Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 2,461)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen

    Toinen lähestymiskulma voisi olla että laskee metsätilan vuotuisen kasvun per tilan arvo eli bruttotuotto. Siitä vähennetään kulut 10-15 prosenttia ja verot niin saadaan nettotuotto.

    Visakallo

    Näin toki AJ. Tässä vain koetetaan nyt vastailla Perkon lukuisiin kysymyksiin. Niihin Perkon tiedustelemiin puiden paksuuksiin en nyt tahdo oikein päästä kiinni. Auttakaa viisaammat, miten saisin ne kätevämmin Perkolle laskettua? Ne kun pitäisi ilmoittaa sekä pystyssä olevasta puustosta, että hakkuissa poistetusta puustosta.

    Perko

    Kiitokset mielenkiintoisista  tiedoista Visalle ja  Puukille!    Istutetuista metsistä kestää jonkin aikaa  rotutaimillakin  kasvaa massa  700 m3 / ha .  Laskelmissa odottelu, se hetki   taimesta  tukiksi   myyntihuumassa kertomuksista tahtoo unohtua.    Kasvuajalla  30-60 v kun käsitellään esim Visan   noin 150 000 € myynnit toteutuu  varsin maltillinen tuotto noille kuvioille.     Tilan koko alaa käyttäen on se  kasvuaika siinäkin  pidettävä  laskuissa. Ei hätä. Yrittämisessähän on mahdollista aina yrittää uudelleen.

    — Puukin myyntitäräys on lievästi  sanoen hieman hankala  ratkaista ha/v, todennäköisesti meni  miulta väärin.  Sain siihen hieman  Visan  ha  tuottoa paremman  tuloksen.  Puukin koepalloon  jätän vastaamatta.  Tiedät tuloksen!

    ps ei tarvitse paksuuksia.

    suorittava porras

    Vielä yksi pikku tekijä. Perkon metsässä kehitys luonnontaimesta myyntipuuksi kestää taimien juromisesta johtuen 100-120 vuotta ja runkojakin on vähemmän hehtaarilla ,kun taimettuminen on epätäydellistä. Siihen 750 motin kertymiseen hehtaarilta saa varata aikaa parisataa vuotta eikä sekään aina riitä.

    Visakallo

    Perkolle vielä toistan, että sillä hyvällä kehitysluokkajakautumallahan jaksollisessa kasvatuksessa se odottelu saadaan pois, ja metsästä riittää melko tasaisesti hakattavaa vaikka joka vuodelle, jos siltä tuntuu. Käytännössähän ei tietenkään näin ole pakko menetellä, vaan myyntejä voi kasata ja ajoittaa parempiin suhdanteisiin. Ainakin minusta metsätaloutta ei kannata tehdä liian monimutkaiseksi. Riittää, kun tekee tarvittavat hoitotyöt ja hakkuut ajallaan, ja kasvattaa  puita oikeilla maapohjilla.

    Perko

    Totta on mänty  eli petäjä voi elää kauankin  kuin siellä UKK puistossa 800 vuotiaaksi.  Tuommoisen geenit kun liittää  jollekin diktaattorille  niin on  maalimassa pitelemistä.   Urkki ei tuosta tiennyt.  — Varmasti olis kysyntää tuon puun pihkasta jos  vaan  myytäis  jossain ja kauhia hinta  grammasta.  Pitää varautua,  myydä sitä  parasta mitä  on.    Onko suorittava rimmannut  jo myyntinsä tappiin?

    Perko

    Noin meille on kehitysluokista vakuuteltu hyvän menestyksen tekijänä mutta taka-ajatuksena oli  sellukattiloihin halpa raaka-aine.    Oppi on juurtunut  syvälle eikä muuta menettelyä osata myös  metsät ja koneisto ovat mafiantaivoin ketjutettu  rahoituksesta lähtien pyörimään   sellukattiloiden omistajien hallinnassa  vaikka he  ovat eläkkeellä ulkomailla veroja paossa.  — MG – metsänomistajien  porukka on narrattu hallinnossa kilpaillen  kusettamaan omistajiaan ja puunmyyjiä.  Höynäytetty  samaan konsernien kartelliin,  katsovat ”metsälehden ohjeista” tarjouksiin max hinnan jota hankinnan ei ole lupa ylittää!   Hinnoittelulla   ja bonuksilla kannustetaan    selluntuotantoa suosivaan  70 vuoden kestävään kasvatukseen.   Se on tasaikäistäkasvatusta .  Se ei  ole taloudellisen tuloksen optimointia puunmyyjälle.

    Jovain

    <p>Kieltämättä metsänhodossa käytetään faktoja päinvastaisessa tarkoituksessa. Väitetään, että jaksottaisessa metsänhoidossa ei ole odottelua. Käytännössä toinen puoli on odottelua, ennen kuin päästään tuottoihin. Tai jk:ssa on se taimi tai taimisto, jonka kasvua on odoteltava. Eihän jk:ssa lähtökohta ole se taimi, vaan metsän jatkuva kasvatus, jota ei tarvitse odotella.   Jatkuvaa kasvatusta ei pidä aloittaa taimiston kavattamisella tai saada hoitotoimenpiteenä taimisto aikaiseksi. Kyllä se huomio (lähtökohta) on puuston kasvattamisessa, sen jatkuvassa kasvattamisessa ja metsän uusiutuminen on uusiutumista tukevissa hoidon aikaisissa toimenpiteissä. Väittäisin, että virhe tehdään, jos jk metsää lähdetään perustamaan, ilman uusiutumisen edellytyksiä (tästä on keskusteltu).  Voi mennä biologian vastaisesti.   </p>

    Tolopainen

    Miksi kaikki eivät siirry jk:hon kymmenen vuoden välein hehtaarilta saa 100 kiintoa tukkipuita eikä tarvitse uudistaa eikä hoitaa mitenkään. Puumäärä hehtaarilla pysyy samana hakkuista huolimatta, kasvu on niin kova, kun se aina kohdistuu parhaiten tuottaviin puihin.

    mehtäukko

    Kummallista väitöstä vaan jatkuu jaksollisen muka selluntuotannon varjolla, kun jiikoon tuotantokaan samoin ei ole vain tukkipuuta.

    Joovain on vatkuttanut eriyttämisestä. No sitä riittääkin, kun väittää olemattoman mökkitonttinsa muutaman puun kehityksen pitkästyttävää odottelua verrannolliseksi puuntuotannon luonnollisiin kasvujaksoihin. Kuvioitahan käsitellään systemaattisesti kehityksen mukaisesti tietyin kriteerein.

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 2,461)