Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 2,467)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo

    Perko: ”Noin meille on kehitysluokista vakuuteltu hyvän menestyksen tekijänä, mutta taka-ajatuksena oli  sellukattiloihin halpa raaka-aine.”  

    Kehitysluokkajaolla pääsee kuitenkin 80% kiertoaikaiseen tukkiprosenttiin.  En usko, että jk:lla pääsee sen parempaan, -vai pääseekö? Koivuilla voi käyttää jk:ssa aikajanana 40 vuotta, kuusilla ja männyillä 60 vuotta. Samalla pitää toki verrata kuutiomäärät myös. Minulla on näyttää kaikki ko. tulokset jaksollisessa kasvatuksessa toteutuneina motteina ja rahoina.

    Jovain

    Visan pitäisi ottaa huomioon se, että hänen hyvät tukkiprosenttinsa eivät edusta lähellekään jaksottaisen keskimääräistä keskiarvoa, jotka ovat 40 tukille ja 60 kuidulle ja tarkoittaa kyllä hoitomuotojen välisessä vertailussa 80 tukille jk:n hyväksi.

    Puuki

    Kuten olemme jo aiemminkin lukeneet se suhde tasaikäisessä on n. 60 tukille ja 40 kuitupuulle.    Omissa laskuissani sain jk:n tukin kasvuksi kiertoajalla muutaman motin vähemmän kuin tasaikäisessä istutus kuusikossa.  Ne laskelmat on moneen kertaan tarkistettuja.     Ei esim. Pukkalakaan laske jk:ssa omissa laskuissaan mitään 80 % osuuksia tukille.

    Perko

    Tolopaisen  kysymykseen  oikean vastauksen saa  aukonhoitaja helposti ratkaista itse.  T.  kertoo karrikoiden lyhyesti jiikoon  toiminnasta , hän on ärsykkeeksi  laittanut omiaan: ”Puumäärä hehtaarilla pysyy samana hakkuista huolimatta, kasvu on niin kova, kun se aina kohdistuu parhaiten tuottaviin puihin.”    Mie otaksun muutoksen vaikeudeksi, että  raivauksen vimma ja alaharvennukset kuitukasaan ovat putsanneet  kasvusta  kaiken jatkuvuuteen tarvittavan puuston.  Onko Tolopaisella jotain  muuta   selitystä?

    — Yhden tavoitteen tasaikäisestä vastaa  Visa ,  80%  tukkisaannon.   Tuohon johtaa  jatkuva sellupuun keruu ja  on tukit  vain jäljellä lopuksi nekin   kattila- business  keittelee hutuksi.. Oli kuvat  tehtaalta.    Poltettavaksi  ovat myös siistiä  ja edullista.  Oikein valikoitu istutettu taimiaines  antaa  huomattavasti  jopa 30%  enemmän  energiaa kuin  alkuperäis-mehtänen  ranka! niin minulle on selitetty .

    —Visan ilmoitetut  40 vuoden myynnit  / ovat 350 mottia/ ha,  kokeilin  korjaako joku luvun 750 ,  no ei korjannut!

     

    mehtäukko

    ”…raivauksen vimma ja alaharvennukset kuitukasaan ovat putsanneet  kasvusta  kaiken jatkuvuuteen tarvittavan puuston..” Eikös näin toimita myös puutarhoissa? Kitketään rikkaruohot ja harvennetaan alikehittyneet liiat pois, että sato kehittyisi?

    ”…tukit  vain jäljellä lopuksi nekin   kattila- business  keittelee hutuksi.. Oli kuvat  tehtaalta..” Kuinka tämä liittyy ja kuuluu kasvatusmenetelmään ja teollisen toimijan päätös kenellekään?  Mo on jo kuitannut tukeistaan ei harvennuksen-, vaan avon hinnan

    Nuakka

    ”Tuohon johtaa  jatkuva sellupuun keruu ja  on tukit  vain jäljellä lopuksi nekin   kattila- business  keittelee hutuksi.. Oli kuvat  tehtaalta.    Poltettavaksi  ovat myös siistiä  ja edullista. ” Sinänsä metsänomistajan kannalta sama mitä myydyistä puista tehdään kunhan saa kulloinkin parhaan saatavissa olevan hinnan, mutta todennäkoisimmin tukeista menevät selluksi jk:n korjuuvaurioiden ja kitukasvuisuuden runtelemat tukit.

