Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 631 - 640 (kaikkiaan 2,462)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Puuki

    <p>Oon esittänyt aikoinaan vuosia sitten vertailut exelillä tehtynä palstan kuvissa. Sulle on turha esittää niitä erikseen, kun asiapitoinen juttu menee teikäläiseltä kuin vesi hanhen selästä valuen hukkaan. </p>

    Jovain

    Jos tuo Visan hyvä tulos puolitettaisiin, joka on lähempänä keskimääräistä tulosta. Ei ole vaikeutta jatkuvan kasvatuksen opeilla päästä samaan ja tulos voidaan tuplatakin. Vaikeus voi olla miten päästä tasarakenteisesta metsästä eteenpäin. Eihän se tasarakenteisesta metsästä harsittu jk metsä ole vielä vakiintunut ja tuottava jk metsä. On tuhoille altis ja sopeumatonkin jk metsäksi. Vatii siirtymäaikansa ja kun näitä jk metsiä ei ole olemassa.   Perko on täysin oikeassa jatkuvan kasvatuksen metsissään, käyttäessään luontaisen uusiutumisen ja kasvun elementit hyväkseen. Ei ole uhraamassa niitä jaksottaisen hoitomuodon (avohakkuut) hyväksi. Kysymys on jatkuvasta kasvatuksesta ja kun hoitomuodot ovat joka tapauksessa vastakkaisia.   Jos voi luonnehtia, jaksottainen metsänhoito on luonnonvaroja tuhlaava ja jatkuva kasvatus on luonnonvaroja säästävä hoitomuoto. Siitäkin huolimatta, hoidetuissa metsissä molemmissa voidaan päästä samaan lopputulokseen.

    Metsuri motokuski

    Lähtökohta on kuitenkin että se jk metsä taimettuu luontaisesti. Kaikki muu onkin sitten pelkää odotusta. Jos taimettumista ei tapahdu niin se on harsintaa niin kauan kun on hakattavaa.

    mehtäukko

    ”…käyttäessään luontaisen uusiutumisen ja kasvun elementit hyväkseen. Ei ole uhraamassa niitä jaksottaisen hoitomuodon (avohakkuut) hyväksi…”

    Melkoinen asiantuntijalausunto taas kerran Jovainilta. Jostain syystä sp tai kaistalehakkuissakin uusien taimien tulo on sitkasta, ja muun rojun tullessa aukkoisuusriski kasvaa. Näitä aloja tavan taloudessa on vähän ja ne ovat helposti hoidettavissa. Entäpä kun on hairahdettu koko tilalla jk:ssa taimien kyttäykseen? Uhrauksessa vain alttari puuttuu.

    Metsuri motokuski

    Niinhän se on. Tätä taimettumisen ongelmaa ei tunnu oikein kukaan jk:n kasvattaja tunnustavan ongelmaksi. Näyttää että se on itsestään selvyys.  Minusta taas se on melkoinen ongelma ainakin täällä päin.

    Jovain

    Jk metsä taimettuu ja uudistuu, siitä on keskusteltu ja tavoista on kerrottu. Valitettavasti taimettomuus ja uudistumisen ongelma, odottelu kuuluvat jaksottaiseen metsänhoitoon ja luokitellaan sinne kuuluvaksi (ks metsänkäyttöilmoitus).  Ovat jaksottaista metsänhoitoa ja siihen ryhmään olisin viemässä myös poimintahakkuut ja pienaukot uusiutumattomina, silloin kun ne alat joudutaan viljelemään. Ei taida kovin suurta eroa olla sp ja kaistalehakkuisiin, paremminkin voisi pohtia sitä, miten taimettumisen ongelmasta pääsee eroon.

    Visakallo

    Jovain: ”paremminkin voisi pohtia sitä, miten taimettumisen ongelmasta pääsee eroon.”

    Kyllä siitä ongelmasta eroon pääsee, kun tekee kunnon aukon ja muokkaa sekä kylvää/istuttaa sen. Kaikki muut uudistamisyritykset ovat epävarmoja.

    Jovain

    Ovat epävarmoja, mutta eiköhän tilastojenkin mukaan metsistä suurin osa ole luontaisesti syntyneitä. Tuskin on tarkoituskaan kaikkia metsiä viljellä ja eiköhän tuo suhde tule säilymään jatkossakin. Paremminkin ympäristön paineessa luontaisia vaihtoehtoja tullaan vahvistamaan.

    mehtäukko

    ”..metsistä suurin osa ole luontaisesti syntyneitä..” on mitä aikain saatossa on tullut, mutta se ei tarkoita että odottelukaan olisi järkevää.

    ”..Jk metsä taimettuu ja uudistuu..” on perusteetonta lässytystä ja nyt Joovain kääntää sen kuin jaksottaisen ongelmaksi! Jotain rotia höpinöihin.

    ”…suurta eroa olla sp ja kaistalehakkuisiin, paremminkin voisi pohtia sitä, miten taimettumisen ongelmasta pääsee eroon..” Tässä ei ole ongelmaa alunperinkään, sillä jos muokattuun maahan ei ennen heinän uhkaa ole ilmaantunut kattavaa sirkkataimikkoa, sinne tökitään maalajin mukaisesti potit. Jk:ssahan tämä on takinkääntöä…

     

    Visakallo

    Jovain: ”eiköhän tilastojenkin mukaan metsistä suurin osa ole luontaisesti syntyneitä”

    Mikähän tilasto noin mahtaa sanoa? Siemenpuilla uudistettuja männiköitä toki on paljonkin, mutta aukon kauttahan sekin uudistaminen on tekemällä tehty, eli eivät ole itsestään luontaisesti syntyneitä.

Esillä 10 vastausta, 631 - 640 (kaikkiaan 2,462)