Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,239 vastausta, 58 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 2 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 731 - 740 (kaikkiaan 2,240)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo

    Joskus on tullut mielikuva, että joku vain kehittelee Jovain-nimistä tekoäly-keskustelijaa käyttäen tätä palstaa alustana.

    Perko

    Kysymys  oli muualle , mutta en malta olla vastaamatta; ”Myytäisiinkö kasvua hiilensidontamarkkinoilla, luontoarvoja ekologisen kompensaation markkinoilla ja klapia energiamarkkinoilla?”   Ei ole  ollut kilpailua noista  eikä ainumaista tarjousta..

    — ML,  lehen juttu:  tänään  se on  julkaistu, Kiitokset  Sami Karppiselle!    ”Tällaista on voinut vain  unelmoida”–

    Arvostelen myös  äsken Aukko..-palstalle  kirjoittajia,  selatkaa juttunne,  mitä niissä on asiallista kehittävää?    Jatkamalla ja tukemalla 100 vuotta jatkunutta mo riistoa  ette kovin älykästä tekoa esitä, etenkin siksi  kun esiinnytte metsänomistajina .   Selityksenne  älystänne ja tekoälystä ovat suuresti liioiteltuja.

    Hyvää ystävänpäivää maassa liikkuville  lajikumppaneille!

     

    Perko

    A, J .n  ” ovatko Perko ja ….. peräti savolaisia”  vastaan ; en valitettavasti kuulu Teidän  jaloon heimoonne .  Kuulin , että eihän savolaisuus ole synti mutta onhan se suuri häpeä..  On sitä  jo siinäkin kestämistä, luulen.

    Yks mistä tunnistaa  savolaisen on halu olla päällysmiehiä, mikä voi olla vitsikäs tai humoristinen kuvaus savolaisten luonteenpiirteistä.  Moni  heistä pahoittaa mielensä  kun vastaa heille ja asia koskee samalla heitä itseään.

    Jovain

    Savolaisuuden kyllä kestää, sehän on suorastaan etuoikeus, mutta yhtä kaikki, (poistan tuosta asiatonta tekstiä klo 20:43). Vastakkainasettelusta on kysymys ja valitettavasti agenda (raati) kuittaa asiakysymykset henkilökohtaisilla ja henkilöön menevillä kuittauksilla, jopa puujalkaan kohdistuvina epäasiallisina viittausina. Toisaalta onhan siihen aihetta, puujalkaan kohdistuu valtavat synergiapaineet, mutta jos puujalkaa suhteutetaan esim. yhteiskunnan alijäämään, on peli aika tavalla menetetty. Puujalka ei riitä kattamaan yhteiskunnan velkaa ja tarkoittaa laskennallisesti 65 euroa velkaa, jokaista puujalan (metsien puustopääoma) kuutiometriä kohden (65/2.5/162.5).

    Perko

    ”Uusi siemensyntyinen taimiaines on evoluution eli lajien kehityksen perusta”, Seppo Vuokko .  Ilmaston ja maaperän  oloihin  sopeutuneet lajit ja heimot  selviytyvät.

    Perko

    Hetki sitten  puuta myynyt  mo -kaverini kertoi päätehakkuun tiedosta ja  vuosituoton  olevan 130€ /ha  ( en sitä kysynyt).  Mainitsi siihen perään , että isänsä  ja setä olivat metsän perustaneet reilu 60 vuotta sitten.      En  kysellyt  onko tulo nettona!     Timppa menestyy tuohon nähden tuplasti paremmin.  Radion uutisissa  äsken sanoivat, etteivät  monet mo:t ole kiinnostuneet rahasta!   Nyt  julkilausuman ja Timpan opit ovat saavuttaneet  UPM:n tuotantolantaasi tavoitteen.

    Timppa

    En minäkään ole kiinnostunut rahasta.  Sitä minulla on tarpeeksi ja erittäin hyvä eläke.  Minä olen kiinnostunut hyvästä metsänkasvusta.  Kun sitä tavoittelee, niin rahaakin tulee varsin kiitettävästi.

    A.Jalkanen

    Metsälehden jutussa sanottiin, että puumme kasvavat nykyään nopeammin pituutta ja ovat entistä solakampia. Jos solakka tarkoittaa, että läpimitta on entistä pienempi suhteessa pituuteen, olisin hiukan huolissani. Tanakka (solakan vastakohta) puu on todennäköisesti kestävämpi tuuli- ja lumituhoja vastaan. Puista saadaan tanakampia kasvattamalla niitä harvemmassa.

    Harvempana kasvattamiseen liittyvä asia on vajaatuottoisuus: miten harva on vajaatuottoinen metsä jatkuvassa ja jaksollisessa kasvatuksessa? Kuinka suuri on ero vajaatuottoisuudessa, jos tarkastellaan toisaalta kasvua eli tuotosta ja toisaalta taloudellista tuottoa? Metsänomistaja on ensisijaisesti kiinnostunut tuotosta, ei tuotoksesta.

    Puuki

    <p>Luken simuloinnin mukaan paras tuotto jk-metsään saatasiin 4 m2/ha PPA:lla (koska taimiainesta pitää tulla).   Varmasti on vajaatuottoinen tuossa harvuudessa jokainen normimetsä. </p><p>Jaksollisessa kasvatuksessa metsä on vajaatuottoinen , jos vuosikasvu jää alle 70 % normaalin vastaavan ikäisen metsän kasvusta.  JK-metsän normaali PPA on harsinnan jälkeen 9 -11 m2/ha. Se on silloin vajaatuottoinen tasaikäisen mallin mukaan.   Ja niin se on sitä arvokasvultaankin useimmissa tapauksissa suhteessa tasaikäiseen metsään. Eli tuotto on yleensä heikompi. </p>

    A.Jalkanen

    Kiitos Puuki. Paljonko on Jovainin ja Perkon metsien pohjapinta-ala jiikoo-hakkuun jälkeen?

    Jotkut istuttavat avohakkuulle paljon kuusen ja koivun taimia ja sanovat että pitää laittaa, jotta alue ei ole tuotosmielessä vajaatuottoinen. Näistä taimista poistetaan kuitenkin suuri osa jo taimikonhoidossa ja loputkin viimeistään ensiharvennuksessa, jossa niistä saa hyvin vähän kasvatuspalkkiota. Ainut hyöty niistä on jäljelle jäävien runkojen hyvä karsiutuminen, joskus jopa liian hyvä, eli latvus ehti supistua ja tulevaa kasvua menetettiin.

    Männyllä saatetaan jättää yli 3000 runkoa ja pyrkiä taimikonhoidon korvaavan energiaharvennuksen kautta parantamaan tulosta ja männyn laatua. Tässä kohtaa onnistumisen mahdollisuudet ovat muita puulajeja paremmat, mutta vaatii ammattitaitoisen metsänomistajan joka tekee asiat oikeaan aikaan eikä unohda nuoria metsiään.

Esillä 10 vastausta, 731 - 740 (kaikkiaan 2,240)