    Jovain

    Alkaa muodostua jo aika historialliseksi, hyvinkin 70 vuotta, on miehen ikä ja uudesta liitosta (sulku) 50 vuotta. Pitkäksi muodostuu odotusajat, tukkiprosenteista ja laskelmista puhumattakaan. On olemassa myös tutkimustuloksia, toivottavasti asettuvat vielä kohdilleen.    Menee vähän kuin yhteiskunnassa, puhutaan vuosikymmenistä ja Niinistön ”vaalipuheessakin” 16 vuodesta. Kunnioitettavaa on myös mehtäukon ”päivystäminen”, on jaksanut vuosia päivystää.

    Visakallo

    Palataan vielä siihen meikäläisen 120 hehtaarin metsään, jonka ostin 40 vuotta sitten.

    Ostohinta päivitettynä nykyrahaan oli 275 000 euroa.

    Tulot-menot  40 vuoden aikana 1 500 000 euroa.

    Metsän hinta nyt 1 000 000 euroa.

    Onko sijoitus ollut kannattava verrattuna sitä vastaavan riskin muihin sijoituksiin?

    A.Jalkanen

    Etsin tietoa tukkiprosenteista, löytyi Kuopion kaupunkia varten laadittuja skenaariolaskelmia, joissa oli vertailtu jaksollista ja jatkuvaa kasvatusta. Raportti on pitkä kuin nälkävuosi, koska kaikki skenaariot on laskettu erikseen talousmetsille, maankäytön muutosalueille, virkistysmetsille ja suojelualueille, joten siitä voi hyppelehtiä osan ylitse. Suojelualueilla oli suurin tukkiprosentti, muistaakseni 73.

    https://publish.kuopio.fi/kokous/2021792316-4-3.PDF

    Huomioita.

    Ennusteet ovat pääosin odotetun kaltaiset. Maaperään ennustetaan kertyvän paljon hiiltä, enemmän kuin puustoon. Hieman tämän palstan asiantuntijoiden kokemuksen vastaisesti: lehtipuuston määrän ei ennusteta kasvavan jaksollisessa mallissa ja yli 80-vuotiaita puita vaikuttaisi kertyvän enemmän jatkuvan kasvatuksen talousmetsiin. Ehkä oleellisin tuloksiin vaikuttava tekijä on se että puuston kasvu oletettiin samaksi jaksollisessa ja jatkuvassa mallissa.

    Sivuilla 20-21 on ehkä se olennainen asia, eli metsien tuottoarvo (50 vuoden aikana saadut nettotulot diskontattuna nykyhetkeen), joka on tässä saatu samaksi jaksollisessa ja jatkuvassa kasvatuksessa. Jos oletetaan, että parempi kasvu jaksollisessa realisoituisi, sen tuottoarvo muodostuisi kai suuremmaksi kuin jatkuvan mallin – olettaen että puuntuotannon kustannukset on huomioitu esitetyssä laskelmassa oikein, eli samoilla kustannuksilla tulisikin enemmän hakattavaa. Metsätuhojen ja metsänuudistamisen riskit voisivat käytännössä muuttaa tuloksia paljonkin. Luultavasti tässä on simuloinnissa pakotettu hakkuukertymät samoiksi jatkuvan ja jaksollisen mallin skenaarioissa paitsi ”suurin taloudellisesti kestävä” jossa hakkuukertymä on jaksollisessa suurempi.

    Kannattaa lukea huolella sivulta 118 alkaen yhteenveto tulosten luotettavuudesta.

    Perko

    Tolopaiselle vastaukseksi ;  50-luvulla  ja  muutamavuosi sitten kamppaili  selluntekijät iskulla:  ” älä polta arvo puuta”  .   Eihän se  3 – 15 €   puu ole arvopuuta! >”Nuakka ”>25.1.2024, 21:11  </span>Juuri tuota syntiä nyt tehty pari päivää, harventelen yhtä mäntykuviota ja kaiken pistän hakkeeksi, tukit sekä kuidut. Onpahan ensi talvena jämyä tavaraa poltella.”

    — esimerkki  hakkuussa tuhoutuu ne parhaat arvokasvun  puut eikä  siirtymään ole  asiaa vuosikymmeniin.</div>
    — Tolopaiselle  tehtävä:  vertailla  mitä eroa on ennakoinnilla ja odottamisella?  Muutkin voivat ratkaista tehtävän.</div>
    <div></div>
    </div>

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 2,467)