Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 2,579)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • reservuaari-indeksi

    Jos Perko meet metsä retkelle niin pyydä d-mentit V-tulehduksen vaklailu hommista. Olis ehkempä kiinnostavinta antia.

    Leena

    #metsa vakoojat

    Visakallo

    Tervetulo vaan Leenakin samaan porukkaan metsäretkelle! Koetetaan järjestää oikein mielenkiintoinen ja mieleenpainuva tapahtuma.

    Perko

    Mistä Visa oli  hankkinut  jk -opit  80 luvulla?

    Makarov

    Kemeran tapaus on kaatunut ammattitaidon puutteeseen. Omista kokemuksista voin sanoa että jos et tunne istuttajia niin valvo niitä. Vaikka voihan olla että alue on sijainnut satojenkilometrien päässä niin se voi olla hankalaa. Minulla kävi joku aika sitten tapaus että kuusentaimet oli istutettu huonosti, eli aivan liian pintaan joten tein asiasta heti reklamaation ja taimet käytiin lyömässä muutamien päivien päästä uudestaan ja laskukin halpeni. Varsinkin istutustyömailla on villinlännen meininki, työmaiden laatua valvotaan entistä huonommin. Omavalvonta on todella tärkeää että välttyy pettymyksiltä.

    Visakallo

    Perkolle: Siihen aikaan jk-opit olivat vielä sen aikaisten vanhojen isäntien hallussa samaan tapaan kuin sodan jälkeen kirjastoista poistetut kirjat ja emännillä Lotta-puvut.

    KeMeRat

    <p><p>Juu, parisataa kilometriä oli työmaahan väliä ja päätyö piti kiireisenä. Suurin haaste toimijoille tuntuu olevan aikatauluttaminen. Ensin muokkaus viivästyy vuodella, sitten taimet tuodaan aukon laitaan ja joskus, jos sittenkään, saapuu muutama opiskelija istuttamaan niitä jo valmiiksi kuivaneita näreitä. Hyviäkin kokemuksia toki on, mutta onhan se taimihuolto itse tehtynä varmemmalla pohjalla.</p></p>

    Jovain

    Visa metsänhoidon vapauttamisen, mutta myös metsänhoidon eriyttämisen jälkeen, suojuspuuhakkuut, kuten myös siemen- ja kaistalehakkuut, luokitellaan uudistushakkuisiin ja ovat jaksottaista metsänhoitoa. Sitä vastoin jatkuvaan kasvatukseen, eli kasvatushakkuisiin luokitellaan poiminta- ja pienaukkohakkuut. Eihän tässä ole mitään järkeä, luontainen metsänhoito luokitellaan kahteen eri leiriin, kun ajatellaan myös, että tarvetta eriyttämiseen ei ole. Eriyttäminen kuitenkin toteutetaan, uusiutuvat jaksottaiseen metsänhoitoon ja uusiutumattomat jatkuvaan kasvatukseen. Revi siitä sitten irti vertailut, vaihtoehtona on huonoja vaihtoehtoja. Lähtökohtaisesti jatkuva kasvatus on varttuneiden metsin kasvatusta, kuin myös jaksottainen metsänhoito on.

    Jovain

    Visa: Jatkuvan kasvatuksen menestyminen on myös metsän sulkeutumisesta kiinni, ei välttämättä sen avaamisessa. Valitettavasti nykyään jatkuva kasvatus ymmärretään liiallisena metsän avaamisena. Niistä kokemuksista kerrot 80 luvulta. Tuli myrskytuhot, tuli taudit, heinettyminen ja vesakoituminen. Sitä samaa, mitä valitetaan tänäkin päivänä. Hakataan liian avoimeksi ja liian pienillä puustopääomilla. Metsän peitossa on usein jk:kin salaisuus, kuusettuminen ensisijaisesti, mutta myös sekametsissä, sitä alkua luontokin hakee avovaiheen kautta. Vielä joskus 50-70 luvulla metsät olivat avoimia, ei ollut metsissä nykyisen kaltaista ”tamppaamista”. Voi verrata vähän kuin aikoinaan herkkupöytään, joka oli myyrille katettuna. Aukkoa aukon viereen, kyllä siitä myös pintakasvillisuus tykkää ja se oleellinen, puuntaimet jäävät uupumaan.

    Metsuri motokuski

    Miten jovain saat luontaisen taimettumisen edellytykset aikaiseksi jos et hakkaa niin että tarvittavaa valoa ei pääsen maapohjaan ? Liian tiheäksi jäänyt jk hakkuu on vain harsintaa ilman jatkuvuuden varmistamista.

    50 – 70 luvun harsintamersistä ei koskaan saatu nykyisenkaltaisia kertymiä. Voit verrata vaikka Osaran aukkoja joista hakattiin 170 mottia hehtaarilla harsintametsiä. Nyt niistä on tehty jo kaksi harvennuskierrosta ja puuta on hakattu enemmän kuin silloin kun ne aukoksi hakattiin. Vielä on pääosa puustopääomasta hakkaamatta.

    Jovain

    Metsuri motokuski, sinähän puhut kuin jatkuvasta kasvatuksesta. Samat puustopääomat ja metsänhoidon lainalaisuudet ne ovat jatkuvassa kasvatuksessakin. Mikä ero sillä on jos, yläharvennetaan tai tehdään harsintaa, jatketaan kiertoaikaa tai ollaan jatkamatta, uudistetaan avovaiheen kautta tai jatketaan kasvattamista. Ennen aikaan näitä kaikkia kyllä tehtiin, siemen-, suojus- ja verhopuustot olivat yleisiä metsän uudistamistapoja. Tällä hetkellä kun metsänhoito eriytetään ja luokitellaan erikseen, on eriyttämistä pidettävä omituisena ohjeena. Sen perusteella edellä mainitut luokitellaan uudistushakkuisiin ja jatkuva kasvatus eriytettynä kasvatushakkuisiin. Pitäisin luontaisen metsänhoidon luontaisena metsänhoitona, jos on tarpeen eritellä?  Tuskin harsintajulkilausuman anti oli, että metsänhoito eriytetään tai että toteutetaan vain toista hoitomuotoa, jaksottaista metsänhoitoa.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 2,579)