Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,821 - 2,830 (kaikkiaan 2,830)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Syvissä ojissa on kuivuusriski vähäsateisina vuosina.

    Perko

    Kerroin  aukon pohjasta enkä pankkikoroista, mutta voihan  sijoitus olla  jatkuvasta myynnistä jo siellä valmiina ja onkin vaikka metsän tuotto jatkuu , mutta  hyvä kun olet pohtinut. Nimimerkkisi  persoona ei olisi sekoillut noin.  Hänellä  oli selkeänäkemys: ”  jos eivät yliopistossa  muuta opi  kuin paljaaksihakkuun niin turhaan ovat sillä olleet”,

    Teollisuuden  ohjaamassa käytännöissä, ja  kuitupuun tuotannossa, on myös olennaista arvioida, onko toiminta taloudellisesti kestävää ja eettisesti oikein. Mikäli tuottajat koulutetaan vain teollisuuden tarpeiden mukaan  ( Urpo  Harva) ilman, että heille annetaan tarvittavia laskentataitoja tai ymmärrystä omasta taloudellisesta tilanteestaan, se voi johtaa ongelmiin ja tappiolliseen toimintaan.

    Perko

    Tuon  ojanmitat optimin satuin  tietämään  kun  kaivatin  ja  60 cm  oli tilaussyvyys, mutta ovat jossain syvemmät kun  vesi virtaus ylämäkeen kipuamiseen niin vaatii.   Viime mittauksessa oli pinta  40 cm.  Katsottiin se sopivaksi , liekkö hyvä en tiiä.

    konstapylkkerö2

    Täyttä sekoilua on ohittaa todellisuus ja olettaa kantorahatulojen erotuksen olevan merkityksetön verrattaessa tasaikäiskasvatuksen kannattavuutta jk:een.

    140ärrä

    Ei sitä oikein muuten saa näyttämään kannattavammalta.

    Oikea vertailuhan pitäisi mennä niin, että ostetaan kaksi identtistä tilaa, mutta toisessa on jk-asennossa oleva metsä, ja toisessa aukko. Sitten aletaan vertailemaan pääomien tuottoa – lähdetään nyt siitä, että palstat on maksettu lainalla, niin saadaan helpommin rahalle hinta. Aukossa on maksettu lähinnä maaapohjasta, ja mahdollisesti tarvittavista uudistustoimista. Jk-palstassa myös palstalla olevasta puustosta. Aukosta saadaan tuloja puulajista ja kasvusta riippuen n. 15-25 vuoden kuluttua ensiharvennuksesta, millä katetaan ehkä uudistuskuluja, mutta lainapääomaa ei tässä vaiheessa ole tuotoilla vielä lyhennetty.

    Jk-palstalla tehdään yläharvennus, ja siitä saadaan tuloja nopeammin ja enemmän, ja päästään heti lyhentämään lainaa. Seuraava yläharvennus päästään tekemään ehkä 15-20 vuoden päästä, ja taas on saatu tuloja ja lyhennetty lainaa. Kummassako on tässä vaiheessa enemmän pääomaa kiinni, kun mukaan lasketaan lainojen korot? Aukon ensimmäinen harvennus – josta aletaan saamaan tukkiakin – tehdään n. 25-35 vuoden iässä, ja jäävä puusto alkaa olemaan nopean arvokasvun vaiheessa. Näillä tuloilla jo katettaneen palstan hankintaan käytetty raha korkoineen. Jk-palstan puustosta osa on myös nopeassa kasvussa, kuten aina,, mutta kummassako on suurempi kasvu per hehtaari tässä vaiheessa ja miksi? Väitän, että ex-aukossa, koska jk:ssa on runkoluku pidettävä pienempänä luontaisen taimettumisen mahdollistamiseksi, joten nopea kasvu keskittyy pieneen määrään runkoja. Alkuperäistä pääomaa korkoineen on edelleen kiinni puustossa, jota on pitänyt hakata ja myydä harkitusti, ettei tilasta tulisi tuottamaton harveikko. Puuta on myyty alussa useammin, mutta tässä vaiheessa sekin vaaka alkaa kallistumaan jaksollisen puolelle nopeamman kasvun ansiosta. Kun jaksollisessa tehdään pajatson tyhjennys päätehakkuussa, jatketaan jk:ssa edelleen pienen tasaisen tulon linjalla.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    140ärrällä hyvä pohdinta edellä.

    Perkon pohjavesi -40 senttiä maapinnasta on hyvä. Kaikkein paras olisi säätöpato – sillä selviäisi kuivat ja märät vuodet. Vielä kun sen saisi toimimaan automaattisesti.

    Perko

    Vertailun voi unohtaa ja tekee hyvän tilin  paljaaksihakkuulta vertaamalla  60 – 70 vuodenjaksoa ,  miinustaa menot , lisäilee korkojen menoja,  jakaa lopuksi puhtaan €- tuoton menneillä vuosilla.  Jos se on riittävä niin hyvä, ei sitten muuta  tarvitse.    Valtakunnalliset  arvot  jaksollisessa ovat brutto 40 – 190 € /ha välillä vuodessa.  ( Jk menetelmässä tavoite on  erilainen ja saatu  tuloskin poikkeaa noista.)

    konstapylkkerö2

    Jokainen kuvio/leimikko pitää käsitellä erikseen. Useimmiten on kyseessä valinta päätehakkuukypsän metsän käsittelyvaihtoehdoista.

    Valtakunnalliset arvot kertoo vain toteutuneet puun myynnit.

    Perko

    Kenellä on niitä virtuaalimyyntejä vai mistä  on nuo  toteutumattomien  tulot?

    A.Jalkanen A.Jalkanen
Esillä 10 vastausta, 2,821 - 2,830 (kaikkiaan 2,830)