Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

  • Tämä aihe sisältää 2,833 vastausta, 65 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 2,834)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Perko

    Äkkiä oikaisen A J:n  yrityksen, menetys on sata kertainen!  Ne aukot eivät  tuota ensimmäiseen 30 vuoteen vaikka oli kuinka monta.   Ajatuksesi on  kuin Speden ketsistä  naisen logiikka.

    PS . Mie ehin kuvan ja lähetän sen  mesengerillä , lähti jo!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisi hyvä jos asiasta piirtäisi kuvan. Voin yrittää. Mutta jos Perko ajattelet tappiot miinusmerkkisinä ja tuotot plusmerkkisinä, jossain vaiheessa kiertoaikaa plussat alkavat olla suurempia kuin miinukset. Plussiin pitää laskea hakkuutulot ja metsään jäävä puusto (yhdessä kokonaiskasvu).

    Jovain Jovain

    <p>Ne 100 kuviota voivat olla myös eri-ikäismetsää ja voivat olla eri kehitysvaiheessa nekin. Täältä poistettiin tarpeettomasti hyvää keskustelua. Faktaa Perko on tarjoillut, viljelykään ei ole pois suljettu ja täydennysistutukseen joudutaan turvautumaan. Jos haluaa kasvattaa kuusta, onnistuu se näinkin ja vielä hyvällä menestyksellä. On tullut paljon ”tuhoon tuomittuja” metsiä, kuten viranomaisten päätöksillä avohakattavaksi määrättyjä, rauhoitetuksi tuomittuja ja omissa metsissä jne. hoidettua puhdistushakkuiden kautta edelleen kasvatettavaksi. Aina ei loppupuustolla tehdä tiliä ja kontolle tulee vielä viljelyn ja hoidon kustannukset ja pitkä odotusaika. Sen sijaan usein hoidettu edelleen kasvatettava metsä alkaa tuottamaan heti. Valopuille kuusta kuuselle ei onnistu, korkeintaan jos valoilmasto on riittävä ja Etelä-Suomessa tuhot alkavat rajoittamaan metsänhoitoa.    </p>

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Ne aukot eivät  tuota ensimmäiseen 30 vuoteen vaikka oli kuinka monta.” 

    Tuo ei ole ainakaan meillä vielä onnistunut viimeisen 40 vuoden aikana.  Havupuukuviot on jo tuossa iässä harvennettu kaksi kertaa, ja koivikot kolme kertaa, ollen loppukasvatusasennossa. Perko voi tiedoillaan kyllä hyvin puhua omasta puolestaan, mutta ei oikein toisten.

    Timppa

    Ainahan pitää muistaa, että muualla tilan maalla parhaat puut jatkavat kasvuaan.  Siis kasvatamme parhaita puita parhaissa oloissa. Tämä riittää minulle.

    Perko

    Visan puunmyynnit aukon ekalta 30 vuodelta  vaikka euroina? niin miten ne suhtautuu niihin alkusijoituksiin?    Näistä voi päätellä hyvänmetsähoidon  parhaita puolia.

    Timpan löytämät  parhaat tuottoalueet kiinnostaa. Kuin iso osaa jää tuottamattomaksi joista tulot odottaa 50- 70 vuotta?

    Visakallo Visakallo

    Vastaus Perkon kysymykseen. Summat laskettu toteutuneista kauppahinnoista ja maksetuista Kemeroista. Koivikot ja kuusikot istutettuja, männiköt kylvettyjä.

    Koivikot, aukosta 30 vuotta: 3 harvennusta, yht. 5800 eur/ha

    Kuusikot, aukosta 30 vuotta: 2 harvennusta, yht. 4250 eur/ha

    Männiköt, aukosta 32 vuotta: 2 harvennusta, yht.1900 eur/ha

    Laitatko Perko nyt omat lukusi?

    Visakallo Visakallo

    Ymmärrän kyllä, että Perkolle ovat nämä jaksollisen menetelmän tarjoamat edut hieman vaikeita asioita, mutta tällaiselle metsätaloutta harjoittavalle aivan normaaleja jokapäiväisiä asioita. Kemera/Metka, bonuksilla hankittavat taimet ja muokkaukset, latvusmassalla ja kannoilla saatavat myyntitulot, avohakkuiden parempi puun hinta, jne. Sekin pitää muistaa, että nämä yhteiskunnan ja puunostajien edut tarjotaan niille metsänomistajille, jotka vain haluavat ne ottaa vastaan. Mitään niistä ei tarvitse edes pyytää.

    Jovain Jovain

    Visakallo: ”Perko voi tiedoillaan kyllä hyvin puhua omasta puolestaan, mutta ei oikein toisten”.  Kyllä Perko voi puhua myös toisten puolesta, sillä Visan tuotot ovat huomattavasti yli keskiarvojen ja ovat ehdotonta huippua valtakunnassa. Sillä perusteella ei voi vaatia toisia yltämään samaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Visan tulokset voisivat olla vieläkin parempia. Hän on joutunut omistajuutensa alkuvaiheessa kunnostamaan metsänsä jk:n jäljiltä ja kehitys on vielä osittain kesken.

    Palataan vielä Perkon tapaukseen. Keskitytään yksittäisiin puihin. Perkolla ne ovat jalostettavissa 100-120 vuoden iässä taimien alkuvaiheen juromisen seurauksena ja Visalla viimeistään 65-vuotiaina. Kukahan sitä tiliä lopulta joutuu odottamaan ja kenen maa tuottaa huonosti? 60-65 vuoden jälkeen Visan poistetun puun kannon kohdalla on neljä tainta kasvussa ,mutta Perkon tapauksessa ei välttämättä yhtään.

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 2,834)