Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 2,587)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen

    <p>Komppaan Timppaa. Ei suojuspuita kuusikkoon: myrsky ne kaataa ja kuoriainen kuorii.</p>

    Visakallo

    <p>”Koska kukaan ei tiedä tulevaisuudessa puun hintaa ja siksi kaikki korkolaskut ovat virheellisiä. Yksinkertaista. Valitaan jokaiseen paikkaan siihen parhaiten soveltuva uudistusmenetelmä.”</p><p>Timppa tuli tuossa edellä kiteyttäneeksi koko suomalaisen metsätalouden ytimen!</p><p>Esimerkki omasta metsätaloudesta: Kun lopetin 1980-lopussa maatalouden ja siirryin metsätilayrittäjäksi, metsitin pellot enimmäkseen koivulle, koska juuri silloin sillä nähtiin olevan jatkossa paras kysyntä. Kun viimeiset koivuntaimet oli lyöty maahan, alkoi maailma ympärillä muuttua. Neuvostoliitto hajosi ja Suomi vajosi historiallisen syvään lamaan. Siinä meni uusiksi myös puumarkkinat. Kuusesta tuli ehdoton ykköspuu, ja koivu muuttui lähes roskapuuksi. Purin hammasta, mutta hoidin ja harvensin koivikot kuitenkin ajallaan harmitellen samalla, miksen silloin lyönyt kaikkia peltoja kuuselle. Sitten tuli vuosi 2022, ja kaikki muuttui taas. Tilan vähäarvoisimmat koivikot muuttuivatkin tilan arvokkaimmiksi kuvioiksi!</p><p>Kukaan meistä ei oikeasti tiedä, mitä on taas seuraavan 30 vuoden kuluttua. </p>

    Tolopainen

    <p>Eikä pahemmin edes kiinnosta nuo kuoleman jälkeiset ajat, joiden parissa jotkut askartelevat.</p>

    Goofy

    <p>Aina kun ennustetaan tulevaisuuteen jotain, niin se vaatii simuloinnissa ja laskennassa virhemahdollisuuksien minimointia. Sen vuoksi kaikki ’liikkuvat’ osat yritetään vähentää minimiin. Yksi sellainen on puun hinta ja menekki.<br /><br />On mielenkiintoista lukea joitakin vuosia vanhoja tutkimustuloksia, joissa tukin ja kuidun hintaero oli noin 2x. Tosin itänaapurin puuntuonnin loputtua, se on ainakin väliaikaisesti kaventunut viimevuosilta. Tilanne kestää sen aikaa kunnes kuiduttavaa kapasiteettia poistuu.</p><p>Visakallion aiheeseen liittyen tässä esimerkiksi tutkimus: Peltojen metsänistutuksen yksityistaloudellinen kannattavuus.</p>

    Goofy

    <p> — edit</p>

    mehtäukko

    <p><p><p>Ed. tutkimuksesta ihmeteltäväksi..</p><p>”Puulajeista paras tulos saatiin istuttamalla koivua. Kuusen istutuksen kannattavuus oli sekä kivennäis- että turvemailla lähes yhtä hyvä kuin koivulla. Männyn istutus oli selvästi kannattamattomin vaihtoehto taimikkovaiheen suuren kuolleisuuden ja siitä johtuvan alhaisen tuotoksen johdosta. Luontaisesti syntyneet, lähinnä hieskoivun, taimet kohottivat eräissä epäonnistumistapauksissa kannattavuutta merkittävästi..”</p><p> </p><p>Tarvitaanko kummoista laskupäätä, kun tiedostettu turvemaan heinäryönä otuksineen tuhoaa varmuudella mä ja ko viljelmät? Ja entisiin uudistustäystiheyksiin jyrkästi kelpaamaton hies kohottaakin kannattavuutta merkittävästi…!</p></p></p>

    Puuki

    <p>Pellervon tutkielmasta :  Vertailututkimuksissa suurimmassa osassa oli eri-ikäiskasvatus osoittautunut yleensä heikompituottoiseksi tasaikäisen kanssa (erot 4-30% ja 35-45 %). Vain Tahvonen ja Pukkala oli saanut eri-ikäisen paremmaksi. Ja Tahvonen kertoi syynkin ; puutavaralajien eri hintoja ja korjuukustannuksia ei oltu otettu huomioon.   Pukkala, jk-firman osaomistajana, oli saanut eri-ikäisen tuottavammaksi lähes joka tapauksessa. </p>

    Goofy

    Oletteko kokeilleet Silvan metsälaskuria?

    Oman kokemuksen mukaan se antaa ainakin omissa metsissä aika realistisen kuvan. Liki kaikilla omilla metsätiloilla jaksollinen kasvatus on sen mukaan kannattavampaa.

    A.Jalkanen

    Isä Brown (tv-sarjassa): Maasta tulee suuri kun vanhat miehet istuttavat puita joiden varjossa he eivät saa istua.

    Jovain

    Hintoja ei ainakaan kannata polkea, sillä jk metsistä maksetut hinnat eivät ole alempia. Aika huonosti tähän sopii myöskään pienet PPA arvot, jotka ymmärretään jollain tavalla väärin, sillä vajaapuustoiset metsät eivät tuota ja tasarakenteisena jk metsä ei toimi. Ei toimi myöskään jk ”moodit”. ”Välillä ollaan kasvatusmoodissa ja välillä uudistusmoodissa”. Ei sovi ainakaan jk metsään, sillä jk metsiä hoidetaan samassa moodissa. Erirakenteisina ja kerroksellisina metsinä jk antaa enemmän tilaa puustopääomille.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 2,587)