Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 2,326)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Visakallo

    No, jos ne minun valmiiksi taimettuneet suojuspuu-metsät eivät olleet jk-metsiä, niin nyt olisi sitten aika kertoa, millä tavalla ne erosivat nykyisistä jk-metsistä?

    suorittava porras

    Suojuspuuhakkuut eivät todellakaan ole rinnastettavissa jk-hakkuisiin. Edellä mainitussa on vahvat viitteet metsän taimettumisesta. Silti onnistumisen todennäköisyys on alle 60%. Jk:ssa ollaan pelkän uskon varassa ja onnistumisen todennäköisyys on paljon pienempi.

    Perko syyttelee toisia siitä ,että arvokasvua ei hyödynnetä , mutta luottaa itse enemmän 40v/1 metrin mittaisiin taimiin ,joista odottelee kasvavan tukkipuita. Vanhuus ja taudit vain ehtivät iskeä niihin jo paljon ennen kirvestä. Eli se siitä arvokasvusta .

    Reima Muristo

    <p>Miten metsä on kasvanut tähän asti eli 9970 vuotta ilman että joku puukuiskaaja olisi ollut sille jodlannut jotakin jaksollista kasvatusta?</p>

    Visakallo

    Onhan toki metsät kasvaneet silloin ilman kuiskaajia, mutta eipä silloin ole ollut metsäteollisuutta eikä mitään puumarkkinoitakaan.

    A.Jalkanen

    Jos Visakallo kerrot millaisia suojuspuumetsäsi olivat, me kerromme olivatko ne jatkuvan kasvatuksen hakkuita. Muistaakseni tämä suojuspuutermi käsiteltiin kertaalleen jo aikaisemmin, mutta kertaus ei tee pahaa: suojuspuuhakkuuta on perinteisesti pidetty jaksollisen mallin menetelmänä.

    https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/toimenpiteet/luontaiseen-uudistumiseen-tahtaavat-jaksollisen-kasvatuksen-hakkuut/toteutus

    Visakallo

    Juu, ei tästä taida montaa kuukautta olla, kun viimeksi tämän saman asian selostin. Nytkin pitää ensiksi huomioida se perusasia, että silloin elettiin vielä harsintajulkilausuman aikaa, eli jk:ta ei voinutkaan olla minkään menetelmän nimenä. Silloin käytettiin termiä luontainen uudistaminen karummilla mailla männyn siemenpuin, ja rehevimmillä mailla suojuspuin, joina käytettiin kuusten lisäksi myös koivuja ja mäntyjä. Ennen suojuspuuhakkuuta oli tehty väljennyshakkuu, joka tähtäsi taimikon syntymiseen. Tästä 10-15 vuoden kuluttua tehtiin suojuspuuhakkuu, jos taimettumista oli riittävästi tapahtunut. Tässä vaiheessa metsä oli todellisessa jatkuvan kasvatuksen asennossa, jossa oli kattavasti eri ikäisiä puita. Ongelmat olivat suojuspuiden tuulenkaadot, hyönteistuhot ja puiden pystyyn kuivamiset, ja näiden seurauksena tulivat sitten alueen heinittyminen ja vesakoituminen.

    A.Jalkanen

    Alaharvennetusta metsästä jota väljennetään pitäisi kuitenkin useimmiten puuttua laaja puiden kokojakauma. Jos on ollut kunnolla erirakenteisuutta, ehkä siellä on sitten tehtykin aiemmin poimintahakkuita, joita tänä päivänä nimitettäisiin myös jatkuvaksi kasvatukseksi.

    Visakallo

    Vertailun vuoksi voin kertoa senkin vielä uudestaan, että tämän ko. alueen vieressä on samalla maapohjalla 33 vuotias, kolmeen kertaan harvennettu istutuskoivikko, josta lähtee muutaman vuoden kuluttua tukkia ja kuitua yhteensä n. 400 mottia hehtaarilta, kun taas tämä entinen ”jk”-alue on puustoltaan vanhempaa, ja harvennettu vasta kerran, ja  puustoa on nyt vain n. 200 mottia hehtaarilla.

    A.Jalkanen

    Näin, ja kasvuero senkun kasvaa, kun jalostushyödyt saadaan pikku hiljaa käyttöön metsänviljelyjen myötä.

    Makarov

    Minä justiin hakkuutin nurin 2018 erirakenteiseksi metsäksi harvennettuja kuvioita yht.7-8ha, puuta oli kuvioilla n.100m3/ha. En yksinkertaisesti jaksanut odotella taimettumista kun vain heinää on pukannut. Vieressä kasvaa 2017 istutettua kuusitaimikkoa johon on tehty varhaisperkkaus ja ensivuonna tehdään taimikonhoito. Ehkä olen vain hätäinen mutta mielelläni olen tampannut kuusentaimikkoa vieressä kun on kasvukin erinomaista. Harmittaahan  tuo kun silloin 2018 halvalla harvennutin kuviot kun nyt saa liki 80€ tukkikiinnosta, ehkä olisi kannattanut hakkuuta siirtää tähän tai sitten jo silloin lyödä alueet nurin päätehakkuuna.

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 2,326)