johannes Lehtomäki sanoo että lehtipuut pois männyntaimikosta. Hän ehdottaa että hirvien murkinaa tulisi katsoa maisematasolla, eli esimerkiksi jättää lehtipuuta juurikin sinne kuusen sekaan, ja lisäksi kasata männyn hakkuissa hirville maistuvia latvuksia hangelle eikä puida kaikkea ajourille. – Muistetaan myös edelleen suorittavan portaan ohje: aluksi männyntaimikon lehtipuut lyödään kenttään ja annetaan vesakon myöhemmin nousta, silloin kun männyn latvus on hirven turvan ulottumattomissa.

    Johannes perustelee lisäksi, miksi hirvikantaa ei kannata vetää liian alas, esimerkiksi kahteen tuhannella: alkaa tulla pitkäaikaisia hirvityhjiöitä (kuten täälläkin on keskusteltu) ja jatkuvuus katkeaa.

    Oma ratkaisuehdotukseni niille alueille joilla talvilaidunten tihentymiä on: hirviä metsästettäisiin entistä enemmän yhteistyössä hirvitalousalueen laajuisesti ja jaettaisiin saaliit tasan kesä- ja talvilaidunalueiden seurojen kesken. Silloin tyhjiöt ja talvilaitumet eivät haittaisi, halukkaat pääsisivät aina metsälle, ja hirvikanta voisi ehkä olla kauttaaltaan hieman alhaisempi.

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 2,240)