Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 2,295)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • mehtäukko

    No, jk- harveikkoon on virallisen ohjeen lisäksi mo:n kuvittelua, jossa harveikko toteutettuna tekisi muka  tuottavuusloikan.

    A.Jalkanen

    Eikös Tapion harvennusmallit ole laadittu likimain tasarakenteisen jaksollisen kasvatuksen ala- ja laatuharvennuksiin sekä varttuneen metsän yläharvennukseen. Ei jiikoo-metsiin, joihin ne eivät siis ihan sellaisenaan sovellu.

    mehtäukko

    On. En ole edes kiinnostuksesta etsinyt, mitkä ovat jk:n ”harvennusmallit”. onko niitä. Pienaukoissa on se <10 ppa, jos metsä suostuisi siitä uudistumaan.

    Nostokoukku

    Mehtäukko ei ole kiinnostunut selvittämään jk:n malleja. Kuitenkin voimakkaaseen kritiikkiin on kiinnostus säilynyt. Itse en voi oikein vertailla enkä arvostella, kun en ole koskaan jk:n menetelmiä selvittänyt enkä kokeillut.

    Jovain

    Auttaisiko tuo, jos pinta-alaa lisättäisiin, esim 10 ha tai 100 ha, jos hehtaarin alalle ei sovi kaikki metsänhoidon tavat. Ja olikohan sillä väliä toteutetaanko jaksottaista vai luontaista metsänhoitoa. Tai oliko kysymys luontaisesti uudistettavasta tai keinollisesti uudistettavasta metsästä. Olikohan silläkään väliä, pidetäänkö lähtökohtana keinollista vai luontaista uudistamista. Onhan näiden sovittava samaan metsään ja annettava mahdollisuus tehdä sitä, mikä kulloinkin on ajankohtaista. Jättäisin nykyisen metsänhoidon luokituksen pois, sillä se johtaa metsänhoidon eriyttämiseen ja kannustinjärjestelmänä verotus olisi nykyistä kannustinjärjestelmää tasapuolisempi ja kustannuksiltaan halvempi.

    mehtäukko

    N-koukulle, olenhan ilmoittanut omasta satunnaisesta tuulituhokohteesta ja korjuun puolelta on hyvinkin kokemuksesta. Se riittää.

    Puuki

    Jk:ssa minimi PPA 11-8 m2/ha koskee harsintaa , ei pienaukkoa. Pienaukko on pienimuotoisten avohakkuualojen tekemistä.

    Mitä Jovain hokee eriyttämisen poistamisesta ? Jos tarkoitus on että määrittelyä jaksottaisen ja eri-ikäisen kasvatuksen välillä ei enää tehtäisi, niin pieleen menee, se on useimmille selvä asia että määrittely selventää asioita. Niiden poistaminen vain sekoittaisi lisää mh:n tapoja ja käsitteitä.

    Jovain

    Olen aina toiminut metsänhoidon rajapinnassa ja siitä on hyvät kokemukset. Aikoinaan 80 luvun lopulla tehty jk sulku (eriyttäminen) oli metsänhoidon kannalta huono päätös. Tällä hetkellä uudessa metsälaissa, muodollisesta hyväksymisestä huolimatta, eriyttäminen jatkuu. Vaihtoehto olisi ollut metsänhoidon vapauttaminen.

    Metsuri motokuski

    Mikä jk sulku silloin oli ? Enemmänkin ohjattiin metsänomistajia pois harsinnasta joka olikin metsän raiskaamista. Nykyinen jk kasvatus ei ole harsintaa vaan tavoitteet on ihan toiset samoin kuin menettelytavat.

    A.Jalkanen

    Kysytään niin päin että mitä Jovain henkilökohtaisesti tekisit eri tavalla jos metsänhoito olisi ”eriyttämätöntä”? Veikkaan että et mitään eli nykyinen laki ei rajoita mitenkään. Päin vastoin sitä on syytetty liian lepsuksi eikä valvontakaan ole ollut kunnollista. Laserkeilaus muuttaa pelin, koska sen avulla voidaan tarkistaa kattavasti ainakin kaikki avohakkuu- ja siemenpuualueet onko taimia tullut säädetyssä ajassa (niiltä osin kuin keilausalueelle sattuu sopivan ikäisiä uudistusalueita).

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 2,295)